Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een dodelijk slachtoffer van de roddelpers

(voor Ruan Lingyu (1910 - 1935))

Jij bent geboren als Ruan Fenggan op 26 april 1910 in een arbeidersgezin in Shanghai. Jouw voorouders woonden in Xiangshan, in de provincie Guangdon. Jouw vader overleed toen jij 6 jaar was en jouw moeder naakte een dienstmeisje van jou. Jij ging naar de meisjes-middelbare school in Chongde. Op jouw 16-de ging jij bij een filmsterrenbedrijf solliciteren en kreeg jij jouw eerste rol in 'The Couple in Name' van Bu Wancang, bij het filmbedrijf Mingxing, in 1922 opgericht door o.a. de filmregisseur/scenarioschrijver Zhang Zhengqiu en de filmregisseur/producent Zhang Shichuan, die in 1931 de eerste, Chinese geluidsfilm 'Song Girl Red Peony' regisseerde, met Hú Dié in de hoofdrol. Zij speelde een vrouw, die door haar man werd onderdrukt en misbruikt. Op jouw 16-de ontmoette jij Zhang Damin, de zoon van de familie, waar jouw moeder werkte. Jij trouwde met Zhang, die een gokverslaafde was en veel geld over de balk smeet, ook dat van jouw salaris. Hij werd uit de familie gezet.

Op jouw 18-de deed jij een poging tot zelfdoding en tekende jij een contract bij Da Zhonghua Baihe Company, waarbij jij in 6 films speelde. In 1927 speelde jij als Shi Miaowen de hoofdrol in het drama 'Gua ming de fu qi'. In 1929 speelde jij in 'Qing yu bao jian' (De kostbare spiegel van passie), met Ki-tak Chung. En jij speelde in het drama 'Jie hou gu hong' (Eenzame Zwaan na de Ramp). In 1930 speelde jij in 4 films; in jouw eerste grote doorbraakfilm 'Spring Dream of an Old Capital' (Beijing), waarin jij de prostituee Yanyan speelde, in de komedie 'Het zelfdodingscontract', met Jiqun Liu, die op zijn 32-ste in Shanghai overleed, de hoofdrol in het drama 'Wilde Bloemen langs de Weg' en in het drama 'Gu du chun meng', met Yanyan Chen in de hoofdrol. In 1931 speelde jij in 3 films; in het drama 'Liefde en Plicht', als Hu Zhuli de hoofdrol in het drama 'Een Spray van Pruimenbloesems', met Cilong Wang, die op zijn 34-ste in Hong Kong door zijn drugsverslaving overleed. Hij was getrouwd met de actrice Wenzhu Zhou, met wie hij 1 kind kreeg. Je speelde de hoofdrol in het romantische drama 'Tao Hua Qi Xue Ji'. In 1932 speelde jij de hoofdrol in 'Xu gu du chun meng' en in het drama 'Drie Moderne Vrouwelijke Sterren'. In 1933 speelde jij de hoofdrol in het oorlogsdrama 'Xiao Wanyi' (Klein Speelgoed) en de hoofdrol in het drama 'Chengshi Zhi Ye' (Stadsnachten).

In 1933 ben jij van Zhang gescheiden, wat jij veel eerder had moeten doen. Daarna woonde jij samen met de 14 jaar oudere theemagnaat Tang Jishan, die jou mishandelde en sloeg. In 1934 speelde jij in 3 films; in het drama 'Xiang Xuehai' (Thuiskomst), met Zhanfei Gao (1904 - 1969) en Keng Li (1928 - 1965). Jij speelde de hoofdrol in 'Shen nu' (De Godin), met Zhang Zjizhi (1901 - 1970), die een gewelddadige pooier speelde, die jou terug de prostitutie in dwingt. Een 'godin' is een oud eufemisme voor 'prostituee'. Het is een meesterstuk van Yongyang Wu (1907 - 1982). En je speelde naast Keng Li in 'Gui Lai'. In 1935 speelde jij als de sexy, intellectuele Wei Ming de hoofdrol in het drama 'Xin nu xing' (Nieuwe Vrouwen), waarin jij als een succesvolle romanschrijfster in de luxe prostitutie belandt. Deze film is gebaseerd op het leven van de actrice Ai Xia (Yan Yinan), die op 15 februari 1934 in Shanghai zelfdoding pleegde met het nemen van rauwe opium. Zij werd 21 jaar. In 1933 schreef zij haar boek 'Een Vrouw van Vandaag', wat ook verfilmd is, met haar in de hoofdrol. Zij speelde haar laatste rol, de hoofdrol, in 'Chun Can' (Lente Zijderupsen), naar een novelle van Shen Dehong. Mogelijk was jij haar copycat. Tenslotte speelde jij als Zhang Lan de hoofdrol in het drama 'Guo Feng'.

In 1934 stond jij op de cover van het tijdschrift 'The Young Companion', in een erg mooie jurk met groene tinten. Het lijken wel schaduwstrepen door de zon te zijn. Oogverblindend charmant. De actrice Hú Dié stond dat jaar ook op de cover van dat tijdschrijft, als een polo-speelster. In 1933 werd Hú Dié de eerste filmkoningin van China, met Chen Yumei op de tweede en jij op de derde plaats. In 1935 eiste jouw ex Zhang via een rechtszaak een schadevergoeding van jou. Die ploertige geldwolf wilde echt het onderste uit de kan. Jij werd hierdoor door de media /persmuskieten onder een grote, zware druk gezet. Verder had jij een zeer gecompliceerde relatie met Tang Jishan, die jou misbruikte en sloeg. Op 8 maart 1935 pleegde jij zelfdoding in Shanghai door een overdosis slaappillen, gemengd door jouw pap, op te eten. Jij overleed om 10.00 uur. In jouw afscheidsbriefje noemde jij 'roddelen een angstaanjagend iets', al is dit mogelijk door Tang Jishan geschreven. Jij doelde op de valse kranteberichten over de rechtszaak met Zhang. Op de avond voor jouw overlijden ben jij mogelijk fysiek mishandeld. Jij werd 24 jaar en de uitvaartdienst was 3 dagen in het Wanguo Funeral Home. Diverse filmacteurs en -actrices namen afscheid van jou, o.a. Wang Renmei, Florence Lim en Liang Saizhen.

De begrafenisstoet was 5 kilometer lang en er waren zo'n 200.000 mensen bij aanwezig. Tijdens deze plechtigheid pleegden 5 à 7 jonge vrouwen/copycats zelfdoding in Shanghai. Jij bent in de Lianyi Villa begraafplaats in Zhabei, Shanghai, begraven. Tijdens de Culturele Revolutie is jouw graf verwoest, waardoor de exacte begraafplek onbekend is geworden. Sinds 1998 staat er een herdenkingsmonument voor jou in de Fu Shou Yuan cemetery in Shanghai. Het is een groot beeld van jou, waarop jij op een soort chaise-longue ligt. Volgens mij ben jij daar dus niet begraven. Na jouw overlijden heeft de eerbiedwaardige schrijver Lu Xun (1881 - 1936), die door tuberculose overleed, de roddelaars van de kranten sterk bekritiseerd. Lu Xun was getrouwd met Xu Guangping en mede-oprichter van de Chinese Liga voor Mensenrechten. In 1991 verscheen de film 'Center Stage' van de openlijk homoseksuele Stanley Kwan, over jouw leven, met de beeldschone Maggie Cheung (1964, Hong Kong) in de hoofdrol. Zhang Damin overleed in 1937 in Hong Kong, straatarm. Hij zou nog zichzelf hebben gespeeld in 2 films over jou, puur voor het geld, maar die films zijn onvindbaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
7 februari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)