Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Uitgespeeld

(voor Ruth Eweler (1913 - 1947))

Jij bent geboren op 19 maart 1913 in Plettenberg-Eiringhausen, ooit in handen van de Westfaalse, adellijke familie van de Uradel Von Plettenberg, waarin maarschalken zaten. Graaf Engelbert III von de Marck versterkte het kasteel Schwarzenberg in Plettenberg en in 1513 werd dit kasteel van de familie Plettenberg. De ruïnes zijn nog steeds van die familie. Georg Graf von Plettenberg was Rittmeister van Kavallerie-Abteilung 4 en hij overleed op 12 augustus 1944. De bariton Eike Wilm Schulte is ook in Plettenberg geboren. Rond 1932 was jij de eerste 'Miss Blond' van Duitsland, georganiseerd door de Nur-blond Laboratories in Berlijn. Daarna werd jij filmactrice.

Jouw 11 jaar oudere broer Heinrich Gustav Eweler, geboren op 12 mei 1902 in Dortmund, was een jurist, rechercheur en SS-leider van de Sicherheitsdienst van de Reichsführer SS/SD. Zijn laatste functie was als SS-Sturmbannführer. Hij zat in een Brits interneringskamp, waar hij in 1946 door blessureleed werd ontslagen. In juni 1948 werd hij vrijgesproken en schopte hij het tot recherche-hoofd in Essen. Hij overleed in 1966. Van 1938 tot jouw overlijden was jij met de arts Ernst Raab getrouwd. Via Heinrich was jij politiek verbonden met de nazi's. Jij kreeg goede rollen en veel complimenten van de nazi's. Jij won een schoonheidswedstrijd van een shampoo-bedrijf, wat jouw eerste filmcontract opleverde. In 1933 debuteerde jij als jonge moeder in 'Du sollst nicht begehren', met Friedel Pisetta in de hoofdrol. In 1934 speelde jij in de komedie 'Da stimmt was nicht' van Hans Hellmut Zerlett, die een sleutelfiguur in de nazi-cinema was en een dikke vriend van de nazi-cultuurpoliticus Hans Hinkel. Zerlett overleed op 6 juli 1949 door tuberculose in het Buchenwald concentratiekamp.

Jij speelde Inge in het drama 'Ich für dich, du für mich', met Karl Dannemann, die op 4 mei 1945 samen met zijn vrouw Erna Margarete Noeren zelfdoding pleegde om een arrestatie door de Russen te voorkomen. Hij werd 49 en zij werd 25 jaar. In 1935 speelde jij in 4 films, o.a. in het drama 'Der alte und der junge König', met Marieluise Claudius, die op 2 augustus 1941 door hartfalen overleed en 29 jaar werd. In 'Die Werft zum Grauen Hecht', met Marianne Hoppe in de hoofdrol, die met Gustaf Gründgens getrouwd was. Gustaf was eerder met Erika Mann getrouwd, de dochter van Thomas Mann. Hij overleed door een overdosis slaappillen. Hoppe was vaak een dinergast van Adolf Hitler. Zij had veel contact met de nazi-elite. Gustaf en Hoppe waren biseksueel. Hoppe woonde samen met de actrice Anni Mewes, die met Rainer Maria Rilke correspondeerde. In het drama 'Wenn die Musik nicht wär', met Sybille Schmitz, die op 13 april 1955 met een overdosis slaappillen zelfdoding pleegde. Zij had een liefdesaffaire met de actrice/schrijfster Beate von Molo en zij woonde samen met de psychiater Ursula Moritz, die haar van morfine en slaappillen voorzag. Sybille werd 45 jaar.

In 1936 speelde jij in het drama 'Der galante König', over August der Starke, met Siegelinde Martha Seubert, een dikke vriendin van Hitler. In 1937 speelde jij in 'Die Tochter des Samurai' en 'Der Scheidungsgrund', met Robert Stampa, die op 29 oktober 1943 door de nazi's werd vermoord. Hij werd 39 jaar. In 1938 speelde jij in 4 films, o.a. in 'Menschen, Tiere, Sensationen', met Harry Piel, die lid was van de NSDAP en de SS, en Eugen Rex, die voor de NSDAP werkte. In 'Hänschen Klein' speelde jij de hoofdrol en in 'Der lose Falter', met Ingeborg Maria von Kusserow. In 1939 speelde jij in de musical 'Wir tanzen um die Welt', met Charlotte Thiele en Karolina Minna Höhn, die met de Luftwaffe-majoor Arved Krüger trouwde, die in 1942 boven Malta werd vermoord. Hun zoon Arved-Michael werd later dat jaar geboren. In 1940 speelde jij in 'Zwischen Hamburg und Haïti', met Gisela Friedhilde Schreck, de moeder van de actrices Barbara Bertram en Susanne Kieling. In 1942 speelde je in 'Einmal der liebe Herrgott sein', met Margit Symo, de moeder van de actrice Eva Mattes.

Jouw laatste rol was als Christa Brinkmann in het oorlogsdrama 'Gesprengte Gitter' van Harry Piel, die pas in 1953 verscheen. Harry Piel speelde ook de hoofdrol. Met Dorothea Bertha Olivia Wieck, een afstammelinge van de pianiste/componiste Clara Schumann. Dorothea was getrouwd met baron Ernest von der Decken, die het naziregime beïnvloedde. Zij was de eregast bij een receptie van Joseph Goebbels. Op 1 oktober 1947 pleegde jij in Steglitz-Berlijn zelfdoding. Jij werd 31 jaar. Mogelijk ben jij in het Steglitz Friedhof op de Bergstrasse 34-37 begraven, of in het Friedhof Lichterfelde op de Moltkestrasse 41A of in de Städtischer Friedhof Stubenrauchstrasse 43-45, waar Marlene Dietrich is begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
1 januari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)