Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vergeestelijkt, dwz de aardse materie doorzien en ontstegen

(voor Florence Marryat (1833 - 1899))

Jij bent geboren op 9 juli 1833 in Brighton. Jouw vader Frederick Marryat was kapitein van de Royal Navy, romanschrijver en een kennis van Charles Dickens. Zijn grootste succes was de roman 'Mr. Midshipman Easy' uit 1836. Jouw moeder was Catherine Shairp en jij had vier broers en zes zussen, o.a. jouw jongere zus Emilia, die kinderboekenschrijfster van avonturenromans werd, met Henry Edmonds Norris trouwde en drie kinderen kreeg. Jouw oudere zus Augusta was kinderboekenschrijfster en illustratrice, bekend van 'The Young Lamberts'. Jouw vader maakte een schets van de overleden Napoleon Bonaparte. Jij was nog een baby, toen jouw ouders scheidden. Jij kreeg in beide woonhuizen privé-onderwijs. Op 9 augustus 1848 overleed jouw vader in Langham. Hij werd 56 jaar. In 1854, kort voor jouw 21-ste verjaardag, trouwde jij met Thomas Ross Church, een kapitein in het Madras-stafkorps van het Britse leger in India. In 1855 overleed jouw broer Frank door een schipbreuk.

In de eerste zeven huwelijksjaren reisden jullie door India. In 1860 kreeg jij een inzinking en ging jij met drie kinderen naar Engeland terug, terwijl de vierde op komst was. Thomas bleef in India en hij kwam af en toe langs. Er werden in Engeland nog vijf kinderen van Thomas en jou geboren. Terwijl jouw jonge kinderen roodvonk hadden, schreef jij in 1865 jouw eerste roman 'Love's Conflict'. In datzelfde jaar volgden 'Too Good for Him' en 'Woman Against Woman'. In totaal schreef jij 68 romans. Jij schreef over huwelijkse wreedheid, overspel, alcoholisme, verleiding, moord, krankzinnigheid, incest en heldendaden van de demi-monde. In 1866 verscheen 'For Ever and Ever', in 1867 'The Confessions of Gerald Escourt', in 1868 'Nelly Brooke', in 1869 'The Girls of Feversham' en 'Veronique' en in 1870 'Petronel'. Op 20 april 1875 overleed Emilia in Charmouth. Zij werd 44 jaar. Rond 1875 was jij een internationaal succesvolle schrijfster en woonde jij in St. John's Wood samen met kolonel Francis Lean van de Royal Marine Light Infantry, de Royal Marines. Van 1876 tot 1877 werkte jij samen met de schrijver/komiek/acteur/zanger/componist George Grossmith, getrouwd met Emmeline Rosa Noyce, met wie hij vier kinderen kreeg.

Jullie reizende toneelstuk 'Entre Nous' was een reeks pianoschetsen, afgewisseld met scènes en gekostumeerde recitaties, en met de tweepersoons, korte, komische opera 'Cups and Saucers', die de draak steekt met de verzamelrage van Chinees porselein; De weduwe Emily Nankeen Worcester bezit de enige overgebleven theeserviesschotel van Julius Ceasar en ze wil met generaal Edwin Deelah trouwen en hij met haar. Beiden veinzen hun liefde, want ze zijn alleen in elkaars porselein geïnteresseerd. Edwin ontdekt dat de theeschotel een vervalsing is, door hem zelf gemaakt. Zijn hele verzameling is een zelfgemaakte vervalsing. Tenslotte trouwen ze en zeggen ze het Chinese porselein vaarwel en gaan ze in Japan wonen om daar kopjes en schotels te maken. In 1878 begon Thomas een rechtszaak tegen jou om een echtscheiding te bewerkstelligen, waarbij hij jouw overspel met kolonel Lean als reden noemde. In 1879 scheidden Thomas en jij en op 5 juni 1879 hertrouwde jij met Francis Lean. Later dat jaar scheidde je ook van Francis, wat in 1880 officieel rond was.

In 1881 keerde jij terug op het toneel en speelde jij Hephzibah Horton in een door jou geschreven drama, gebaseerd op jouw roman 'Her World Against a Lie' uit 1878. In 1884 werd jij lid van de D'Oyly Carte Opera Company, in 1874 door de theatraal impresario/componist/hotelier Richard D'Oyly Carte bedacht en uitgevoerd. Hij werd geassisteerd door zijn tweede vrouw Susan Helen Couper Black. Richard was de hotelier van het Savoy Hotel in de Strand te Londen. Susan hielp bij het regelen van de Amerikaanse lezingen van Oscar Wilde, de dichter Matthew Arnold en anderen. Wilde was al een klant van Richard's agentschap, net als o.a. Clara Schumann, Adelina Patti en Antoinette Sterling. Rond 1885 schilderde Walter Sickert Helen op 'The Acting Manager'. Ze ziet er overbeladen en bezorgd uit. Nadat Richard op 3 april 1901 overleed, heeft Helen de leiding van Richard's agentschap en het Savoy Hotel overgenomen. Jij speelde Lady Jane in de komische opera 'Patience' van Sir Arthur Sullivans en Sir William Schwenck Gilbert. Sullivans had liefdesrelaties met de zussen Rachel en Louisa Scott Russell en lange tijd met Fanny Ronalds. Op zijn 54-ste vroeg hij de 22-jarige Violet Beddington ten huwelijk, wat zij weigerde. Je kunt het natuurlijk altijd proberen.

In 1884 speelde jij koningin Altemire in de sprookjeskomedie 'The Palace of Truth' van Sir Gilbert, met Sir Herbert Beerbohm Tree, getrouwd met de actrice Lady Helen Maud Holt, met wie hij drie dochters kreeg; schrijfster/actrice/zangeres Viola, Felicity Constance en dichteres/actrice/model Iris, die rond 1916 door Modigliani op geniale wijze naakt geschilderd is. Ik heb nog plek aan de muur. Een kleinkind van Lady Helen is de kunstenares Vicken Parsons, Lady Gormley, getrouwd met de beeldhouwer Sir Antony Gormley, waarvan in Lelystad-Haven het beeld 'Exposure' uit 2010 staat. Jij had een eigen one-woman-show 'Love Letters' en in 1890 speelde jij Cassandra Doolittle in de operette 'The Dear Departed'. Jij was actief binnen de Society of Authors en jij fokte bulldogs en terriërs. In de laatste 14 jaar van jouw leven had jij een liefdesrelatie met de 33 jaar jongere acteur Herberth McPherson. In de jaren 90 leidde jij een school voor journalistiek en literaire kunst.

Jij geloofde/gelooft vurig in spiritualisme, waar jij het een en ander over publiceerde, ook in enkele romans, zoals 'open! Sesam!' (1875), 'The Risen Dead' (1891), 'The Strange Transfiguration of Hannah Stubbs' (1896) en 'A Soul on Fire' (1898). Jouw spiritualistische, essayistische boeken zijn: 'There Is No Death' (1891), 'The Clairvoyance of Bessie Williams' (1893) en 'The Spirit World' (1894). 'There Is No Death' is een verslag over jouw ervaringen in een seancekamer. In de seances communiceerde jij met jouw broer Frank en met jouw twee overleden dochters. Jij bezocht geregeld de mediums Florence Eliza Cook en Mary Showers. Jij was één van de leiders van de British National Association of Spiritualists, opgericht in 1873 in Liverpool. In 1891 sprak jij de intrede-rede in het Londense pand van de Marylebone Spiritualist Association. Jij overleed op 27 oktober 1899 door diabetes en een longontsteking. Jij werd 66 jaar en jij bent in de Kensal Green Cemetery in Londen begraven, samen met jouw dochter Eva, die op haar 32-ste door bloedvergiftiging was overleden.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
25 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 6 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)