Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door Munch, Strindberg en Przybyszewski seksueel en artistiek misbruikt

(voor Dagny Juel-Przybyszewska (1867 - 1901))

Jij bent geboren op 8 juni 1867 in Kongsvinger, Noorwegen. In jouw huis 'Rolighed' is nu het Kongsvinger Museum en het museum van vrouwenemancipatie gevestigd. Jij schreef 4 drama's, een kort verhaal, 14 gedichten en 4 prozagedichten. En jij was een pianiste en vertaalster. Jouw vader was dokter Hans Lemmich Juell en jouw moeder was Mindy Blehr. Jij was de tweede van vijf kinderen. Jouw oudste zus Gudrun was beeldschoon en zelfverzekerd. Na jou werd jouw broer Hans geboren, die na 1 jaar overleed. Daarna werd jouw zus Astrid geboren, die invalide was, ongehuwd bleef en bij jullie moeder bleef. Jouw jongste zus was Ragnhild, die het beste contact met jou had en een bekende operazangeres werd. Jij ging eerst naar een privéschool voor meisjes in Kongsvinger, opgericht door jouw lerares Anna Stang. Anna Sophie Margrethe Holmsen Stang is geboren op 18 mei 1834 en overleden op 23 december 1901. Zij was een feministe, liberale politica en de tweede voorzitter van de Noorse Vereniging voor Vrouwenrechten, opgericht in 1884 door Gina Krog en Hagbart Berner, de zoon van pastoor Ole Christian Berner en Laura Nicoline Collin. Hagbart's vrouw was Selma Augusta Hovind.

Jouw knappe lerares Anna was getrouwd met de Noorse premier Jacob Stang en hun zoon Georg was minister van Defensie. Van 1875 tot 1881 studeerde jij bij Anna en daarna studeerde jij enkele jaren o.a. Engels, Duits, geschiedenis, aardrijkskunde en wiskunde. Op 3 november 1882 ging jij naar Erfurt, waar jij muziek studeerde en waar de Hohe Domkirche St. Marien zu Erfurt staat, op de plek waar St. Bonifatius in 742 een kerk bouwde. De dichteres Sidonia Hedwig Zäunemann (1711 - 1740) is in Erfurt geboren. Zij is van een brug over de Gera bij Angelroda gevallen en verdronken. In januari 1890 verhuisden Ragnhild en jij naar Kristiania om door te studeren. Jij dook in het bohemienisme van Kristiania en jij had in februari-maart 1890 een korte liefdesrelatie met de schrijver Hjalmar Elster Christensen. Jij kreeg ook een intieme relatie met de hypochondrische Edvard Munch. Jij ging naar Berlijn om verder te studeren en omdat Edvard in de herfst van 1892 naar Berlijn was gegaan, waar hij in november een expositie had. Die expositie riep veel weerstand op en na 1 week werd de expositie gestopt. Edvard zelf was blij met alle commotie en hij bleef in Berlijn, waar hij in 1892 August Strindberg schilderde. Edvard ontmoette de 17 jaar oudere dichter/schilder Holger Drachmann, die in 1893-1894 zijn drinkebroer was.

Edvard en Holger dronken in de taverne 'Zum schwarzen Ferkel' op de hoek van Unter den Linden en de Neue Wilhelmstrasse. Op 8 maart 1893 bezocht jij dat café voor het eerst. Naast Edvard ontmoette jij er Holger Drachmann, August Strindberg, Stanislaw Przybyszewski en Adolf Wiedesheim-Paul. Van August en zijn vrienden kreeg jij de bijnaam Aspasia, die een geleerde courtisane in het 5-de eeuwse Athene was. Jij had zo'n 3 weken een seksuele relatie met August en jij modelleerde voor de Scandinavische artiesten. Jij stond o.a. model voor 'Jaloezie' van Edvard en jij was Edvard's muze. Nadat jij door Edvard en August was gebruikt, verspreidde Edvard in Berlijn pornografische tekeningen van jou, terwijl August jou ook belasterde en beledigde. Stanislaw Przybyszewski was geboren op 7 mei 1868 in Lohdorf. Hij woonde samen met Martha Foerder in Berlijn. Hun twee kinderen waren Boleslaw en Mieczyslawa. Jij kreeg een liefdesrelatie met Stanislaw, die Martha verliet. Op 18 augustus 1893 zijn Stanislaw en jij getrouwd. Tijdens jullie huwelijk, op 6 februari 1895, werd het derde kind van Martha en Stanislaw geboren, Janina. Op 28 september 1895 werd jullie zoon Zenon geboren. Martha werd voor de vierde keer zwanger van Stanislaw, die haar heeft afgewezen. Op 9 juni 1896 heeft Martha in haar huis door koolmonoxidevergiftiging zelfdoding gepleegd. Stanislaw werd van moord verdacht en hij zat 2 weken onterecht in de gevangenis. De 3 kinderen gingen naar pleeggezinnen, want jij weigerde hen op te voeden. In de herfst van 1898 gingen Stanislaw en jij naar de Karmelicka-straat in Krakau.

Stanislaw werd de leider van de jonge, revolutionaire, Poolse kunstenaars en hij was redacteur van hun weekblad 'Zycie'. Op 2 of 5 oktober 1897 werd jullie kind Iwa geboren. Jullie kinderen waren periodiek bij jouw ouders in Kongsvinger, omdat Stanislaw in Berlijn steeds meer alcohol ging drinken. Daarnaast was hij aan de morfine verslaafd. Stanislaw ging naar Lemberg (Lviv), waar hij zijn vriend, de dichter/toneelschrijver Jan Kasprowicz, bezocht. Jan was in 1893 met Jadwina Gasowska getrouwd, met wie hij dochters kreeg. Stanislaw en Jadwiga begonnen een liefdesrelatie met elkaar en in 1899 verliet Jadwiga haar man en dochters voor Stanislaw. Stanislaw verliet jou en hij ging naar Jadwiga in Warschau. In die tijd had hij ook nog een liefdesband met de kunstschilderes Aniela Pajakówna, met wie hij op 1 oktober 1901 de dochter Stanislawa kreeg. Stanislawa werd een toneelschrijfster en zij leed aan armoede en diverse ziekten. Zij overleed op 15 augustus 1935 door tuberculose op Weissen Turm 1, Baracke nr. 12 in Vrije Stad Danzig. Zij was vermagerd, alleen en zonder morfine. Aniela zorgde een tijd voor Iwa. Aniela overleed op 24 april 1912 in Parijs door een longontsteking en zij werd 47 of 48 jaar. Stanislaw heeft jouw relaties met de schrijver/Nobelprijswinnaar Henryk Sienkiewicz en Wladyslaw Emeryk aangemoedigd. Henryk regelde een beurs voor Stanislaw. Jij had o.a. een liefdesrelatie met de jonge, medische student Tadeusz Boy-Zelenski.

Op 29 april 1901 pleegde jouw metgezel Stanislaw Brzozowski, die wanhopig verliefd op jou was, zelfdoding met vergif. Jij had romantische/seksuele relaties met minstens 3 mannen in Parijs, o.a. Wladyslaw Emeryk. Wladyslaw nodigde Stanislaw en jou uit om zijn familie in de Kaukasus te bezoeken. Zijn vader was een mijneigenaar en een miljonair. Stanislaw haakte op het laatste moment af en hij zei, dat hij later met Iwa zou komen. In Tiflis (Tbilisi) ging jij iedere dag naar het station om te kijken of zij al kwamen. Op 5 juni 1901 heeft Wladyslaw jou in een kamer van het Grand Hotel in Tiflis door jouw hoofd geschoten. Zenon heeft gezien hoe jij vermoord werd. Kort daarna heeft Wladyslaw zichzelf doodgeschoten. Jij werd 33 jaar en Wladyslaw werd 20 jaar. Hij had de moord al een tijd gepland en mogelijk samen met Stanislaw. Wladyslaw schreef nog aan Stanislaw: 'Ik deed wat jij had moeten doen. Weet dat ik je voel, dat ik je verafgood, dat ik je liefheb.'. Jouw ontzielde lichaam is op 8 juni 1901 in de Kukyan-begraafplaats in Tiflis begraven. In 1999 ben jij bij de hoofdingang van de Kukyan-begraafplaats herbegraven. Stanislaw kwam niet op jouw begrafenis. Hij werd door velen als de kwade genius en de zwarte magiër gezien, diegene, die o.a. de labiele jongeman Wladyslaw manipuleerde, hypnotiseerde, ophitste en de satanische moord op jou liet plegen. Op 11 april 1905 trouwde hij in Inowwroclaw met Jadwiga, die arme ziel.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
29 mei 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)