Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Op zee zijn geen trolleybussen

(voor Arrigo Fugassa (1896 - 1940))

Tijdens mijn bezoek aan Alassio liep ik geheel onverwachts langs jouw geboortehuis. Als een triomfantelijke ontdekkingsreiziger zag ik de plaquette op jouw voormalige woning. Jij bent geboren op 7 november 1896 in Alassio, in het oude familiehuis tegenover het strand en de pier in het centrale gedeelte (Centro-gebied) van de Promenade Italia. Het is toegankelijk via de Vico Freghetti. Jouw ouders waren Emilia Fugassa Agnese en Antonio Fugassa. Jouw opa, kapitein Francesco Fugassa, was bevelhebber van de 'Amabile Maria', een grote scuna (zeilschip), die van hem was en waarmee hij in de Middellandse Zee handelde met eilanden en de Provence en Catalonië. Sinds 1996 is er een plaquette op jouw geboortehuis. Dit hoekhuis is grotendeels onveranderd gebleven en doet denken aan de familie van reders en kapiteins, die na hun 19-de eeuwse zeilavonturen de koophandel bedreven en aan de scheepvaarttradities van het oude Alassio verbonden bleven. Jouw familie van moederskant was zeer rooms-katholiek.

Jij was het enige kind van jouw ouders en jij bent in de roomse sferen van geloofszekerheden opgegroeid. Het grondgebied van Alassio behoorde vroeger tot de adellijke, ridderlijke familie d'Alascio, met o.a. markies Ferrero d'Alassio. Vanuit Alassio is het opvallend mooie, bolvormige eiland Gallinara te zien, wat bij Albenga behoort. De eilandnaam stamt af van de wilde kippen, die er ooit veel waren. Er staat een voormalig benedictijner klooster, een Romeinse uitkijktoren en een kapel ter ere van Sint Maarten, die zich daar verborg voor de ketters. De nazi's hebben er ondergrondse tunnels aangelegd. Overigens is het eiland sinds 2014 beschermd natuurgebied en kun je het niet bezichtigen. Het is vooral het territorium en broedgebied van meeuwen. In Alassio ging jij naar de lagere school en naar de middelbare school van het Don Bosco College aan de Via San Giovanni Bosco 12, het Istituto Salesiano Madonna degli Angeli. Jouw literaire richting werd sterk beïnvloed door de sensibele schrijver Don Paolo Lingueglia (1869 - 1934), die werd geprezen door de schrijver/filosoof/historicus Benedetto Croce.

De pater-jezuïet Paolo is in San Lorenzo geboren en in 1924 verscheen zijn boek 'Racconti marinareschi' (Maritieme verhalen), wat jou inspireerde tot het schrijven van 'I racconti del nostromo' uit 1927. De Jezuïetenorde is in 1540 in Parijs gesticht door Sint Ignatius van Loyola. Benedetto Croce woonde samen met zijn geliefde Angelina Zampanelli, die begin 40 jaar in Raiano door hartfalen overleed. Croce trouwde met Adele Rossi, met wie hij 5 kinderen kreeg; Giulio, die vroeg overleed, Elena, die schrijfster/milieu-activiste was, Alda, die essayiste/milieu-activiste was, Lidia, die de vrouw van de Pools-Joodse schrijver Gustaw Herling-Grudzinski was, en Silvia. In 1922 debuteerde jij met 'Accordi'. In 1915 behaalde jij het middelbare schooldiploma en ging jij aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Genua studeren. Dit was aan de Via Balbi 5 en de rector was Edoardo Maragliano, die de eerste anti-tuberculose vaccinatie bedacht. In november 1915 moest jij het leger in en kreeg jij een spoedtraining in de San Benigno-kazerne in Genua. Daarna werd jij naar het front gestuurd. Jij was commandant van het nieuwe Bomber Corps. Jij ontving een oorlogskruis voor getoonde, militaire moed. In volle strijd en onder vijandelijk vuur wist jij tijdens de 10-de Slag om de Isonzo een bommensectie succesvol te leiden. Deze ervaring verwerkte jij in 'Il fumo della bombarda' uit 1931.

Na de oorlog hervatte jij jouw studie literatuur, waarvoor jij op 27 juni 1920 afstudeerde. In 1920-1921 werkte jij in de Nino Bixio Technische School in Genua en vanaf 1921 werkte jij in het San Giorgio Nautisch Transport en Logistiek Technisch Instituut in Genua. Jij schreef daarnaast voor diverse kranten en tijdschriften. Zo schreef jij o.a. voor het roomse 'L'Avvenire d'Italia', op 1 november 1896 in Bologna door de socioloog/bankier Giovanni Acquaderni en de zakenman/politicus Giovanni Grosoli Pironi gesticht. Giovanni Acquaderni was de oom van de heilige non Maria Antonietta Zanelli, die op 2 november 1923 samen met de heilige pater Giuseppe Mazzanti de Orde van de Kleine Zusters van de Heilige Teresa van het Kind Jezus stichtte. Jij schreef ook voor 'Il Caffaro', in 1875 in Genua opgericht door de schrijver/politicus Anton Giulio Barrili, geprezen door Benedetto Croce. Je schreef voor de 'Corriere Mercantile', opgericht in 1824 in Genua, met als eerste directeur Luigi Pellas. En je schreef voor 'La Gazzetta del Popolo', op 16 juni 1848 in Turijn gesticht door de schrijver/vrijmetselaar Felice Govean en de de journalisten Giovan Battista Bottero en Alessandro Borella. In jouw werk schrijf jij met passie over de zeevaart en over jouw woonregio.

Voorts werd jij leraar aan het Magistral Institute van Livorno, waar jij na jouw huwelijk in 1936 met Margherita Amicarelli naartoe was verhuisd. Margherita was in 1932 afgestudeerd als lerares natuurkunde aan de Universiteit van Rome. Jij was lid van de Nationale Onderwijsraad en jullie dochter Emilia werd geboren. Op 27 april 1940 wandelden Margherita en jij op het trottoir van de Via Cairoli in Livorno, toen een trolleybus ineens uitweek en over jullie heen reed. De zwangere Margherita raakte ernstig gewond en jij bent overleden. Jij werd 43 jaar. Margherita herstelde langzaam en jullie dochter Arriga werd geboren.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
30 juni 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)