Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De eenzame vrouw achter de gevierde actrice

(voor Pina Pellicer (1934 - 1964))

Jij bent geboren als Josefina Yolanda Pellicer López de Llergo op 3 april 1934 in Mexico City. Jouw ouders waren de advocaat César Pellicer Sánchez (1894 - 1963) en Pilar López de Llergo (1910 - 1998), beiden uit Tabasco. Jij had 7 broers en zussen, o.a. de jongere zus Maria del Pilar, geboren op 12 februari 1938 in Mexico City en overleden op 16 mei 2020 door COVID-19. Maria was net als jij een filmactrice en zij was getrouwd met de kunstenaar/beeldhouwer James Metcalf. Hun dochter is Ariane Pellicer. Jouw andere zus Ana Emilia Pellicer (1946) is een beeldhouwster en sieradenmaakster. Zij maakte o.a. levensgrote sieraden voor Lady Liberty, ook enorme oorbellen, maar ik heb ze nog niet zien hangen. Ana is ook de co-auteur van jouw biografie uit 2006. Jouw oom Carlos Pellicer Cámara was een modernistische dichter van het niveau Octavio Poz, die hem eerde. Carlos hielp ook bij het opzetten van enkele musea, zoals het Frida Kahlo Museo en het Anahuacalli Museum.

Jij debuteerde in 'Macario', gebaseerd op het verhaal 'The Third Guest' van B. Traven, een schuilnaam van Bernhard Traven Torsvan, die dezelfde was als Ret Marut. Ret is in 1923 in Londen door Otto Feige gefotografeerd. Ret publiceerde van 1919 tot 1921 in het anarchistische tijdschrift 'Der Ziegelbrenner'. Hij nam deel aan de Beierse Revolutie, waardoor op 7 april 1919 de Münchense Radenrepubliek werd geïnstalleerd. Op 2 mei 1919 is die republiek door het leger en vrijkorpsen verslagen. De communistische, revolutionaire, Joodse leider Eugen Leviné werd op 5 juni 1919 in de gevangenis van Stadelheim door een vuurpeloton doodgeschoten. Hij werd 36 jaar. Hij was getrouwd met Rosa Broido en ze hadden minstens één kind, Eugen. De Rode Garde had 8 gijzelaars vermoord en als vergelding hebben de Freikorpsen zo'n 700 mensen vermoord. Ret vluchtte via Keulen naar Engeland naar Canada en naar Mexico. In 'Macario' speelde jij Esposa de Macario. Deze film draaide in de bioscopen en het was de eerste film, die voor de Academy Award voor beste buitenlandse film werd genomineerd. De film 'The Virgin Swing' van Ingrid Bergman won.

In 1961 speelde jij in de dramatische western 'One Eye Jacks' van Marlon Brando, die ook de hoofdrol speelde. Jij speelde een hoofdrol als Louisa, naast Margarita Cordova (1939, Guadalajara), Katy Jurado en Miriam Colon Valle. De opnamen van 'One Eye Jacks' begonnen in 1958. Misschien had jij tijdens deze periode van filmopnamen een liefdesaffaire met Marlon. Marlon, geboren op 3 april 1924 in Omaha, Nebraska, was precies 10 jaar ouder dan jou. Jullie waren op dezelfde dag jarig. Dat schept een extra band. Marlon was van 1957 tot 1959 getrouwd met de actrice Joan O'Callaghan (1934 - 2015) en hun zoon was Christian Devi (1958 - 2008). Joan was dus net zo oud als jij en Christian is in hetzelfde jaar als de start van de filmopnamen geboren. Van 1960 tot 1962 was Marlon met de actrice Movita Castaneda getrouwd, met wie hij twee kinderen kreeg. Van 1962 tot 1972 was hij met de actrice Tarita Teriipaia getrouwd, met wie hij 2 kinderen kreeg, o.a. Cheyenne (1970 - 1995), die in psychiatrische klinieken verbleef en de diagnose schizofrenie kreeg. Cheyenne pleegde op haar 25-ste zelfdoding. In 'One Eye Jacks' heb jij één van de meest kwetsbare rollen gespeeld. Jij hebt de liefdevolle schoonheid van jouw naakte ziel totaal getoond. Jij was te gevoelig voor deze akelige snertwereld, deze walgelijke afstootplaneet door toedoen van veel gemene, destructieve, dualistische mensen.

Als supergevoelige jongevrouw lag de ellende continu op de loer. In jouw bloedmooie ogen wist jij de ultieme schoonheid en diepste droefenis op een uiterst artistieke manier te verenigen en grandioos uit te stralen. Op een foto richt jij voor de grap een pistool op Marlon. Was er soms ook sprake van een ernstige ondertoon, zoals een gebroken hart? In juli 1961 ontving 'One Eyed Jacks' de Concha de Oro (Gouden Schelp) op het Filmfestival van San Sebastián. Bovendien kreeg jij de prijs voor beste vrouwelijke performer. Jij werd met Audrey Hepburn vergeleken. Jij had een flinterdunne huid en jouw emoties lagen bloot. Volgens de secretaresse van Marlon was jij lesbisch, maar volgens anderen was jij echt verliefd op Marlon en 'speelde' jij dat in de film dus echt. Wat jouw seksuele geaardheid ook was, jij was vooral een heel lief mens. To hell met al die benauwende, seksuele etiketten en typeringen! Misschien was die secretaresse wel jaloers op jou, omdat Marlon jou zoveel aandacht schonk en bedacht zij iets om de harmonie tussen jou en Marlon te verstoren. In 1962 speelde jij als Rogelia de hoofdrol in het drama 'Rogelia', naast María Luisa Ponte, Elvira Teresa Eory en Mabel Campolongo Jaime, die met de acteur Fernando Rey was getrouwd, met wie zij twee kinderen kreeg.

In 1963 speelde jij Mrs. Maria Alvarez in de aflevering 'Smoke Curtain' van de tv-serie 'The Fugitive', naast David Janssen, Beverly Lucy Fessenden, Alejandro Rey en Peter Helm (1941, Toronto), de broer van de actrice Anne Isabel Helm (1938, Toronto), die in 1962 naast Elvis Presley in de muzikale, romantische komedie 'Follow That Dream' speelde. Haar kinderen zijn de filmacteur Peter Sherlock en de filmactrice Serena Viharo. In 1963 speelde jij ook als Luisa de hoofdrol in het drama 'Díaz de otoño', naast Adriana Roel (1934, Mexico City), Graciela Doring, Eva Calvo, Evangelina Elizondo, Leonor Gómez, Guadalupe Carriles, Lidia Franco en Concepción Martinez. In 1964 speelde jij als Maria Diaz in de aflevering 'The Life Work of Juan Diaz' van 'The Alfred Hitchkock Hour', naast Audrey Swans, Gale Lindsey en Suzanne Barnes. In 1964 speelde jij ook in de aflevering 'Electra' van 'Gran Teatro', naast Amparo Villegas, José Carlos Ruiz (1936, Mexico City), de vader van de actrice/schrijfster/comedienne Amaranta Ruiz, en Ofelia Puerta Guilmáin, geboren in Madrid en voor het fascistische Franco-regime gevlucht.

In 1965 speelde jij jouw laatste rol als Irma in het muzikale misdaaddrama 'El Pecador' (De Zondaar) van Rafael Baledón, getrouwd met de actrice Lilia Larios Fernández, met wie hij vijf kinderen kreeg, waarvan Rafael Jr. een acteur is. Met Maria Cristina Guadalupe Vega Hoyo, Catalina Margarita López Ramos en Julia Isabel del Llano Macedo (1944, Mexico City), ook gewoon bekend als Julissa. Julissa is ook een popzangeres en zij was getrouwd met de acteur Benito Raúl Ibarra, met wie zij twee kinderen kreeg, de zanger Benny Ibarra en de acteur Alejandro Ibarra. 'El Pecador' verscheen na jouw overlijden, op 1 april 1965. Op 4 december 1964 pleegde jij zelfdoding met een overdosis slaappillen in Mexico City. Jij was zwaar depressief en meer dan intens verdrietig. Er is geopperd, dat het kan zijn, dat een breuk met een vrouw jou teveel is geworden. Hoe dan ook, jij werd 30 jaar en jij bent in het Pantéon Jardin Mexico-City begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
6 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 48



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)