Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De onbaatzuchtige muze van Jim Morrison

(voor Pamela Susan Courson (1946 - 1974))

Jij bent geboren op 22 december 1946 in Weed, Californië. Jouw vader Columbus (Corky) Courson (1918 - 2008) was een marine bombardier, die commandant in de U.S. Naval Reserve werd. Daarna was hij een middelbare schooldirecteur in Villa Park. Jouw moeder Pearl (Penny) Courson (1923 - 2014) was huisvrouw en interieurontwerpster. Zij las geregeld de New York Times en zij was een kunstkenner. Jouw zus was Judy, die in 2018 overleed. In jouw jeugd leed jij aan anorexia nervosa. Jij ging naar de Orange High School op 525 N. Shaffer Street in Orange, geopend op 21 september 1903. In Orange staat op Orange Plaza een fontein. Jij was een kunststudente aan het Los Angeles City College. Andere studenten daar waren o.a. Charles Bukowski, Carlos Castaneda, Clint Eastwood en Brenda Benet. Jij had een subtiel gevoel voor humor.

In 1965 zag en ontmoette je James Douglas (Jim) Morrison in de nachtclub 'London Fog' op 8919 Sunset Boulevard in Los Angeles. Begin 1966 hadden The Doors daar hun eerste, officiële optredens en na enkele maanden werden ze de huisband van de nachtclub 'Whisky a Go Go' op 8901 Sunset Boulevard, waar hun nummer 'The End' gestalte kreeg. Jouw liefdesrelatie met Jim was heftig en jullie gingen beiden herhaaldelijk met anderen naar bed. Begin 1967 ging je met Jim op een heuvel bij de County Store wonen. In 1968 trouwden jullie door jullie in het stadhuis van Los Angeles te laten registreren, al was dat niet echt geldig. Jij reisde veel met Jim en jij gebruikte zijn achternaam. Van 1969 tot 1971 had jij de modeboetiek 'Themis' op 947 North la Cienaga Boulevard in Los Angeles. In die tijd ontmoette jij op het L.A. City College de heroïneverslaafde graaf Jean Le Tonnelier de Breteuil, geboren op 15 november 1949 in Parijs. Jij had een groots gevoel voor stijl en avontuur en jij droeg gedurfde outfits en sneeuwwitte make-up. Jij was een unieke, aanbiddelijke schoonheid, vooral geestelijk. Jim en jij mishandelden elkaar vaak en hij heeft jou vaak voor rotte vis uitgescholden, maar toch bleef het magnetisme intact.

In 1971 verhuisden Jim en jij naar Parijs. In april 1971 reisden jullie voor de zon naar Toulouse, Andorra, Madrid, Granada en Marokko. Op 3 mei 1971 waren jullie in Parijs terug. Jim bezocht het Rock 'n' Roll Circus en L'Alcazar en hij bleef maar alcohol en drugs gebruiken. Jullie gingen naar Marseille en Ajaccio op Corsica. In Parijs dronk Jim cognac bij Jacques Demy en de filmmaakster/fotografe/kunstenares Agnès Varda (1928 - 2019), die aan de Rue Daguerre woonden. In 1958 kreeg Agnès de dochter Rosalie, die een producent/schrijfster/actrice/kostuumontwerpster is geworden, en in 1972 kreeg zij de zoon Mathieu Demy, die een filmregisseur/acteur/producent is geworden. Jim zat graag op een bank op het rustieke Place des Vosges, waar Victor Hugo woonde. Jij wilde graag een oud pand kopen, waar Jim dan zijn dichterschap kon uitvoeren en zijn slopende gedoe als rockster achter zich kon laten. In juni 1971 gingen jullie naar Londen en nodigde Jim zijn vriend Alain Ronay uit. Terug in Parijs hoestte Jim bloed op. Op 28 juni 1971 lunchten jullie in Hotel de l'Oise in Chantilly. 's Avonds in Parijs bemachtigde jij meer heroïne. Jij verstopte het in jullie woning op 17, rue Beautreillis in de wijk Le Marais, al wist Jim heus wel dat het er lag. Jim was meer van de alcohol en dat was hem aan te zien.

Alain Renay woonde vijf weken bij jullie. Op 1 juli 1971 hadden Jim en jij een fikse ruzie in een restaurant nabij Rue Beautreillis. Jullie zwalkten naar de drugspaleizen in Saint Germain en naar Café de Flore, Les Deux Magots en Brasserie Lipp. Volgens jou ging Jim vanaf een spiegel heroïne opsnuiven. Hij wilde dat ook wel eens proberen en mogelijk hielp het hem van zijn alcoholverslaving af te komen, maar hij bleef daarna gewoon whisky drinken. Hij draaide zichzelf al jarenlang een rad voor de ogen, waar de Wizard King in hem geen raad meer mee wist. De verdovingsroes moest continu gevoed en opgevoerd worden. Het was allang geen heilige trip met mescaline meer. Het was een overlevingssysteem op zich geworden en uiterst zelfdestructief. Zijn bewustzijn verloor meer en meer terrein en zijn ware motieven kon hij niet meer achterhalen. Hij wist nog net dat hij een zinkend schip was. Volgens Patricia Butler, die jullie gekend heeft, was Jim als kind seksueel misbruikt en had hij een homoseksuele relatie met een nachtclubeigenaar. Op 2 juli 1971 snoof hij ook heroïne en rond 2.30 uur op 3 juli 1971 zijn Jim en jij gaan slapen. Rond 3.30 uur werd je wakker van Jim's verontrustende geluiden en ging hij in een warm bad liggen. Jij sliep weer in en rond 6 uur ging je naar Jim, die nog steeds in de badkuip lag. Jij zag bloed rond zijn neusgaten. Jij belde Alain Ronay, die even later samen met Agnès Varda arriveerde. Mogelijk belde jij ook graaf Jean de Breteuil.

Jij herinnerde je hoe Jim jou in een kast had gestopt, die hij in brand stak, toen hij erachter kwam, dat jij met die nepprins had geslapen. Toch bleef je in contact met Jean, die veel connecties met heroïnedealers had. Er werd vaak een vast tweetal in zijn omgeving gesignaleerd. De heroïne, die Jim gebruikte, was een meer zuivere vorm van heroïne en veel sterker, zeker voor iemand, die geen heroïne gewend is. Verder bleef Jim maar whisky drinken. Zijn zelfdestructie raasde maar door, maar zijn hart vertikte het om nog langer door te tikken. Jim overleed officieel door hartfalen en dat als gevolg van excessief alcoholgebruik, drugsgebruik en een overdosis heroïne. Hij werd 27 jaar. Het is waar, dat Jean de dodelijke heroïne heeft geleverd en in die zin zijn moordenaar is, maar aan de andere kant was Jim's levensstijl ook een act en fact van zelfdoding. Beide visies zijn waar. Toch is die Jean wel degelijk een criminele snuiter met dodelijke handelingen geweest.

In juli 1971 overleed de actrice Talitha Dina Pol door een overdosis heroïne en barbituraten. Dat gebeurde in een paleis op de Piazza d'Aracoeli in Rome. Talitha, geboren op 18 oktober 1940 in Modjokerto, Nederlands-Indië, was de dochter van de schilder Willem Jilts Pol en Poppet John, de dochter van de schilder Augustus John. Zij zat met haar moeder in een Japans gevangeniskamp en haar vader in een ander kamp. Met de extreem rijke Sir John Paul Getty kreeg zij in juli 1968 een zoon, Tara Gabriel Galaxy Gramophone. Talitha was bevriend met Brian Jones. Zij ging naar Rome om van Sir John te scheiden. Het was Jean de Breteuil, die haar de dodelijke dosis heroïne leverde. Sir John, die ook heroïne gebruikte, vluchtte naar Amerika, uit angst voor de Italiaanse justitie. Talitha is in de begraafplaats Dorpskerk op Plein 3 in Wassenaar begraven. Jean zou ook de dodelijke overdosis heroïne aan Janis Lyn Joplin hebben verstrekt. Zij overleed op 4 oktober 1970 in een hotelkamer in Los Angeles. Jean was ook de heroïneleverancier van Keith Richards en die leeft toevallig nog, al is het overlijden van Charlie Watts een veeg voorteken.

Na het overlijden van jouw zielsvriend Jim ging jij naar Amerika terug. Jij woonde eerst een paar weken bij de journaliste Ellen Sander in Sausalito, schrijfster van o.a. 'Trips: Rock Life in the Sixties'. Daarna woonde jij bij jouw vriendin Diane Gardner in Muir Woods, bij San Francisco. Diane was ook met Jim bevriend. Jij was totaal kapot en jij was veel met Sage samen, de golden retriever, die jij met Jim had gedeeld. Diana zei: 'Pam was één van de grappigste mensen, die ik ooit heb ontmoet. Ze was mooi, ze leek op de Sneeuwkoningin en toch deed ze dingen zoals lugers verzamelen. Ze was het gevaarlijkste meisje, dat ik ooit heb ontmoet. Nadat Jim stierf en we allebei gek waren, deden we dingen als naar Tijuana gaan en gek worden. We checkten in bij smerige hotels en gingen naar Rosarito Beach en dronken alles wat we zagen.'. In 1973 woonde jij bij de filmstudent Randy Ralston. Jij zei, dat jij naar Jim wilde gaan. Op 25 april 1974 pleegde jij zelfdoding door een overdosis heroïne in jouw appartement op 108 North Sycamore in Santa Ana, Los Angeles. Dat appartement deelde jij met twee vrienden. Jij werd 27 jaar en jouw as is begraven in het Fairhaven Memorial Park in Californië. Op de plaquette staat: 'Pamela Susan Morrison (1946 - 1974)'.

Schrijver: Joanan Rutgers
10 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)