Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Na Nelson's overlijden jezelf geruïneerd

(voor Lady Emma Hamilton (1765 - 1815))

Jij bent geboren als Amy Lyon op 26 april 1765 in Swan Cottage in Ness, nabij Neston. Jij bent op 12 mei 1765 gedoopt. Jouw vader was de smid Henry Lyon, die overleed toen jij 2 maanden was. Jouw moeder was Mary Kidd en jouw oma Sarah Kidd. Jij bent door hen in Hawarden, Wales, opgevoed. Jouw moeder ging in 1777 naar Londen en jij werd een dienstmeisje in het huis van dokter John Thomas en Mary Boydell en hun zoon Honoratus Leigh. Na enkele maanden ging jij ook naar Londen en werkte jij bij de familie Budd aan Chatham Place in Blackfriars. Jij acteerde in het Dryry Lane theater in Covent Garden. Jij was ook het dienstmeisje voor actrices als Mary Robinson. Jij was model/danseres voor de Temple of Health in Adelphi van de Adam broers op 4 Adelphi Terrace. Dit deed je voor de kwakzalver/sekstherapeut James Graham. Jij speelde de godin Hebe Vestina.

Op jouw 15-de ontmoette jij Sir Henry Fetherstonhaugh, geboren op 22 december 1754. Hij huurde jou in om enkele maanden zijn gastvrouw/entertainer op het landgoed Uppark in South Harting te zijn. Jij danste naakt op zijn eetkamertafel en jij was zijn minnares, terwijl er feestgasten waren en er gedronken en gejaagd werd. In 1781 werd jij zwanger van Henry, die jou afwees, maar jij werd de minnares van de gast Charles Francis Greville, die 16 jaar ouder was. Jouw dochter Emma Carew werd eerst door jouw oma Sarah opgevangen en daarna door de schoolmeester John Blackburn en zijn vrouw in Manchester. Henry trouwde op zijn 71-ste met de 21-jarige melkmeid Mary Ann Bullock, die later Uppark erfde. Charles liet jou in een klein huis aan Edgware Row in Paddington Green wonen. Op verzoek van Charles heette jij nu Mrs Emma Hart en droeg jij bescheiden kleding met ingetogen kleuren. Charles liet jouw moeder als huishoudster/chaperonne bij jou wonen. Via Charles werd jij een model/muze van zijn vriend, de schilder George Romney. Jij stond model voor Romney's beroemdste schilderijen en jij werd de grootste beroemdheid van Londen. Hij maakte veel naaktschetsen van jou en hij schilderde jou als Circe, bacchante, Magdalena, Titania, sibylle en Cassandra.

Charles zocht een rijke vrouw, die hij in de 18-jarige erfgename Henrietta Middleton vond. Om niet meer jouw minnaar te zijn, regelde Charles jouw huwelijk met zijn oom Sir William Hamilton, geboren op 13 december 1730 in Park Place, Berkshire. Hij was diplomaat, antiquair, archeoloog en vulkanoloog. Zijn eerste vrouw Catherine Barlow was op 25 augustus 1782 overleden. Op 13 maart 1786 vertrok jij in een oude koets naar Napels, samen met jouw moeder en Gavin Hamilton. Op 26 april 1786 arriveerden jullie bij William, die daar ambassadeur was. Hij verbleef in het Palazzo Sessa, Villa Emma bij Posillipo, Villa Angelica in Portici en een huis in Caserta. Jouw moeder woonde tot haar overlijden in 1810 bij William en jou. Jij woonde in Palazzo Sessa en jij had de beschikking over een koets. Jij kreeg les in Italiaans en zang. Pas na enkele maanden accepteerde jij, dat Charles jou had verlaten en werd jij de minnares van William. Op 6 september 1791 trouwde jij in de St Marylebone Parish Church aan de Marylebone High Street in Londen met William en werd jij Lady Hamilton. Twee dagen later gingen jullie naar Napels terug. Jij was een goede vriendin van koningin Maria Carolina van Napels en Sicilië, de zus van Marie Antoinette.

Jij zong een solopartij in de Nelson-mis van Joseph Haydn uit 1798 en vanaf het voorjaar van 1787 deed jij aan mimoplastische kunst. Het publiek moest raden wie of wat jij uitbeeldde. Deze kunstvorm noemde jij 'Attitudes' en Goethe en Madame Le Brun waren er ook getuige van. De Deense Ida Brun nam deze kunstvorm over. De beeldhouwer Bertel Thorvaldsen bewonderde jouw kunstzinnigheid. Op 10 september 1793 arriveerde admiraal Horatio Nelson in Napels, die 5 dagen later naar Sardinië ging. Jullie werden verliefd op elkaar. William wilde niet dat jouw dochter Emma bij jullie kwam wonen. Op 22 september 1798 was Horatio Nelson in Napels terug. Zijn vrouw was Frances (Fanny) Herbert Woolward. Met haar eerste man Josiah kreeg Fanny de zoon Josiah, die samen met Horatio in de Slag om de Nijl bij Aboukir vocht. Horatio had een arm en het grootste deel van zijn gebit verloren. Jij verzorgde Horatio in Palazza Sessa en op Horatio's 40-ste verjaardag organiseerde jij een groot feest met 1800 gasten. Jij werd de secretaresse, vertaalster en politieke begeleidster van Horatio. Jullie hadden een liefdesrelatie, die getolereerd werd.

In 1799 was er een revolutie in Napels en vluchtte de koninklijke familie naar Sicilië. Horatio probeerde vanuit Sicilië de revolutionairen te verslaan. William, koningin Maria Carolina en Horatio hebben de revolutionaire admiraal Francesco Caracciolo op 30 juni 1799 laten vermoorden, aan de mast van de Minerva opgehangen. Hij werd 47 jaar en hij is in de Santa Maria della Catena begraven. Rond april 1800 werd jij zwanger van Horatio. Samen met Horatio, jouw moeder en William reisde jij naar Engeland, terwijl jij in Eisenstadt Haydn ontmoette. Op 6 november 1800 arriveerden jullie in Yarmouth en twee dagen later in het Nerot's Hotel in Londen. William en jij woonden op 22 Grosvenor Square, een herenhuis van de biseksuele schrijver William Thomas Beckford, die een relatie met de homoseksuele graaf William Courtenay had. Horatio en Fanny woonden op 17 Dover Street. In december 1800 verhuisden William en jij naar 23 Piccadilly. Horatio was wreed tegen Fanny en hij koos voor jou. Hij scheidde en hij ging als vice-admiraal terug naar zee. Op 29 januari 1801 werd op 23 Piccadilly jullie dochter Horatia geboren, die door mevrouw Gibson en een min werd verzorgd. Horatio kocht Merton Place in Merton, waar jullie met William openlijk samenleefden in een ménage à trois. Jouw moeder woonde er ook.

In Merton Place verzorgde jij 10 dagen de vader van Horatio, Edmund, en jij hielp Horatio's zussen Catherine en Susanna. Jouw dochter Emma kwam ook in Merton wonen. Edmund, die veel van jou hield, overleed op 26 april 1802 in Burnham Thorpe, waar hij dominee was. Jij was bij hem en hij werd 80 jaar. Horatio ging zelfs niet naar zijn begrafenis. Op 6 april 1803 overleed William in jouw armen op 23 Piccadilly. Hij werd 72 jaar en hij is naast zijn eerste vrouw Catherine Barlow in Slebech begraven. Jij moest naar 11 Clarges Street verhuizen, als extra adres. Op 18 mei 1803 organiseerde jij de bruiloft van Horatio's nicht Kitty Bolton met haar neef Sir William Bolton op 23 Piccadilly. Op diezelfde dag vertrok Horatio om in de Napoleontische oorlogen te vechten, terwijl jij opnieuw zwanger was van hem. Jij was wanhopig eenzaam en jullie dochter Emma werd geboren, die na 6 weken in begin 1804 is overleden. Jij ging gokken, veel drinken en eten en geld uitgeven. In 1804 kreeg jij diverse huwelijksaanzoeken van rijkaards, die jij afwees. In mei 1805 kwam Horatia van mevrouw Gibson aan Titchfield Street in Merton Place wonen. Op 21 oktober 1805 versloeg Horatio's vloot de Frans-Spaanse zeemacht in de Slag bij Trafalgar. Horatio was zwaar gewond en hij overleed 3 uur nadat hij was neergeschoten. Hij werd 47 jaar.

Horatio is in de St Paul's Cathedral begraven en jij mocht niet bij de begrafenis zijn, laat staan er zingen, wat Horatio graag wenste. Hij wenste ook dat er ruimschoots voor Horatia en jou werd gezorgd, maar dat werd door de regering botweg genegeerd. Jij had o.a. recht op 500 pond per jaar van het landgoed Bronte, maar de erfgenaam William Nelson, Horatio's oudere broer, weigerde jou dat te geven, terwijl hij Horatio's hele landgoed, behalve Merton Place, had gekregen. Deze dominee/graaf/hertog William Nelson kreeg ook 100.000 pond om het landgoed Trafalgar te kopen, wat nu voor 11 miljoen pond te koop staat en mogelijk al verkocht is, maar ik huppel altijd overal te laat achteraan. William Nelson woonde er met zijn vrouw Sarah Yonge en hun kinderen Charlotte Mary en Horatio. Deze Horatio overleed in 1808 door tuberculose en hij werd 19 jaar. Jij had Merton Place geërfd en jij raakte diep in de schulden. Jij verhuisde van Clarges Street naar 136 Bond Street en jij wilde Merton Place niet verkopen. Jouw broer William wilde geld van jou en de familie Connors ook. In Merton Place ontving jij de prins van Wales en de hertogen van Sussex en Clarence en jij had meer dan 15.000 pond aan schuld. In april 1809 werd Merton Place verkocht, maar jij bleef in de schulden zitten. In januari 1810 overleed jouw moeder.

In december 1812 kreeg jij een gevangenisstraf, die jij op kamers nabij de King's Bench Prison hebt ingelost, waar Horatia bij jou was. Jij moest jouw Nelson-relikwieën tegen lage prijzen verkopen. Op 1 juli 1814 ging jij met Horatia naar Calais en huurde jij een appartement in het Dessein's Hotel en jij huurde bedienden, wat jij allemaal niet kon betalen. In november 1814 ging jij naar een goedkope flat op 27, rue Française. Jij dronk erg veel alcohol en jij nam laudanum. Jij bent op 15 januari 1815 door levercirrose overleden. Jij werd 49 jaar. Jij bent op 21 januari 1815 in openbare grond buiten Calais begraven. Jouw vriend, de wethouder Joshua Smith, betaalde de bescheiden begrafenis in de Église de Saint-Pierre aan de Quai du Commerce, die in 1882 is gesloopt. De 14-jarige Horatia werd door Horatio's familie opgevangen en zij trouwde later met dominee Philip Ward, met wie zij 10 kinderen kreeg. Zij overleed in 1881 en zij werd 80 jaar. Jouw dochter Emma Carew, die lerares Engels in Florence was, overleed op 26 maart 1856. Zij werd 75 jaar en zij is in de Engelse begraafplaats in Florence begraven, betaald door de familie Smith. De Nelson column statue op Trafalgar Square deed mij duizelen, zo hoog als Horatio is geplaatst. Ergens verbeeldt het ook de verre afstand, die jij steeds moest zien te overbruggen om hem te kunnen beminnen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
11 september 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)