Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Staatsvijand nummer één: depressie

(voor Eun-ju Lee (1980 - 2005))

Jij bent geboren op 22 december 1980 in Gunsan en in jouw jeugd studeerde jij vooral piano. Na de middelbare school verhuisde jij naar Seoul en rond 1995 was jij een model voor schooluniformen. Jij kreeg rollen in diverse tv-drama's, zoals 'Start' en 'KAIST'. In 1998 speelde jij in de romantische film 'Christmas in August', met Kim Hyun-joo (1978, Ilsan-gu) in de hoofdrol. In 1999 speelde jij in de bekroonde film 'Rainbow Trout' van Park Chong-won. Hierna kreeg jij als So-jung de hoofdrol in het erotisch-komische drama 'Virgin Stripped Bare by Her bachelors' (2000) van Hong Sang-so. Voor jouw rol in deze film ontving jij de Grand Bell Award voor Beste Nieuwe Actrice 2001. In 2000 speelde jij ook de hoofdrol in het komische drama 'Oh! so-jung', met Won-hee Cho, Bo-seok Jeong en Seon Yu. En jij speelde de Zeemeermin in de griezelfilm 'Haebyeoneuro gada' (Bloederig strand), met Hyun-Jung Kim in de hoofdrol en met Kim Gyu-ri, en in het romantische drama 'Sunaebo', met Kim Min-hee.

In 2001 speelde jij als Tae-hee in 'Bungee Jumping of Their Own', met Lee Byung-hun, die Seo In-woo speelde. Aan het einde van deze film springen Tae-hee en Seo In-woo samen van een brug in New-Sealand, bunjee jumpend of om samen opnieuw gereïncarneerd te worden. Ook met Jeon Mi-seon, die op 29 juni 2019 in Jeonju zelfdoding pleegde en 46 jaar werd. Zij was depressief en zij heeft zichzelf in de badkamer van een hotel opgehangen. Zij was getrouwd met de cinematograaf Park Sang-hun, met wie zij de zoon Park Se-young en de dochter Park Sang-hoon kreeg. Zij speelde ook in 'Christmas in August'. In 2002 speelde jij in het romantische drama 'Yeonae soseol' (Lover's Concerto), met Tae-hyun Cha en Moon Geun-young. Als Su-jin speelde jij de hoofdrol in het horror-mysterie 'Hayan-bang' (Ongeboren maar vergeten). In 2003 speelde jij als Kim Young-ju de hoofdrol in het romantische drama 'Haneul Jeongwon' (De Hemeltuin), met Song Wok-suk.

In 2004 speelde jij in 4 films; als de blinde Kyeong-woo de hoofdrol in het romantische drama 'Annyeong! UFO' (Tot ziens! UFO), in het oorlogsdrama 'Taegukgi hwinalrimyeo' (De broederschap van oorlog), als Lee Ji-eun een hoofdrol in 2 afleveringen van het romantische drama 'Bul sae' (Phoenix), met Hye-Young Jung, en als Ga-hee in de erotische thriller 'Juhong geulshi' (The Scarlet Letter), de slotfilm op het Pusan International Film Festival 2004 en met Hyun-Ah Sung en Ji-won Uhm. Deze film vergde heel veel van jouw incasseringsvermogen. Het is gebaseerd op de korte verhalen 'A Meditation On Mirror' en 'Photo Shop Murder' van de schrijver Kim Jong-ha. De regisseur was Kim Ki-duk, die op 11 december 2020 door corona overleed en 59 jaar werd. Jij speelde de zwoele jazzzangeres Choi Ga-hee. In de gruwelijke kofferbakscene wil jij eerst zelfdoding plegen, maar daarna smeek jij jouw minnaar Lee Ki-hoon om jou te vermoorden. Tenslotte volgt er een schokkend schot, gelost door Lee Ki-hoon, gespeeld door Han Suk-kyu.

Op 22 februari 2005 pleegde jij zelfdoding in jouw appartement in Bundang, in de deelstaat Seongnam. Jij hebt eerst jouw polsen doorgesneden en daarna jezelf opgehangen. Jouw broer heeft jou gevonden. Dit gebeurde enkele dagen na jouw afstuderen aan de Dankook University, in 1947 opgericht in het centrum van Seoul, in het Jongno District, waar vroeger de koningen in hun paleizen woonden, zoals in het Gyeongbok Paleis uit 1395, wat in 1592 door de Japanners werd verwoest, maar in 1867 door de regent/prins Heungseon Daewongun herbouwd is. Met zijn eerste vrouw Sunmok Boedaebuin kreeg Heungseon 2 dochters en 2 zonen, prins Yi Jae-myeon en keizer/koning Yi Myeong-bok. De eerste vrouw van Yi Myeong-bok, keizerin Myeongseong, werd op 8 oktober 1895 in het Okhoru Paviljoen in het Gyeonbok Paleis door de Japanse samoerai vermoord. Deze getrainde, barbaarse moordenaars stonden onder de leiding van de burggraaf Miura Goro, die in Japan als nationale held werd geëerd. Myeongseong werd 43 jaar en zij is in de Hongneung en Yureung Royal Tombs in Namyangju begraven. De 22-jarige prinses Sunmyeonghyo was getuige van de moord op haar schoonmoeder en zij probeerde haar te beschermen. Zij kreeg daarna ernstige depressies, wat mogelijk leidde tot haar vroege overlijden op 5 november 1904 in het Deoksugung Paleis. Zij werd 31 jaar en zij is ook in de Hongneung en Yureung Royal Tombs in Namyangju begraven. Samen met Yi Myeong-bok kreeg Myeongseong 4 zonen en 1 dochter, o.a. Sunjong, de laatste keizer van Korea.

In 2009 verscheen de film 'The Sword with No Name', gebaseerd op het leven van keizerin Myeongseong, met Park so-ae in de hoofdrol. In de tv-serie over deze keizerin werd zij door drie actrices gespeeld; Moon Geun-young, Lee Mi-yeon en Choi Myung-gil, getrouwd met de bofkont/schrijver/politicus Kim Han-gil, die democratisch parlementslid is. Zij kregen samen 2 zonen. Volgens jouw familie was jij ernstig depressief en had jij psychische aandoeningen. Jij leed aan slapeloosheid, vanwege jouw naaktscènes in 'The Scarlet Letter', waar jouw familie boos over was. De familie-eer stond op het spel. Ik denk, dat dat zwaarder heeft gewogen, dan de naaktscènes op zich, die wel meevallen en met groot talent zijn uitgevoerd en gefilmd. Het is eerder shockerend dat jouw familie en vele aangepaste braveriken met hen zo shockerend reageerden. Jouw personages overleden door bungee jumpen en door een auto-ongeluk. Jij hebt jezelf daar teveel mee geïdentificeerd. Volgens jouw familie heeft dit meegespeeld in jouw suïcidaliteit. Als je depressief bent, kunnen tragische rollen de boel verergeren of het kan juist therapeutisch werken, maar die rollen op zich zijn natuurlijk niet de oorzaak van jouw depressie geweest.

In een zelfdodingsbriefje schreef je met jouw eigen bloed 'Mam, het spijt me en ik hou van je'. Op een ander briefje stond: Ik wilde te veel doen. Ook al leef ik, ik leef niet echt. Ik wil niet dat iemand teleurgesteld is. Het is fijn om geld te hebben. Ik wilde geld verdienen.'. Jij schreef ook 'Ik wil terug naar de dagen van een jaar geleden' en blijkbaar aan iemand 'Het laatste telefoontje, bedankt. Je vertelde me dat vandaag de juiste dag is.'. De juiste dag om zelfdoding te plegen? Heeft iemand dat echt tegen jou gezegd? Dat is afschuwelijk en dan is diegene schuldig aan aanzetting tot zelfdoding. Jij werd 24 jaar en jij bent gecremeerd. Jouw as is in een crypte in Goyang begraven. Er waren honderden collega-acteurs en entertainers bij aanwezig. De zangeres Choi Sung-hee (1980, Bucheon) zong 'You Were Born to be Loved'. Zij studeerde ook aan de Dankook University. Tijdens de begrafenisdienst zei jouw lieve vriendin, de actrice Moon Geun-young (1987, Gwangju): 'Haar vuurwerkachtige passie is voorbij en zij heeft onze kant verlaten. Wij zullen haar voor altijd herinneren. Zij was altijd bescheiden, warm, oprecht en mooi. Laat de last en pijn van deze wereld achter je en neem alleen de goede herinneringen, je warmte en mooie hart met je mee.'. Daarna kon ze niet verder spreken, overweldigd door een intens verdriet om jou.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
28 februari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)