Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bladerdek dat beschermt

Waren wij als mensheid maar immer vlekkeloos en smetteloos met de natuur omgegaan. Dan zouden wij als wereld(burgers) nu niet met een klimaatcrisis zijn geconfronteerd. Het tegendeel is echter het geval. Volgens Dagblad TROUW, in een artikel van Santiago Gowland, CEO van de Rainforest Alliance is klimaatverandering alleszins te beperken als regeneratieve landbouw wordt toegepast. Deze richt zich op verbetering van de bodemkwaliteit. Een verbetering van bodemgezondheid, want een gezonde bodem is het belangrijkste koolstofreservoir op aarde. Aanplant van bomen, naast in voedsel voorziende landbouwgewassen, agrobosbouw genoemd, zorgt daarbij voor een bladerdek dat beschermt en bovendien temperatuur en vochthuishouding die reguleert.

Landbouwmethodes die daarnaast eveneens de biodiversiteit verrijken.

Volgens het International Platform Climate Change zijn de desastreuze gevolgen betreffende klimaatverandering slechts te ontlopen als de wereld haar uitstoot in 2030 heeft gehalveerd. De discussie wat dit betreft aangaande de juiste strategie richt zich voornamelijk op de transitie naar Groene Energie. Niet minder belangrijk is het zeker om natuuroplossingen naar een hoger plan te tillen. Hiervoor moeten investeringen worden opgevoerd. Het investeren in natuuroplossingen moet volgens het VN-Milieuprogramma tegen 2030 verdrievoudigd zijn. Als Europees land ligt Nederland helaas niet op schema om de gestelde klimaatdoelen te bereiken. Een sterke daling in Nederlands uitstoot kan (slechts) worden gerealiseerd als het Kabinet, demissionair of niet, fors inzet op de omslag naar regeneratieve landbouw. Nederland is eveneens topimporteur van producten zoals cacao en soja voor veevoer, die aan ontbossing zijn gelinkt. Ontbossingsvrije producten alleen zouden de EU moeten bereiken. Vanzelfsprekend moeten daarnaast tropische landschappen met een hoog ontbossingsrisico op zowel technische als financiële steun kunnen rekenen. Aan beweringen en beloftes ligt het niet; veel regeringen en bedrijven houden staande, dus willen beweren dat zij zich voor natuurlijke klimaatoplossingen zullen (blijven) inzetten.

>

Hiervoor zijn nodig:

- een gecoördineerde investering
- publiek-private samenwerking en
- snelle acties

<

Al zou het alleen maar zijn om onze (klein)kinderen te laten zien dat wij als volwassenen meer kunnen dan praten...!


Titel: Dûnsje yn 'e mist

We dûnsje yn 'e mist
Op 'e taast
Nei wat fertroud wie
In pas-de-deux dy't ea
Fansels gie

We dûnsje yn 'e mist
Op 'e taast as
Begjinnelingen
Man en frou
Sûnder gesicht
Herinneringen

Ik ha se sjoen
Yn dyn eagen
Ik ha se heard
Yn 'e hús
De bern
Dyt komme soenen

We dûnsje
Sykje ritme
We sirkelje as wikels
Om elkoar hinne
We dûnsje
We dûnsje
Allinne

We dûnsje yn 'e mist
Sûnder gesicht
We dûnsje
We dûnsje
We dûnsje


© Nynke Laverman

Track nummer 7 van haar jongste CD PLANT
© 2021


Kleinkunstenaar Nynke Laverman weet op haar meest recente CD PLANT de gevoelige snaar te raken:

'This is your ancestor speaking
The relatives you know so well
Forgive us I beg you
For sending you to hell'

Dat het tij door ons aller inzet (alsnog) mag keren...!


Recensie n.a.v. PLANT van Nynke Laverman uit Dagblad TROUW:

Het kapitalistisch systeem draait zich dol en we vernietigen de aardbol. Verbazingwekkend knap weet zangeres Nynke Laverman haar urgente boodschap op PLANT intiem te houden. Geen opgeheven vingertje, uit de afwisselend Friese en Engelse teksten komt voornamelijk een grote persoonlijke betrokkenheid naar voren. Doordat Laverman op zo'n manier zingt dat het lijkt alsof ze direct tot de luisteraar spreekt, weet zij niet alleen haar punt te maken, maar ook diep te raken.

Schrijver: Annejan Kuperus
1 november 2021


Geplaatst in de categorie: muziek

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 153



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)