Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Had die filmwereld voorgoed laten inslapen

(voor Renate Ewert (1933 - 1966))

Jij bent geboren op 9 november 1933 in Königsberg. Jouw vader was een gerespecteerde graanhandelaar, die in de Tweede Wereldoorlog aan het Russische front vocht. Hij zat 4 jaar in een Russisch krijgsgevangenenkamp. In de oorlog moesten jullie jullie huis verlaten en in Hamburg gaan wonen. Jij wilde graag een actrice worden, maar de Hamburger Kammerspiele wees jou af. Jij deed een acteerseminar bij de Joodse actrice/regisseuse Ida Ehre, geboren op 9 juli 1900 in Prerau, waar ook de Joodse componist/pianist Gideon Klein is geboren, die in december 1941 naar het concentratiekamp Theresienstadt werd gestuurd. In oktober 1944 moest hij naar Auschwitz en daarna naar het concentratiekamp Fürstengrube, waar SS-Oberscharführer Max Schmidt de scepter zwaaide. Gideon overleed op 27 januari 1945 in de kolenmijn en hij werd 25 jaar. Zijn zus, de pianolerares Eliska Kleinová, overleefde het concentratiekamp Kurzbach en publiceerde de pianocomposities van Gideon. Hun zus Edita overleed in 1943 door een tyfusepidemie in Auschwitz. Zij werd 33 of 34 jaar.

Ida had een liefdesrelatie met de actrice Auguste Wilbrandt-Baudius en zij kreeg acteerles van de theateracteur Heinrich Brechtler, die na het overlijden van zijn vrouw Ferdinande Schmittlein op 24 augustus 1917 zelfdoding pleegde en 58 jaar werd. Ida was met de gynaecoloog Bernhard Heyde getrouwd en hun dochter is Ruth (1927, Mannheim). Ida zat in het concentratiekamp Fuhlsbüttel. Jij acteerde in de Kleine Komödie Hamburg en in het Theater am Besenbinderhof. In 1955 werd jij door Paul Ostermayr gecast, die achtereenvolgens getrouwd was met de actrice Hertha von Walter, de actrice Annelies Reinhold en de scenarioschrijfster Ille Gotthelft. Jij was stemactrice voor buitenlandse films en in 1955 debuteerde jij als Barbara Brucks in de oorlogsfilm '15/08 - In der Heimat', naast Helen Vita en Edith Schultze. Jij speelde vaak de verleidelijke, mysterieuze jongedame. In 1956 speelde jij in de komedies 'IA in Oberbayern' en 'Lumpazi Vagabundus', met Jester Helen Naefe, de Duitse Marilyn Monroe, die op 6 juli 1967 in Geretsried door Multiple Sclerose overleed. Zij was veroordeeld tot haar bed, kreupel, deels blind en door haar vrienden verlaten. Zij stierf alleen en zij werd 42 jaar.

In 1957 speelde jij in 6 films, zoals in het romantische drama 'Der Adler vom Velsatal', met Ilse Paula Steppat, die ook in de Bond-film 'On Her Majesty's Secret Service' speelde en op 21 december 1969 door een hartaanval overleed en 52 jaar werd. In 1958 speelde jij in 4 films en in 1959 in 5 films, zoals als Lu in de komedie 'Immer die Mädchen' en als Suzy in de muzikale komedie 'Das blaue Meer und Du'. In 1960 speelde jij in 4 films, eindelijk de hoofdrol als Thalia Drummond in de thriller 'Der rote Kreis', naar de roman 'The Crimson Circle' van Edgar Wallace. Jij speelde ook de hoofdrol in de muzikale komedie 'Schlagerparade'. In 1961 speelde jij als Susanne Grosser de hoofdrol in 'Schlagerparade 1961', in 1962 als Evelyne Wilden in de muzikale komedie 'So toll wie anno dazumal', met Karin Baal (1940, Berlin-Wedding), Sonya Cordeau (1933, Caïro) en Linda Geiser (1935, Köniz, Bern). In 1963 speelde jij Lolotte in de komische misdaadfilm 'L'appartement des filles', met Mylène Demongeot (1935, Nice) en Sylva Koscina. In 1964 speelde jij in 5 films, als Dolly de hoofdrol in 'Alarm im Aquarium' en als Frau Liberius de hoofdrol in 'Anruf aus Zürich', in de avontuurlijke komedie 'Échappement libre', met Jean-Paul Belmondo en Jean Dorothy Seberg, die op 30 augustus 1979 in Parijs met een overdosis barbituraten zelfdoding pleegde en 40 jaar werd. Van al haar mannelijke tegenspelers was alleen Belmondo bij haar begrafenis in de Cimetière du Montparnasse. Seberg was een goede vriendin van Christa Päffgen. In 'Angélique, marquise des anges' speelde jij Margot naast Michèle Mercier (1939, Nice), die Angélique speelde.

In 1965 speelde jij o.a. in de thriller 'Hotel der toten Gäste', naast Hannelore Auer (1942, Linz), die met prins Alfred von Auersperg getrouwd was en nu nog steeds met de schlagerzanger Heinz-Georg Kramm (Heino) getrouwd is. Hannelore is ook een schlagerzangeres. Ze wonen in Bad Münstereifel en zijn buitenechtelijke dochter Petra pleegde in 2003 zelfdoding in haar appartement in Düsseldorf. Zij was zwaar depressief en zij leed aan schizofrenie. Zij zat ook in een psychiatrisch ziekenhuis. Haar moeder Karin T. pleegde in 1988 zelfdoding met een plastic zak. Petra gebruikte alcohol (cognac), tabletten en verstikking. Zij werd 35 jaar. Jouw laatste rol was als Livia in 'Romanze in Callâo'. Rond 1965 kreeg jij weinig filmrollen meer en nam jij pillen en alcohol om de leegte te vullen. Op 4 december 1966 pleegde jij zelfdoding in München. Jij nam een overdosis slaappillen. Op 10 december 1966 ben jij door jouw vriendin, de actrice Susanne Cramer, gevonden. Jij werd 33 jaar. In 1967 pleegden jouw ouders zelfdoding, eerst jouw vader met een overdosis slaappillen en daarna jouw moeder door vergiftiging. Het urngraf van jou en jouw ouders was op de Hauptfriedhof Ohlsdorf in Hamburg.
Susanne Cramer overleed op 7 januari 1969 door een longontsteking in Hollywood. Zij werd 32 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
24 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)