Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De professor, die Poetin aan de macht hielp

(voor Anatoli Sobtsjak (1937 - 2000))

Jij bent geboren als Anatoli Aleksandrovitsj Sobtsjak op 10 augustus 1937 in Tsjita, in 1650 gesticht door de Kozakkenverkenner van Siberië Pjotr Beketov. De Oekraïense keramiste Oksana Zhnikrup (1931 - 1993) is ook in Tsjita geboren. Jeff Koons werd door haar werk geïnspireerd, gezien 'Seated Ballerina' uit 2017. Oksana werkte samen met de Joodse keramiste/beeldhouwster Olga Rapay. Olga maakte diverse, zichtbare kunstwerken in centraal Kiev. Zowel haar vader, de dichter/toneelschrijver Peretz Markish, als haar stiefvader Boris Tkachenko zijn vermoord. Boris werd in 1937 tijdens de Grote Terreur van Stalin vermoord. Peretz werd tijdens de Nacht van de Vermoorde Dichters op 12 augustus 1952 vermoord, in de Loubjanka-gevangenis in Moskou, na 3 jaar martelingen. De geheime Sovjet-agenten hebben toen 15 leden van het Joods Antifascistisch Comité vermoord, zoals Emilia Isaakowna Teumin, die 46 of 47 jaar werd, Chayka Watenberg-Ostrovskaya, die 50 of 51 jaar werd, en haar man Ilja Watenberg, die 64 of 65 jaar werd. Alleen de biochemicus Lina Stern overleefde het.

Jouw vader Aleksander Antonovich was een Pools-Tsjechische spoorwegingenieur en jouw Russisch-Oekraïense moeder was Nadezjda Andrejevna Litvinova was een accountant. Jij had drie broers. In 1939 verhuisden jullie naar Oezbekistan, waar jij tot 1953 woonde. Jij ging naar het Stavropol Law College en in 1954 naar de Staatsuniversiteit Sint-Petersburg op 7-9 Universitetskaya Embankment op het Vasilyevsky Eiland. In 1958 trouwde jij met Nonna Gandzyuk, die aan het Hertzen Teacher's College studeerde. Na jouw afstuderen was jij drie jaar advocaat in Stavropol en daarna deed jij van 1962 tot 1965 graduate studies aan de Leningrad State University. In 1965 werd jullie dochter Maria geboren, die nu advocate is. Haar zoon Gleb studeerde ook rechten. Als Doctor in de Filosofie was jij van 1965 tot 1973 leraar rechten aan de Leningrad Police School en het Leningrad Institute for Cellulose and Paper Industries' Technology. Van 1973 tot 1990 doceerde jij aan de Leningrad State University.

In 1980 hertrouwde jij met Ljoedmila Borisovna Narusova, een geschiedenisstudente aan de Leningrad Academie voor Sovjetcultuur. Op 5 november 1981 werd jullie dochter Ksenia Sobtsjak geboren, die journaliste/actrice/tv-persoonlijkheid werd. Ljoedmila was lerares geschiedenis en in 1995 werd zij lid van de Doema. Zij is kritisch over de invasie van Oekraïne. Ze zegt: 'Ze weten niet wat zij doen en ze volgen bevelen op zonder zelf na te denken. Van een 100-koppige compagnie leven er nog maar 4. Wilde zwerfhonden knagen aan de lichamen van Russische soldaten.'. In 1982 werd jij Doctor of Science en professor/hoofd van de afdeling Common Law in socialist economics. Jij was erg geliefd bij de rechtenstudenten, vooral om jouw milde anti-regeringscommentaren. Jij was ook de leraar rechten van Vladimir Poetin. Tijdens jouw werk aan de Leningrad State University had jij een nauwe relatie met Vladimir Poetin, die de toenmalige beheerder van internationale zaken was. Die vriendschapsrelatie met Poetin behield jij de rest van jouw leven. In mei 1990 werd Vladimir jouw adviseur over internationale zaken. Van juni 1990 tot 5 juni 1996 was jij de burgemeester van Leningrad, wat jij omdoopte in Sint-Petersburg.

Jij was lid van het Congres van Volksafgevaardigden van de Sovjet-Unie en mede-oprichter van de Internationale Afgevaardigden Groep, net als Andrej Sacharov en Boris Jeltsin. Jij was lid van de adviesraad van Michail Gorbatsjov en jij deed mee aan de wetgeving. Na de ontbinding van de Sovjet-Unie in 1991 was jij raadslid voor Boris Jeltsin en voorzitter van de Constitutionele Conferentie. Als burgemeester organiseerde jij glamoureuze culturele en sportieve evenementen. De controle over de stadsstructuur werd grotendeels door Vladimir Poetin en Vladimir Yakovlev gedaan. Volgens critici groeide de corruptie en criminaliteit en verslechterde de infrastructuur. Jouw ex-assistent, de politicus Joeri Shutov, kreeg ruzie met jou en Joeri publiceerde in 1991 'Hart van een hond' over jou en jouw assistent Poetin. Joeri had belastend bewijs tegen jullie manier van regeren verzameld. Hij had compromitterend KGB-materiaal over jou, waar Poetin jou mee chanteerde om een benoeming in het stadsbestuur te krijgen. Door Poetin ingeschakelde rovers stalen een tape van Joeri en braken zijn schedel. Joeri werd valselijk beschuldigd van moord en door Poetin ingeschakelde OMON-soldaten zwaar geslagen. Joeri verloor een oog en de helft van zijn gehoor. Dit was de manier waarop Poetin en zijn criminele maffia-types terug sloeg. Iedereen die hem voor de voeten loopt, wordt snel of langzaam uit de weg geruimd.

Joeri kreeg een levenslange gevangenisstraf en hij overleed op 12 december 2014 in de Witte Zwaan gevangenis in Solikamsk. Hij kreeg daar geen rolstoel, zodat hij moest kruipen. Hij werd 68 jaar. Met tegenstanders rekent Poetin meedogenloos af. In 1997 werd jij beschuldigd van fraude inzake jouw appartement, het appartement van jouw dochter Maria en het kunstatelier van Ljoedmila. Volgens Ksenia wilden de machthebbers in Moskou voorkomen dat jij president wilde worden. In juli 1998 werd Poetin hoofd van de Federale Veiligheidsdienst van Rusland FSB, eerder de KGB en FSK. Het hoofdkantoor staat op het Lubyanka-plein, vlakbij het Rode Plein. Op 17 februari 2000 ontmoette jij Poetin, die jou vroeg om zijn verkiezingscampagne in Kaliningrad te ondersteunen. Dat deed jij, samen met twee assistenten/lijfwachten. Op 20 februari 2000 ben jij plotseling in Svetlogorsk overleden. Men dacht eerst door een hartaanval, maar vanaf 6 mei 2000 werd een eventuele moord onderzocht. Valeria Novodvorskaja van de Democratic Union-partij verklaarde, dat jouw twee assistenten tegelijkertijd een hartaanval kregen. Zij en jij zijn dus vergiftigd. Jij bent vermoord en jij werd 62 jaar. Ljoedmila liet zelf autopsie uitvoeren, maar ze wilde de uitslag niet openbaren. Die bewaart ze ergens buiten Rusland.

Jij bent in de Nikolskoe-begraafplaats uit 1863 bij het Sint Alexander Nevski klooster (Lavra) uit 1710 in Sint-Petersburg begraven. Er staat een bustebeeld op jouw graf met luxe hekwerk. Jij bent vlakbij de Russische dissidente/politica/etnografe Galina Starovoytova begraven, die op 20 november 1998 door de staatsveiligheidsdiensten FSB en GRU is vermoord. Zij is in de ingang van haar flatgebouw doodgeschoten en zij werd 52 jaar. Tijdens Poetin's stadsbestuurwerk in Sint-Petersburg was de zakenman Roman Tsepov (1962 - 2004) zijn vertrouweling. Tsepov werd verdacht van criminaliteit en corruptie. Zijn bedrijf Baltik-Eskort leverde lijfwachten voor jou, Poetin, Ljoedmila en Ksenia. Jouw lijfwacht was Viktor Zolotov, die van 2000 tot 2013 het hoofd van de beveiliging van Poetin was en nu het hoofd van de Nationale Garde is. Op 11 september 2004 is Tsepov in een FSB-kantoor vergiftigd. Er zat radioactief vergif in zijn thee. Hij werd 42 jaar. Op 23 november 2006 werd Alexander Litvinenko met hetzelfde vergif vermoord, (ook) in opdracht van Poetin. Het lijkt erop, dat Poetin zelfs zijn vrienden om zeep helpt, omdat ze teveel over zijn duistere kanten weten of omdat hij zijn connecties met criminele handlangers wil uitwissen. Nu hij op valse wijze de top heeft bereikt, ontdoet hij zich van de valsaards, die hem geholpen hebben, uit angst voor ontboezemingen, die zijn positie kunnen bedreigen.

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het zou wel eens kunnen zijn, dat Vladimir zelfs jou heeft laten vergiftigen. Misschien omdat hij bang was, dat jij er met het presidentschap vandoor zou gaan. Hij ziet immers overal spoken en gevaar. Hij vertrouwt zelfs zichzelf niet en daar heeft hij inderdaad alle reden toe, gezien zijn verraderlijke, moorddadige verleden. Hij vertrouwt alleen zijn KGB-boevenbende van vroeger, die samen met hem is opgeklommen tot het grote boevenwerk met de megabedragen. Pablo Escobar is er niets bij. Op een foto tijdens jouw begrafenis is te zien, dat Vladimir echt diep geraakt is door jouw overlijden. Je ziet hoe hij troost vindt bij jouw rouwende vrouw Ljoedmila en jouw dochters Maria en Ksenia. Maar als ik de lijn doortrek en bedenk, dat hij mogelijk jouw vergiftiging op zijn geweten heeft, dan valt zijn diep verwrongen en gepijnigde gelaat ook te verklaren. Dan is hij nog gekker dan hij al is en ik voor mogelijk houd. Dan draait al zijn gecompliceerde misdadengedoe om het simpele feit, dat hij medelijden en troostrijke aandacht wil krijgen. Zelden zie je Poetin zo breekbaar en menselijk klein als iedereen. Die protserige poppenkastspeler is dus best te breken. Die ruwe wespennestsurvivor kan dus best ontdooien, al gaat dat wel met heel veel zelfpijniging gepaard, waarbij gezichtsloze onschuldigen en zelfs zijn naaste vrienden de slachtoffers zijn. Om emotioneel te kunnen breken, gaat hij over lijken. Dat is echt héél erg geestesziek!...

Jouw dochter Ksenia is ook tegen de oorlog in Oekraïne en zij is fel gekant tegen Poetin's beleid. In 2017 wilde zij graag zelf de presidente van Rusland worden. Welnu, mijn zegen heeft ze! Met de acteur Maxim Vitorgan kreeg ze de zoon Platon en ze is nu getrouwd met de theaterregisseur/dichter Konstantin Bogomolov, die eerder met de actrice Darja Moroz getrouwd was, met wie hij de dochter Anna kreeg. Alle slechte daden kennen vroeg of laat een boemerangeffect en ik ben ervan overtuigd, dat Vladimir door de geesten, die hem van nabij gekend hebben en die door hem zijn verraden, hem blijven achtervolgen en de meest vreselijke nachtmerries bij hem teweeg brengen. Ook al heeft hij zijn geweten afgestompt en verdoofd, als geest zul jij hem op ieder moment van de dag kunnen wakker schudden en toon jij hem de misdadigheden van zijn criminele acties. Ergens kijkt hij nog steeds tegen jou op en zul jij hem kunnen tonen hoe slecht hij gehandeld heeft en handelt. Kruip maar onder zijn dikke huid en toon hem zijn door zichzelf verschrikkelijk gemaakte karma. Toon hem maar dat zijn extreme macht- en geldzucht tot steeds meer isolatie leidt en uiteindelijk tot een dode ziel, om met Gogol te spreken, en een liefdeloos wezen, om met Paulus te spreken. Mocht het helemaal te gek met hem hem worden, dan smeek ik jou om het besturingsmechanisme in hem over te nemen en het residu van zijn dolle geest Huiswaarts te sturen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
9 maart 2022


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)