Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In bittere verlatenheid volkomen doorgedraaid

(voor Lore Frisch (1925 - 1962))

Jij bent geboren als Eleonora Frisch op 4 mei 1925 in Schwindegg, Bavaria. Jouw vader was een meesterschilder uit Bad Reichenhall in Beieren. Terwijl jij naar school ging, zat jij ook op ballet. In de Tweede Wereldoorlog was jij een verpleegster en daarna was jij lid van het reizende Ostfriesische Kammerspiele Leer in Oost-Friesland. Jij woonde in het gemoedelijke Leer aan de Leda en de Eems. In Leer is de stadsvroedvrouw van Gouda, Antje Nagel (1744 - 1815), geboren. Haar man was de Duisburgse lakenhandelaar Johan Willem Frutel. In Gouda woonden zij aan de Gouwe, in de Hoogstraat en in de Zeugstraat. Johan had een stoffenwinkel. In de gemeente Leer ligt Schloss Evenburg uit 1650, gebouwd voor Eva von Ungnad, de vrouw van de Nederlandse kolonel/baron Erhard von Ehrentreuter von Hofrieth. Hun jongste dochter Marie von Ehrentreuter trouwde met Gustav Wilhelm Freiherr von Wedel en Schloss Philippsburg bij Loga en Leer was ook van hen. Sinds 2012 is het van de adellijke familie Schulenburg. Het is gebouwd in de Nederlandse barokstijl. Bij Kammerspiele Leer werkte jij eerst als souffleuse, naaister en landschapsschilderes. Later speelde jij ook theaterrollen.

In 1948 deed jij optredens in Ingolstadt, een grote stad aan de Donau, waar het oude stadstheater in de oorlog was verwoest. In Ingolstadt staat de hospitaalkerk Heilig Geist uit 1350, met zijn fraaie, gotische interieur. Tot 1773 stond er het Jezuïetencollege Ingelstadt, waar Johann Adam Weishaupt tot zijn 15-de studeerde. Johann werd een vrijmetselaar/filosoof/jurist en een tegenstander van de jezuïeten. Hij stichtte op 1 mei 1776 de Illuminati Orde, een geheim genootschap, die door verlichting en morele verbetering de overheersing van mensen over mensen ongedaan wilde maken. De schrijver/verlichter Adolph Freiherr Knigge was een belangrijk lid van de Illuminati Orde en hij stond in contact met de 'Onbekende Oversten', die hem in het diepste geheim van de vrijmetselarij hadden ingewijd. Zijn vrouw was de hofdame Henriette von Baumbach en hun dochter was de schrijfster/vertaalster Philippine Auguste Amalia von Reden. De uitgever/journalsit Johann Joachim Christoph Bode was ook een prominent lid en bevriend met de dichters Klopstock en Lessing. Goethe was ook lid, maar zijn invloed was van weinig betekenis. Mozart had contact met de Weense vrijmetselaarsloge 'Zur Wahre Eintracht', die door Ignaz Edler von Born het centrum van de Weense Illuminati werd.

Jij deed ook optredens in München en jij kreeg acteerlessen van de acteur/regisseur/schrijver Martin Hellberg. Hij was afdelingshoofd hoorspelen bij Radio München en directeur van de Münchner Kammerspiele op 26-28 Maximilianstrasse. Jij werkte een tijd als radiopresentatrice, stenotypiste en verpleegster. Hellberg begon in de zomer van 1946 de Deutsche Schauspielschule München, die in 1948 moest sluiten. Hij had nog het Dramatic Theatre am Odeonplatz, maar dat brokkelde ook af. Zijn vrouw was de actrice Edeltraut Antonia Richter. In 1949 debuteerde jij als Nannerl in de tragikomedie 'Die seltsame Geschichte des Brandner Kaspar', opgenomen in een vallei bij Ramsau bei Berchtesgaden. In 1949 speelde jij ook in 'Das Tor Zum Paradies'. In 1952 speelde jij in de komedie 'Der weissblaue Löwe' en in 1953 in 'Junges Herz voll Liebe' en 'Ehestreik'. In 1955 speelde je als Resel in de komedie 'Der Ochse von Kulm' en in '52 Wochen sind ein Jahr'. In 1956 speelde jij in 3 films, o.a. als Marie in 'Zar und Zimmermann'. In 1957 speelde jij de hoofdrol in 'Das Stacheltier - Immer Kavalier'.

In 1958 speelde jij in 3 films; de hoofdrol in de muzikale komedie 'Meine Frau macht Musik', in 'Der Lotterieschwede' en in het drama 'Nur eine Frau', met Ruth Bals, Eva-Maria Hagen (1934, Költschen), de moeder van Nina Hagen, en Christina Monden, die op 6 december 1961 in München overleed en 22 jaar werd. In 1959 verhuisde jij van West-Berlijn naar de DDR. In 1959 speelde jij o.a. in de tv-film 'Kasimir und Karoline' en in 1960 o.a. in de muzikale komedie 'Die schöne Lurette', met Evelyn Cron (1940, Magdeburg) in de hoofdrol. In 1961 speelde jij in 5 films, o.a. de hoofdrol in 'Flitterwochen ohne Ehemann', met Eva-Maria Hagen en Agnes Kraus, in de romantische komedie 'Die Liebe und der Co-Piloot', met Helga Piur (1939, Berlijn) en Angelica Domröse (1941, Berlijn). In 1962 speelde jij Lolita in de aflevering 'Schwarzes Benzin' van de tv-crimiserie 'Blaulicht' en Marta in 'Das Stacheltier - Mann ist Mann', met Monika Bergen in de hoofdrol, die op 21 augustus 1962 nabij Kyritz door een auto-ongeluk overleed en 20 jaar werd.

Op 6 juli 1962 pleegde jij zelfdoding in Potsdam. Jij deed dit, omdat jouw getrouwde minnaar jou in de steek liet. Dit was de acteur Alexander Hegarth, geboren op 26 juli 1923 in Dresden. Alexander keerde terug naar zijn vrouw in West-Duitsland. In 1956 speelde jij met hem samen in het tv-filmdrama 'Nekrassow' en in 1958 in 'Meine Frau macht Musik'. Jij werd 37 jaar en jij bent misschien in het Potsdam Neuer Friedhof aan de Heinrich-Mann Allee 25 begraven. Of in het Friedhof Goethestrasse.
Alexander overleed door hartfalen tijdens een theatertournee, in een hotelkamer te Gummersbach. Hij werd 61 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
30 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)