Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Slachtoffer van de krankzinnige machtsstrijd van de Engelse adel

(voor Lady Jane Grey (1536 - 1554))

Jij bent geboren in of rond 1536 in Londen of in het Bradgate House in Bradgate Park te Leicestershire. Jouw vader was Henry Grey, 1e hertog van Suffolk, 3e markies van Dorset. Jouw moeder was de nicht van jouw vader, Lady Frances Brandon, hertogin van Suffolk. Jouw jongere zussen waren Lady Katherine Grey (1540 - 1568) en Lady Mary Grey (1545 - 1578). Jij was een kleinkind van Hendrik VIII en jouw oma was Mary Tudor, koningin van Frankrijk, hertogin van Suffolk, die 37 jaar werd en in de St Mary's Church in Bury St Edmunds is begraven. Jouw moeder was streng, dominant en beledigend tegen jou. Zij vond jou maar zwak en zachtaardig, waardoor zij een streng, disciplinair regime hanteerde. Jouw zachtmoedigheid en rustige aard en bescheidenheid werd met afranselingen en andere lijfstraffen bestraft en aangepakt om jou te verharden.

Jij kreeg een humanistische opleiding van bisschop John Aylmer, een Grieks geleerde. Jij sprak van jongs af aan Grieks en Latijn. John leerde jou ook Hebreeuws en predikant Michelangelo Florio leerde jou Italiaans. Jij was overtuigd protestants en jij correspondeerde met de Zwitserse hervormer Heinrich Bullinger. Jij deed liever academische studies, dan jachtpartijen of andere activiteiten. Jij vond jouw strenge opvoeding onnodig en ongewenst hard. Tegen de geleerde/schrijver Roger Ascham zei je, dat je van jouw ouders net zo volmaakt als God moest zijn, want anders werd je beschimpt, wreed bedreigd, geknepen en nog veel erger, zodat je in de hel vertoefde. Begin februari 1547 werd jij naar baron Thomas Seymour gestuurd, de oom van Eduard VI. Op 19 mei 1536 werd koningin Anne Boleyn in de Tower of London door onthoofding vermoord. Zij bad herhaaldelijk: 'Jesus, receive my soul, Lord God, have pity on my soul!'. Zij werd tussen de 28 en 35 jaar en zij is in de Chapel Royal of St Peter ad Vincula begraven. Op 30 mei 1536 trouwde Hendrik VIII met de zus van Thomas, Jane Seymour, die op 15 oktober 1537 beviel van Eduard VI. Jane overleed op 24 oktober 1837. Zij werd 29 jaar en zij is in het koor in de St George's Chapel in Windsor Castle begraven.

In 1547 trouwde Thomas Seymour met Catherine Parr, de weduwe van Hendrik VIII. In juni 1548 ging jij met Catherine naar Sudeley Castle, nabij Winchcombe. Op 30 augustus 1548 werd haar dochter Mary Seymour geboren en op 5 september 1548 overleed Catherine door kraambedkoorts. Zij werd 36 jaar en zij is in de St. Mary's Chapel bij Sudeley Castle begraven. Thomas werd op 20 maart 1549 op de Tower Hill vermoord, omdat hij koning Eduard VI zou hebben verraden. In de privétuin van Eduard VI had hij één van zijn spaniels doodgeschoten. Thomas werd 40 of 41 jaar. Op 25 mei 1553 trouwde jij in Durham Palace met Lord Guildford Dudley. Tegelijkertijd trouwden daar Guildford's zus Katherine met Henry Hastings, 3e graaf van Huntingdon, en jouw zus Katherine met Lord Henry Herbert, 2e graaf van Pembroke. Hendrik VIII sloot jouw moeder uit van opvolging. Eduard VI overleed op 6 juli 1553 in Greenwich Palace en hij werd 15 jaar. Hij benoemde jou tot zijn erfgenaam en opvolger en niet zijn halfzussen Mary Tudor I (Bloody Mary) en Elizabeth I (The Virgin Queen), die later wel koninginnen werden. Op 9 juli 1553 werd jou verteld, dat jij koningin was geworden. Jij accepteerde de kroon met tegenzin.

Op 10 juli 1553 werd jij officieel de koningin van Engeland, Frankrijk en Ierland. Jij woonde veilig in de Tower of London. Jij weigerde jouw man koning te noemen, hij werd hertog van Clarence. Mary Tudor ging van haar residentie in Hunsdon naar East Anglia, waar zij aanhangers verzamelde. Nadat jij 9 dagen koningin was, heeft Mary I jou afgezet om zelf koningin te worden. De Privy Council veranderde van mening en werd loyaal aan Mary I, die op 19 juli 1553 opeens door hen tot koningin werd benoemd. Jij werd in de Tower's Gentleman Gaoler opgesloten en Guildford in de Beauchamp Tower. Jouw aanhanger John Dudley, hertog van Northumberland, werd op 22 augustus 1553 vermoord. In september 1553 benoemde het Parlement Mary I tot de rechtmatige koningin. De rechtbank beschuldigde jou van hoogverraad, net als Guildford en twee van zijn broers en Thomas Cranmer, die aartsbisschop van Canterbury was. Op 13 november 1553 werd in Guildhall jullie doodvonnis uitgesproken door burgemeester Thomas White, Thomas Howard, 3e hertog van Norfolk, Edward Stanley, 3e graaf van Derby, en John Bouchier, 2e graaf van Bath.

In januari 1854 organiseerde Thomas Wyatt de Jongere een opstand tegen de huwelijksplannen van koningin Mary I met Filips van Spanje. Jouw vader en twee van zijn broers sloten zich bij deze opstand aan, met als gevolg dat de regering het vonnis tegen Guildford en jou doorzette. Op 12 februari 1854 werd Guildford op de executieplaats op Tower Hill onthoofd en daarna zag jij zijn levenloze lichaam op een wagen voorbij rijden. Jij werd naar Tower Green gebracht, waar jij jouw handschoenen en zakdoek aan jouw dienstmeisje gaf. De beul vroeg jou om vergiffenis, wat jij hem gaf. Je smeekte hem om er snel een eind aan te maken. Jij deed een blinddoek om, waardoor jij het blok niet kon vinden. 'What shall I do? Where is it?', riep je. De plaatsvervangend luitenant van de Tower, Sir Thomas Brydges, hielp jou met het vinden van het blok. Hij werd dik beloond door de Tudor-dynastie en op 21 maart 1556 was hij ook bij de verbranding van Thomas Cranmer. Jouw laatste woorden waren: 'Lord, into Your hands I command my spirit!'. Jij werd ongeveer 17 jaar en jij bent samen met Guildford in de Chapel Royal of St Peter ad Vincula begraven.

Jouw vader werd op 23 februari 1554 door koningin Mary I vanwege hoogverraad onthoofd en hij werd 37 jaar. Koningin Mary I gaf jouw moeder gratie en zij mocht samen met jouw zussen Katherine en Mary aan het Hof wonen. Jouw moeder hertrouwde met de hoveling Adrian Stokes, met wie zij twee doodgeboren kinderen en één kind, dat meer enkele maanden leefde, kreeg. Jouw moeder overleed op 20 november 1559. Zij werd 42 jaar en zij is in de Westminster Abbey begraven. Jouw zus Katherine overleed op 26 januari 1568 in Cockfield Hall in Yoxford. Zij werd 27 jaar en zij is in de Salisbury Cathedral begraven. Jouw zus Mary overleed op 20 april 1578 door de pest. Zij werd 33 jaar en zij is in de Westminster Abbey begraven. Adrian hertrouwde met Anne Carew, de dochter van Sir Nicholas Carew, die ook al op Tower Hill is onthoofd, vanwege hoogverraad, dé standaardklacht van een stelletje paranoïde, huiveringwekkende, moorddadige schurken.

Schrijver: Joanan Rutgers
19 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 19Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)