Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De ambassadrice van de vrije liefde

(voor Naomi Mitchison (1897 - 1999))

Jij bent geboren als Naomi Mary Margaret Haldane op 1 november 1897 in Edinburgh. Jouw vader was de fysioloog/arts John Scott Haldane (1860 - 1936) en jouw moeder was Louisa Kathleen Coutts Trotter (1863 - 1961). Jouw overgrootvader was de evangelist James Alexander Haldane, die met zijn eerste vrouw Mary Joass 7 kinderen kreeg en met zijn tweede vrouw Margaret Rutherford 6 kinderen. Zijn vader was kapitein James Haldane van Airthrey Castle nabij Bridge of Allan en Stirling. Zijn moeder was Katherine Duncan en zijn oudere broer was de theoloog/schrijver Robert Haldane. Jouw broer was de wetenschapper John Burdon Sanderson Haldane, geboren op 5 november 1892 in Oxford. Jouw tante was de schrijfster/biografe/filosofe/suffragette Elizabeth Sanderson Haldane. Jij correspondeerde met haar en jij vond haar suffragistische opvattingen verouderd en te beperkt.

Van 1904 tot 1911 ging jij net als John naar de Oxford Preparatory School aan de Bardwell Road, als enigste meisje. Vanaf 1911 kreeg jij thuis les van een gouvernante. In 1914 ging jij naar de Universiteit van Oxford om wetenschappen te studeren. Jij deed een opleiding tot verpleegster en in 1915 werd jij lid van een vrijwillige hulpafdeling in het St Thomas's Hospital in Londen. Doordat jij roodvonk kreeg, kon jij nog maar weinig werk verrichten. Op 11 februari 1916 trouwde jij met de advocaat Gilbert Richard Mitchison, geboren op 23 maart 1894 in Staines. In de Eerste Wereldoorlog werd hij majoor en hij ontving het Croix de Guerre. Hij werd ook een Labour-parlementslid. Jullie kregen samen 7 kinderen; Geoffrey (1918 - 1927), die door meningitis overleed, Denis (6 september 1919 - 2 juli 2018), een professor in de bacteriologie, Murdoch (1922 -2011), Lois (1926), Avrion (5 mei 1928), Valentine (1929) en Clemency (1940), die kort na haar geboorte overleed. Murdoch en Avrion waren professoren in de zoölogie. Enkele jaren na jullie huwelijk begonnen jullie een open huwelijk en jouw eerste, echte minnaar was de epigraaf/historicus/Oxford-professor Theodore Wade-Gery, getrouwd met de archeologe Vivian Whitfield en hun zoon was de diplomaat Sir Robert Wade-Gery.

Jij gebruikte Theodore's geleerdheid voor jouw historische romans. Na Theodore had jij kortere en minder intense affaires. Tussen 1923 en 1939 woonden jullie in Rivercourt House, Upper Mall, Hammersmith. In dat kasteelachtige huis hield jij talloze feesten, met als vaste gasten Aldous Huxley en E.M. Forster. Jij droeg geen corsetten en beha's. In 1923 verscheen jouw debuutroman 'The Conquered', wat over Gallië in de eerste eeuw voor Christus gaat, tijdens de Gallische Oorlogen. Jij schreef ruim 90 boeken. Jouw broer John trouwde in 1926 met de feministische schrijfster Charlotte Franken. In 1945 hertrouwde hij met de 23 jaar jongere biologe Helen Spurway. In 1931 verscheen jouw beste boek 'The Corn King and the Spring Queen', over Scythië en het koninkrijk Sparta. Jouw boek 'We Have Been Warned' uit 1935 is gebaseerd op een reis naar de Sovjet-Unie. Jij onderzocht seksueel gedrag, vrije liefde, verkrachting, slavernij en abortus. Diverse uitgevers weigerden het uit te geven en zelfs jouw vriend Sir Victor Gollancz wees het keihard af. De Joodse uitgever Victor was met de kunstenares Lady Ruth Lowy getrouwd, met wie hij 5 dochters kreeg, o.a. de kunstenares Vita en de hoorniste Livia Ruth.

In 1939 verhuisden jullie naar het 17-de eeuwse Carradale House in Carradale, Kintyre, ontworpen door de architecten/vrijmetselaars David Bryce en William Burn. Met een landgoed van 15.000 hectare, met 10 boerderijen, het dorp Carradale, de pier, 63 kleine huizen, winkels en een haven voor jachten. In de tuinen staan veel rhodedendrons en er zijn zalmen, zeeforellen, fazanten, korhoenders, zwartwilddieren, houtsnippen en konijnen. Het uitzicht is op Kilbrannan Sound. in 'The Blood of the Martyrs' uit 1939 schreef jij over Nero's vervolging van de christenen en vergeleek jij Nero met Hitler en Mussolini. Voor de Bakgatla-stam in Botswana was jij een tribale koningin-moeder (Mmarona). Jij schreef ook fantasy, sciencefiction, humor, kinderromans, poëzie, reisboeken, een 3-delige autobiografie, boekrecensies en essays. Jouw dochter, de journaliste Valentine Harriet Isobel Dione trouwde op 12 januari 1955 met de schrijver/journalist Mark Arnold-Forster. Zij kregen samen 5 kinderen. Samen met de visser Denis Macintosh schreef jij in 1949 de documentaire 'Men and Herring', later door de BBC bewerkt tot 'Spindrift'. Jij was dik bevriend met John Ronald Reuel Tolkien en jij was een corrector van 'The Lord of the Rings'. Jij was bevriend met Sir Seretse Khama, de eerste president van Botswana, getrouwd met Lady Ruth Williams, met wie hij 4 kinderen kreeg; Jacqueline, Ian en de tweeling Tshekedi en Anthony. Jij correspondeerde o.a. met J.R.R. Tolkien, W.H. Auden en de dichteres/romanschrijfster Florence Margaret Smith, beter bekend als Stevie Smith.

Stevie Smith's vader verliet het gezin en op haar 16-de overleed haar moeder. Ze werd beïnvloed door haar in huis wonende tante Madge Spear, een feministe, die geen geduld met mannen had. Sylvia Plath was geraakt door en verslaafd aan de poëzie van Stevie, die vaak over de dood en zelfdoding gaat. Stevie was chronisch depressief, nerveus, verlegen en intens gevoelig (hoogsensitief). Sylvia, die veel van zichzelf in Stevie herkende, wilde haar graag persoonlijk ontmoeten. Stevie woonde van haar derde tot haar overlijden in Palmers Green, Noord-Londen. Kort nadat Sylvia een brief aan Stevie had verstuurd, waarin zij haar wens om haar te ontmoeten kenbaar maakte, pleegde Sylvia op 11 februari 1963 zelfdoding. Zij heeft zichzelf op 23 Fitzroy Road vergast. Zij werd 30 jaar en zij is bij de Heptonstall Church begraven. Stevie's beroemdste gedicht was 'Not Waving but Drowning', wat Sylvia ook kende. Stevie schreef o.a. met de depressieve, alcoholistische, theosofische componiste Agnes Elisabeth Lutyens, die met Jiddu Krishnamurti bevriend was, die bij haar in huis woonde. In hoeverre Sylvia's angst voor een ontmoeting met Stevie heeft meegespeeld in haar daadwerkelijke zelfdoding is giswerk. Stevie overleed op 7 maart 1971 in Ashburton door een hersentumor. Zij werd 68 jaar en haar as is bij het Torquai Crematorium verstrooid. Op 5 oktober 1964 werd jouw man Gilbert Baron Mitchison van Carradale in het graafschap Argyll, maar daar had jij geen boodschap aan, jij stond ver boven dat titelgedoe. Gilbert overleed op 14 februari 1970 in Westminster. Op 25 december 1981 overleed Mark, de man van Valentine, door darmkanker en hij werd 61 jaar.

Jij was fel tegen kernwapens en jij was bang dat de wetenschap de mensheid zou vernietigen. Ontmantelen die demonische rotzooi. Laten al die boze, laffe, haatdragende, zwaargestoorde, destructieve makers en bewakers van die massamoordwapens massaal tot inkeer komen en aan de afbouw van dat vervloekte wapentuig beginnen. Er is namelijk geen enkele behoefte aan een tegengestelde Big Bang door dode, uitgeholde zielen, bezeten door kwade krachten. Laat die hoogst stupide, hoogmoedswaanzinnige machtswellustelingen maar zelf ontploffen en boos worden op zichzelf, zodat ze na een flinke, innerlijke katharsis met hun nageltjes iedere centimeter van die verdomde massavernietigingswapens gaan wegkrabben. Zodat zij gaan beseffen, dat zij met kernwapens niet het leven, maar de dood dienen. Dat iedere vorm van moord en zeker massamoord extreem Goddeloos is. Dat niets een oorlog rechtvaardigt, dat niets, ook niet de agressieve drogreden van zelfverdediging, het doden van een medemens rechtvaardigt. Ook niet geestelijk. Op jouw 90-ste werd jou gevraagd of jij ergens spijt van had in het aardse leven. Jij antwoordde: 'Ja, van alle mannen met wie ik nooit heb geslapen. Stel je voor!'. Jij overleed op 11 januari 1999 in Carradale. Jij werd 101 jaar en jij bent in het crematorium in Clydebank gecremeerd. Jouw as is bij dat crematorium verstrooid.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
19 mei 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)