Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In een diep dal krijsend om gif

(voor Jeanette Loff (1906 - 1942))

Jij bent geboren als Janette Clarinda Lov op 9 oktober 1906 in Orofino, Idaho. Jouw ouders waren Marius Lov (1878 - 1961) en Inga Loseth (1885 - 1971). Jij was de oudste van 3 kinderen. Jouw vader had Deense ouders en hij was een boer en barbier. Hij speelde viool in de lokale orkesten. Jouw moeder had Noorse ouders. Jouw jongere zussen waren Irene Mildred (12 augustus 1907 - 6 juni 1993), Evelyn Matilda (Minnesota, 1909 - 28 september 1909), Bemidji) en Myrtle Dorothea (15 september 1914 - 2 april 1957). Jouw moeder is na jouw geboorte wel heel snel zwanger van Irene geworden. Jullie verhuisden naar Ottertail in Minnesota, waar jouw zus Evelyn werd geboren, die vroeg overleed. In 1910 veranderde jullie achternaam in Loff. In 1912 naar Wadena in Canada, waar jullie kort bleven en waar jouw vader een kapperszaak begon. Daar werd jouw zus Myrtle geboren. Vervolgens gingen jullie naar Lewiston in Idaho, waar jij naar de Lewiston High School ging. Op jouw 11-de speelde jij de hoofdrol in het toneelstuk 'Snow White and the Seven Dwarfs'. Op jouw 16-de was jij een lyrische sopraan en had jij de hoofdrol in de operette 'Treasure Hunters'.

Op jouw 17-de verhuisden jullie naar Portland in Oregon, waar jij aan de Ellison-White Conservatory of Music piano studeerde. Als Jan Lov bespeelde jij de pijporgels in de filmtheaters in Portland. In 1926 speelde jij in de filmkomedies 'Young April' en 'The Collegians'. In 1927 speelde jij in 'Uncle Tom's Cabin', met Margarita Fischer als Eliza, en in de komedie 'My Friend from India', met Elinor Virginia Crowe, die op haar 53-ste door levercirrose als gevolg van haar alcoholisme overleed. Op 8 oktober 1927 trouwde jij in het geheim met de oudere Harry K. Roseboom, een reizende vertegenwoordiger van een sieradenhuis. In 1928 speelde jij in 6 films, o.a. in de western 'The Black Ace', waarin Don Coleman verliefd op jou wordt, en in de dramatische komedie 'Annapolis', met Charlotte Walker. In 1928 kreeg je een liefdesrelatie met de regisseur Paul Bern. Vanaf 1929 woonde jij in de Casa Granada Apartments op 1339 Harper Street te Los Angeles, waar jij jouw liefdesaffaires met Walter O'Keefe, Paul Bern en Gilbert Roland had. Gilbert woonde daar ook. In 1929 speelde jij in 3 films, o.a. in de komedie 'The Sophomore', met Russell Gleason, die op zijn 37-ste per ongeluk uit een raam op vier hoog van Hotel Sutton op East 56th Street in NYC viel. Hij was versuft door sulfonamide en hij zou met zijn regiment in Europa gaan vechten. Met de actrice/schrijfster Cynthia Hobart kreeg hij één kind. In de thriller 'The Racketeer' speelde jij met Jane Alice Peters, die op 16 januari 1942 door een vliegtuigongeluk in Potosi Mountain overleed en 33 jaar werd. Haar moeder en 20 anderen overleden ook.

In het begin van jouw filmcarrière liet jij ook naaktfoto's van jezelf maken, iets wat Marilyn Monroe en vele andere actrices ook deden. Jij werd o.a. door Edwin Bower Hesser gefotografeerd. Hij fotografeerde ook o.a. Jean Harlow, Bessie Love, Carole Lombard en Joan Crawford. Vanwege jouw ontluikende filmcarrière was Harry jaloers en wreed gewelddadig richting jou. Toen hij jou in een film de liefde zag bedrijven, werd hij woedend. Jij verliet hem en op 8 oktober 1929 was de scheiding in Portland officieel verklaard. Later in 1929 zijn jouw ouders ook gescheiden. In 1930 speelde jij in 5 films, o.a. in het misdaaddrama 'Party Girl', met Mary Bickford Dunn, die op 23 januari 1937 in Hollywood door een overdosis alcohol en ondervoeding overleed en 38 jaar werd. Zij was depressief. In de komedies 'See America Thirst' en 'The Boudoir Diplomat' speelde je met Eleanor Luicime Compson in de hoofdrol. In 1930 verbrak Paul Bern de relatie en begon jij tot 1931 een relatie met de entertainer Walter O'Keefe. In 1931 verhuisde jij naar NYC en speelde jij in muzikale toneelstukken met orkesten. In 1932 ging jij een heel jaar op tournee met Buddy Rogers and the California Cavaliers. Jij was de leadzangeres in Buddy's orkest en jij had een geweldige sopraanstem.

In 1933 keerde jij naar Hollywood terug en in 1934 speelde jij in 6 films, o.a. als Lou Morrison de hoofdrol in het drama 'St. Louis Woman', als Gloria Blossom de hoofdrol in de muzikale komedie 'A Duke for a Day', met Symona Ferner Boniface, die op 2 september 1950 in Woodland Hills door alvleesklierkanker overleed en 56 jaar werd. Zij is in het Valhalla Memorial Park in North Hollywood begraven. Als Jeanette Foy speelde jij de hoofdrol in het muzikale drama 'Flirtation', met Mary Kathleen Kipping, die op 10 mei 1941 in Ovingdean, Sussex, overleed, en Emma Dunn, die ook in 'The Dictator' (1940) speelde. En jij speelde als Rita Hay in het komische muziekdrama 'Million Dollar Baby', met Margaret Arline Judge in de hoofdrol en met Claudia Coleman, die op 17 augustus 1938 in Hollywood overleed en 52 jaar werd. Teleurgesteld over jouw rollen stopte jij met acteren. Jij was korte tijd verloofd met B.F. Serliss, een effectenmakelaar uit Reno. Jij woonde op 9233 Doheny Road in Beverly Hills. In november 1936 trouwde jij met de Joodse Hollywood-drankverkoper/producer Bertram Eli Friedlob (1906 - 1956). Het was een stormachtig huwelijk. Bertram was een rokkenjager, die o.a. een affaire met Lana Turner had, maar met nog veel meer vrouwen. In 1938 werden jouw amandelen verwijderd.

Bertram en jij woonden op 702 North Crescent Drive in Beverly Hills. Op 1 augustus 1942 pleegde jij zelfdoding door in jullie huis een dodelijke dosis ammoniak op te drinken. Jij had maagproblemen en iemand suggereerde, dat jij misschien dacht dat jij een medicijn voor jouw maagkwaal dronk. Bij een eerste slok ammoniak proef je echt wel, dat het geen medicijn is en zul je direct gaan spugen en daarom ga ik uit van een bewuste zelfvergiftiging. Bovendien zit ammoniak in een duidelijk herkenbare, grote fles van dik plastic, met brandgevaartekens erop. Zelfs in het donker voel je dat dat geen medicijn kan zijn. Of wat te denken van de verraderlijke geur van ammoniak. Jij kreeg ernstige, chemische brandwonden in jouw keel en mond. Jij werd met spoed naar het Hollywood Presbyterian Hospital gebracht, waar jij op 4 augustus 1942 bent overleden. Jij werd 35 jaar en jij bent in de Forest Lawn Cemetery in Glendale begraven. Jouw as is in een crypte in het Great Mausoleum, Protection Columbarium, niche 12730, geplaatst. De as van jouw zus Myrtle Dorthea Loff Casella, die 42 jaar werd, is daar ook geplaatst. Volgens jouw familie ben jij vermoord. In dat geval zou dus iemand jou die ammoniak hebben toegediend, wat zeker niet het geval is. Of verdacht jouw familie Bertram of een ex-lover met rancune? Of een inbreker? Ik denk dat ze niet wilden accepteren, dat jij zwaar depressief was en voor deze gruwelijke manier van zelfdoding hebt gekozen. Jouw filmcarrière naar de barrebiesjes en een man die continu vreemd ging.

Bertram hertrouwde in 1946 met de actrice Eleanor Jean Parker (1922 - 2013), met wie hij 3 kinderen kreeg; Susan, Sharon en Richard. Eleanor speelde barones Elsa von Schraeder in 'The Sound of Music' (1965). Bertram en Eleanor zijn op 10 november 1953 gescheiden. Bertram overleed op 7 oktober 1956 in Beverly Hills. Hij werd 49 jaar en hij is in de Zion Gardens, Inc. in Chicago begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
22 februari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)