Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De eerste liefde van Marcel Proust

(voor Marie de Benardaky (1874 - 1949))

Jij bent geboren als Maria Paulowna Leybrock op 28 juli 1874 in het Pavlovsk Paleis, 20 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg en midden in het Pavlovsk Park, met midden in een vijver het eiland van prinses Charlotta von Lieven, voor wie ook een zuil is opgericht. Het paleis is tussen 1782 en 1786 door Charles Cameron gebouwd voor Catharina II de Grote, die het aan Paul I van Rusland gaf. Met o.a. de Troonzaal, de Ridderzaal en de Italiaanse Salon. Jouw vader was Nicolaas van Benardaky (1838 - 27 september 1909), staatsraadslid van Rusland en officier van het Legioen van Eer. Jouw moeder was Esther Maria Paulowna van Leybrock (1855 - 1913). Jouw jongere zus was Hélène (Nelly), geboren in 1875. Zij trouwde met Antoine, burggraaf van Contades. Jouw jongere broer was Dimitri (1895 - 1915), die zich vrijwillig bij het Franse leger meldde en in de Eerste Wereldoorlog werd vermoord.

Jouw ouders hielden een salon in hun herenhuis op 65, rue de Chaillot in Parijs, waar Hotel Bénardaky zat. Deze straat was ooit de hoofdstraat van het dorp Chaillot. Pjotr Iljitsj Tsjaikovski heeft diverse keren in jullie huis opgetreden, op 28 februari 1888 bijvoorbeeld, toen hij een concert dirigeerde, waarbij jouw moeder het lied 'Does the Day Reign?' zong. Pjotr had dat lied speciaal voor jouw moeder gecomponeerd, op een gedicht van Aleksej Apukhtin (1840 - 1893), een vriend van Pjotr, die aan waterzucht leed. Jouw tante Véra de Bénardaky (1862 - 24 december 1919) was een salonnière in haar hotel op 3, avenue Montaigne. In 1912 publiceerde zij haar memoires 'Pensées nouvelles et souvenirs anciens' bij L. Maretheux. Jij was ook een zangeres en een society gastvrouw. Jij studeerde aan het Conservatorium van Sint-Petersburg. Véra trouwde in 1862 met baron Charles de talleyrand-Périgord (1821 - 1896), met wie zij 2 dochters kreeg, o.a. op 22 januari 1863 Marie Marguerite, die met Marie Ferdinand François Adhémar comte de Brotty d'Antioche trouwde. Marie Marguerite overleed op 9 februari 1890 in Berlijn en zij werd 27 jaar. In 1898 trouwde jij met prins Michel Radziwill (1870 - 1955), die jou zodanig sloeg, dat jij een been brak.

In 1915 zijn Michel en jij officieel gescheiden. Jullie kregen samen 2 kinderen, Antoni (1899 - 1920) en Leontyna (1904 - 1995). In de jaren 1882 - 1886 was jij één van de speelkameraden van Marcel Proust. Dat was in de tuinen van de Champs-Élysées, aan de rechterkant richting de rotonde, waar nu Allée Marcel-Proust is. In Carré Marigni, bij het Marigny Theater, de Fontaine du Cirque en het restaurant Laurent. Marcel schreef erover in het laatste deel van 'Du côte de chez Swann'. Jij ontmoette Marcel daar in juli 1886. Hij noemde het 'de dronkenschap en wanhoop van zijn jeugd', omdat hij jou toen niet zijn liefde verklaarde en jou daarna uit het oog verloor. Marcel was smoorverliefd op jou. Hij projecteerde natuurlijk ook het ideaalbeeld van de vrouw op jou. Jullie voornamen beginnen beiden met dezelfde drie letters. Hij speelde er met zijn klasgenoten van het Lycée Condorcet op 8, rue du Havre, met buurtjongens en met meisjes, die door hun gouvernantes werden begeleid, zoals jouw zus Nelly en jij en Antoinette en Lucie Faure, de dochters van de latere president van de Republiek Félix Faure en Marie Mathilde Belluot. Lucie was 5 jaar ouder dan Marcel en Antoinette was 1 jaar ouder dan hem. Toen jij hem voor het eerst ontmoette, was hij bijna 15 en jij net 12. Félix had minnaressen, o.a. Marguerite Jeanne Japy, de vrouw van de kunstschilder Adolphe Steinheil, die op 31 mei 1908 samen met zijn schoonmoeder werd vermoord. Hij werd 58 jaar.

Marie Mathilde Belluot was bevriend met Marcel's vader Dr. Adrien Achille Proust. Marcel noemde jou 'één van de twee grote liefdes van mijn leven'. Na 3 uur 's middags speelde hij bijna elke dag met jou, nadat zijn school sloot. Gabrielle Schwartz was er ook bij. Jij had lang, zwart haar en een rozig, lachend gezicht. Marcel reciteerde gedichten van Musset, Hugo, Racine, Lamartine, De Lisle en Baudelaire. Tijdens de spelen was hij altijd aan jouw kant en hij zorgde ervoor om voor jou te winnen. Dat maakte hem heel gelukkig. George Duncan Painter (1914 - 2005) zegt in zijn Proust-biografie, dat jij hem altijd begroette door te zeggen: 'Laten we direct met spelen beginnen, jij bent aan mijn kant!'. In de winters gooiden jullie met sneeuwballen naar elkaar of jij stopte een sneeuwbal in zijn nek. In de lente van 1887 verboden jouw ouders jou om Marcel nog langer te ontmoeten. Hij zou te verliefd op jou blijven en hij was niet van dezelfde klasse. Voor een tijd en in zijn wanhoop verlangde Marcel ernaar om zelfdoding te plegen door zich van het balkon op 9, boulevard Malesherbes te werpen. In 'À la recherche du temps perdu' stond jij model voor Gilberte Swann en jouw moeder voor Odette Swann. Marcel overleed op 18 november 1922 door een longontsteking en een longabces. Hij werd 51 jaar en hij is in Père Lachaise begraven. Jij overleed op 28 augustus 1949 in Parijs en jij werd 75 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
26 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 62Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)