Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zonder een man doodongelukkig zijn

(voor Eva Maria Mandl (1902 - 1924))

Jij bent geboren op 29 mei 1902 in Wenen. Jouw moeder was de actrice Mia May, geboren als Hermine Pfleger op 2 juni 1884 in Wenen. Haar ouders waren de bakker Johann Pfleger en Albine Steinfelder. Jouw vader was de Joodse regisseur/filmproducent Joe May, geboren als Joseph Otto Mandl op 7 november 1880 in Wenen. Jij was hun enigste kind. Jij groeide op in Wenen, Hamburg en Berlijn, waar jouw ouders als belangrijke filmartiesten werkten. Jij was 11 jaar, toen jij debuteerde in de stille detectivefilm 'Die geheimnisvolle Villa' uit 1914 van jouw vader. De Joodse Ernst Reicher speelde de hoofdrol. Ernst pleegde op 1 mei 1936 zelfdoding door zichzelf in een hotelkamer in Praag op te hangen. Hij werd 50 jaar en zijn ex-vrouw was de actrice Gertrud Weibrecht. Een andere medespeler was Werner Krauss, die met de nazi's collaboreerde en een antisemiet was. Hitler en Goebbels zagen hem als een culturele ambassadeur van nazi-Duitsland. En met de Joodse acteur Max Landau, die op 8 november 1933 in Bled zelfdoding pleegde en 60 jaar werd.

Jouw moeder speelde ook in 'Die geheimnisvolle Villa', net als de Joodse Ludo Pick, die op 7 maart 1931 in Berlijn overleed en 45 jaar werd. Zijn vrouw, de lieftallige actrice Edith Posca, pleegde op 28 juni 1931 in Berlijn zelfdoding en zij werd 38 jaar. Zij kon niet zonder Ludo verder. Op jouw 16-de trouwde jij met Manfred Liebenau, geboren op 16 september 1893 in Berlijn. Manfred was een filmregisseur en filmproducent van de Ring-Film GmbH, waarvoor jij werkte. Hij was bekend als Erik Lund. In 1918 speelde jij Sadja in 'Sadja', naast Hans Albers, die in 'Der blaue Engel' uit 1930 naast Marlene Dietrich speelde. Hij had een langdurige relatie met de Joodse, aantrekkelijke actrice Hansi Burg. In 1918 speelde jij als Geraldine von Horsten de hoofdrol in 'Erträumtes' en jij speelde in 'Der lebendige Tote' en 'Stürme'. In 1919 speelde jij in 8 films, als Ellen van der Holt de hoofdrol in 'Schwarze Perlen'. Jij speelde geregeld met Ernst Behmer, Olga Engl, Karl Platen, Johannes Riemann, Emmy Wyda en Leopold von Ledebur. In 1920 speelde jij als de heilige Simplicia de hoofdrol in 'Die Legende von der heiligen Simplicia' en in 'Im Wirbel des Lebens' van Erik Lund.

In 1920 trouwde jij met de filmregisseur/acteur Lothar Mendes, geboren op 19 mei 1893 in Berlijn. In 'Die Amazone' uit 1921 speelde jij de hoofdrol. In 1922 zijn Lothar en jij gescheiden. Lothar hertrouwde in 1926 met de actrice Dorothy Mackaill. In 1922 speelde jij als Désirée de hoofdrol in 'Der Graf von Charolais', met de latere nazi Eugen Klöpfer, die door Hitler aan de Gottbegnadeten-Liste werd toegevoegd. Jij was de verloofde van de filmproducent Rudolf Emilian Sieber, geboren op 20 februari 1897 in Aussig. Eind 1922 ontmoette Rudolf Marlene Dietrich tijdens de opnamen van 'Tragödie der Liebe' van jouw vader, waarin jouw moeder ook een rol speelde. Het klikte tussen Rudolf en Marlene en op 17 mei 1923 zijn zij in Berlijn met elkaar getrouwd. Als gevolg van Rudolfs liefdesrelatie met Marlene probeerde jij zelfdoding te plegen door jouw polsen door te snijden. Op 13 december 1924 werd hun dochter Maria Elisabeth Riva geboren, die actrice werd en de 100 jaar nadert.

In 1923 speelde jij de hoofdrol in 'Die Fledermaus', naast Lya de Putti, die op haar 16-de met Zoltán Szepessy de Négyes trouwde, met wie hij twee dochters kreeg, Ilona en Judit. Lya en Zoltán zijn in 1918 gescheiden. Lya overleed op 27 november 1931 in het Harbor Sanitorium in NYC door pleuritis en een dubbele longontsteking. Zij werd 34 jaar en zij is in de Ferncliff Cemetery in Hartsdale begraven. Zoltán pleegde op 8 maart 1932 zelfdoding in een hotel in Boedapest. Hij werd 44 of 45 jaar. Jij speelde ook naast Harry Liedtke, die op 28 april 1945 samen met zijn vrouw, de actrice Anneliese Uhlhorn (Christa Tordy), door soldaten van het Rode Leger werd vermoord. Harry probeerde te voorkomen, dat die zwaargestoorde soldaten Anneliese zouden verkrachten en vermoorden. Hij werd doodgeslagen. Voordat die moordenaars kwamen, hebben Anneliese en Harry geprobeerd zelfdoding te plegen. Zij werd 42 en hij werd 62 jaar. Zij zijn in Pieskow, Bad Saarow, begraven. Later is Harry's ex-vrouw, de actrice Käthe Dorsch, een jeugdvriendin van Hermann Göring, bij hen begraven.

Van 1923 tot 1924 was jij met de filmregisseur/decorontwerper Manfred Noa getrouwd, geboren op 22 maart 1894 in Berlijn. Zijn zus was de actrice Charlotte Noa (Loo Hardy), die op 23 april 1938 in een klein pension in Paddington, Londen, zelfdoding pleegde met een overdosis verdovende middelen. Zij werd 40 jaar. In de Eerste Wereldoorlog was zij haar man Erich Levy verloren. Jouw laatste rol was de hoofdrol als hertogin in 'Der geheime Agent', die op 26 juni 1924 verscheen. Tenslotte probeerde jij tevergeefs met jouw neef Fritz Mandl te trouwen. Fritz was een industrieel, die in de metaal- en wapenindustrie werkte. Zijn weigering was voor jou de druppel die de emmer deed overlopen. Op 10 augustus 1933 trouwde Fritz in de Weense Karlskirche met de actrice Hedwig Eva Maria Kiesler, die veel van zijn gesprekken met fascistische leiders openbaar maakte. Hij was bevriend met Benito Mussolini en hij had ook een wapenfabriek in Dordrecht. In 1933 speelde Hedwig enkele pikante naaktscènes in 'Ecstasy', waarna de jaloerse, bezitterige Fritz haar jarenlang verbood om te acteren en hij hield haar in de Jachtvilla Fegenberg gevangen. Net als Hedwig had jij het ook niet bij hem uitgehouden.

Op 10 september 1924 heb jij in het Hotel Herzoghof op de Kaiser-Franz-Ring 10 in Baden bei Wien om 7.30 uur zelfdoding gepleegd. Jij hebt jezelf met een pistool doodgeschoten en jij werd 22 jaar. Na jouw overlijden is jouw moeder met haar filmcarrière gestopt. Ook voor haar was de lol eraf.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
Inzender: Joanan Rutgers, 25 november 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)