Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Te veel een filosoof, te weinig een Boeddha

(voor Vladimir Solovjov (1853 - 1900))

Jij bent geboren op 16 januari 1853 in Moskou. Jouw vader was de grote historicus Sergej Mikhaylovitsj Solovjov (1820 - 16 oktober 1879 in Moskou, 59 jaar), die rector van de Universiteit van Moskou was. Jouw Poolse moeder was Polyxena Vladimirovna, familie van de Oekraïense filosoof/dichter/componist Gregorius Skovoroda. Jouw oudere broer was de historische romanschrijver Vsevolod Solovjov, die in Parijs Helena Petrovna Blavatsky en haar zus Vera Zjechovskaja ontmoette. Vera was een kinderboekenschrijfster, die ook over de occulte schrijver Heinrich Cornelis Agrippa, sjamanen en oosterse magiërs schreef. Vsevolod ontmoette ook de pacifiste/abolitioniste Émilie de Morsier en de schrijfster Juliette Adam, bevriend met de occultistische Yuliana Glinka, hofdame van keizerin Maria Alexandrovna. Jouw jongere zus was de symbolistische dichteres/illustratrice Polyxena Solovyova, de jongste van de 12 kinderen. Polyxena was lesbisch en zij had tot haar overlijden op 16 augustus 1924 een relatie met de kinderboekenschrijfster Natalia Manaseina. Zij werd 57 jaar en zij is in de Novodevichy begraafplaats in Moskou begraven.

Jouw filosofieprofessor was Pamfil Joerkevitsj (1826 - 1874) en jij was als nihilist een tegenstander van het positivisme, dat de nondualistische, intuïtieve realiteit als onderdeel van het bewustzijn ontkent. Jij was een vriend en vertrouweling van Fjodor Dostojevski. Fjodor was niet zoals jij sympathiek jegens het rooms-katholicisme en het pausdom. Jij sprak Hebreeuws en jij wilde het jodendom met het christendom verzoenen. Jij was de belangrijkste verdediger van joodse burgerrechten in het tsaristische Rusland en in 'The London Times' pleitte jij voor internationale steun. Het boeddhistische Nirvana-idee vond jij pessimistisch-nihillistisch en anti-verlossing, zoals het gnostisch dualisme. Jij was bang voor de Aziaten, met name de Chinezen en Japanners, die Rusland zouden binnenvallen en vernietigen. Jouw apocalyptische korte verhaal 'Tale of the Antichrist' gaat daarover. Jij trouwde nooit, maar jij streefde ideale relaties na, zoals in jouw liefdespoëzie is beschreven, met twee vrouwen, die beide Sophia heten.

De mystica Anna Schmidt beweerde, dat zij jouw goddelijke partner/Bruid is, maar jij wees haar vurige avances af. Jij was een reizende, excentrieke geleerde/mysticus en in Londen las jij Jacob Boehme en de kabbalisten in het British Museum. Jij bezocht ook spiritualistische seances. Op jouw 9-de verscheen het Eeuwig Vrouwelijke/de Goddelijke Sophia voor het eerst aan jou. Via automatisch schrijven zond Sophia jou haar wijsheden. Anna uit Nizjni Novgorod beschouwde zichzelf als de belichaming van de Goddelijke Sophia en jou als de incarnatie van de Logos/Heilige Graal/Christus, haar hemelse geliefde. Twee incarnaties van haar waren als de heiligen Catharina van Siena en Elizabeth von Thüringen en Sophia-Margarita, een jeugdvriendin van Jezus, die zijn voeten waste en met haar haren droogde. Zij sprak met Maxim Gorki en zij schreef 'Het Derde Testament', vergelijkbaar met het Evangelie van Maria en het Kabbalah-begrip Shekhinah. Jij hebt in Vladimir ongeveer twee uur met Anna gesproken en verder nooit meer. Jij sprak met haar over het belang van persoonlijke transfiguratie voor iedereen, Christus-gelijk worden, het hemelse lichtlichaam nu al verwezenlijken. Jij verzekerde haar dat al haar schrijven van Boven was geïnspireerd.

Jij had visioenen en jij woonde ook in Frankrijk, Finland, Italië en Egypte. Voor sommigen was jij een ware heilige en voor anderen was jij een angstaanjagende, arrogante demon. Jij werd vegetariër en jij at soms vis. Jij woonde vaak maandenlang alleen, waarbij jij tot diep in de nachten doorwerkte. Fjodor heeft zijn personage Alyosja Karamasov o.a. op jou gebaseerd. Jouw boek 'De betekenis van liefde' was o.a. een inspiratiebron voor Leo Tolstoj's 'De Kreutzer Sonate'. Jouw religieuze filosofie is syncretisch, vermengd met het orthodoxe christendom en jouw ervaring met Sophia. Jouw filosofie is gebaseerd op de Hellenistische filosofie, de vroegchristelijke traditie, het boeddhisme en kabbalistische elementen. Jij bestudeerde het gnosticisme, zoals de werken van Valentinus. Jouw religieuze filosofie had een zeer grote invloed op de Russische, symbolistische kunststromingen. Jij was voor Sobornost, een spirituele gemeenschap van veel gezamenlijk levende mensen, een eenheidsverwerkelijking, een oecomene, een fusie van tegengestelde ideeën en/of volkeren.

Jouw intense geesteswerk sloopte jouw gezondheid en jij overleed als dakloze pauper op 13 augustus 1900 op het landgoed Achtyrka nabij Moskou van prins Nikolaj Petrovitch Troubetzkoy, waar zijn zoon, prins Sergej Nikolajevitsj Trubetskoj, woonde. Nikolaj was jarenlang een naaste medewerker van de componist/pianist Nikolaj Rubinstein, met wie hij het Conservatorium van Moskou stichtte. Sergej was hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Moskou en vanaf 1886 jouw goede vriend. Hij beweerde dat Rusland de hele Europese beschaving verdedigde tegen 'het gele gevaar, de nieuwe hordes gewapend met moderne technologie'. Toen al. Jij deelde die angst voor de Aziaten met hem, wat niet echt in de lijn van jouw religieuze filosofie was, behoorlijk kortzichtig en weinig vredelievend. Jij bent blijkbaar de Chinese filosofieën vergeten te integreren. Je was niet helemaal Zen. Sergej's broer Evgenii was ook hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Moskou en net als Sergej een volgeling van jou. Pjotr Ilyich Tsjaikovski was bevriend met de familie Troubetzkoy.

Jij werd 47 jaar en jij bent net als jouw vader begraven in het Bogoroditse-Smolensky Klooster in Moskou, in 1525 gesticht door grootvorst Vasili III Ivanovitsj, die met zijn tweede vrouw Elena Vasilyevna Glinskaya twee zonen kreeg; Ivan de Verschrikkelijke en Joeri Vasiljevitsj. De weduwe Elena werd vergiftigd door prins Vasili Nemoy (de Stomme). Elena werd 27 of 28 jaar en zij is in de Kathedraal van de Aartsengel begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
1 november 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)