Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Merci beaucoup, allerliefste modekoningin van België!

(voor Ghislaine Nuytten (1954 - 2022))

Jij bent geboren als Ghislaine Monique Romain Nuytten op 17 september 1954 in Wervik, West-Vlaanderen, op de linkeroever van de Leie, die de grens met Frankrijk vormt. Er staan de Sint-Medarduskerk en de Sint-Jozefkerk. Jouw ouders waren Robert Antoine Joseph Nuytten en Paula Hélène Robertine Robaeys, de dochter van Mamert Pierre Joseph Robaeys en Elise Marie Duthoo. Jouw moeder is in 1919 in Wervik geboren en zij is in 1943 met jouw vader getrouwd. Jouw zussen zijn: Christiane Maurice Irène, Claudette Mamert Gabrielle, Josyane Marie Hubertine en Chantal Suzanne Jean. Jouw broers zijn: Ghislain Gerard Mamert, Claude Honoré Germain en Christian Mamert Ghislain. Jij was het vijfde kind van acht kinderen. Jij was van nature heel verlegen. Thuis bekeek jij de 'Elle' van jouw zussen en de 'Avenue' van jouw moeder. Jullie keken thuis naar de Franse televisie. Als tiener spiegelde jij jezelf aan vrouwen met een uitgesproken schoonheid en persoonlijkheid; Coco Chanel, Katharine en Audrey Hepburn. Jouw vader verbood make-up en hij vond het mannequin zijn een louche beroep. Als jonge twintiger won jij een modellenwedstrijd van het Nederlandse weekblad voor jonge vrouwen 'Viva', wat op 7 oktober 1972 voor het eerst verscheen. Een vriend van jou had een foto van jou naar de modellenwedstrijd opgestuurd. Jij studeerde moderne humaniora en daarna had jij een saaie kantoorbaan. Jij ging naar Model's Office in Gent.

Op 10 februari 1975 overleed jouw vader in Deurne, Antwerpen. Hij werd 65 jaar. In 1977 begon jouw modellencarrière. Jij werkte in België en in Londen, waar het heel moeilijk was om als mannequin te werken. Ondertussen werkte jij ontzettend veel in Amsterdam. Daarna werkte jij in Parijs, waar jij hele dagen met jouw mapje foto's rondliep. En daarna ging jij naar Italié, waar jij bent doorgebroken. Jij was geliefd in de jaren 80. Jij was een veelgevraagd model voor o.a. 'Flair', een Belgisch, Nederlandstalig weekblad, wat op 4 oktober 1980 begon, naar een idee van de hoofdredacteur van het blad Wiel Elbersen, die op 3 juli 1994 in Putte door een hartstilstand overleed en 47 jaar werd. Jij was het eerste, Vlaamse, internationale topmodel. Jij werkte samen met de topontwerpers Giorgio Armani (Placenza, 11 juli 1934), Jean Paul Gaultier (Arcueil, 24 april 1952) en Gianni Versace (Reggio Calabria, 2 december 1946). Giorgio had als levenspartner Sergio Galeotti, die op 14 augustus 1985 in Milaan door aids overleed en 40 jaar werd. Gianni is op 15 juli 1997 in Miami door de seriemoordenaar Andrew Cunanan vermoord, die daarna zelfdoding pleegde. Gianni werd 50 jaar en zijn partner was Antonio D'Amico. Jij werkte ook voor Chanel en Claudia Sträter.

Jij presenteerde jarenlang een modeprogramma op de televisie, waarin jij de Belgische mode promootte. Jij werd meer dan terecht 'het boegbeeld van de Belgische mode' genoemd. Jij was het gezicht van de campagne 'Dit is Belgisch', over de Belgische mode, geconcentreerd op het eerste werk van de zogenoemde 'Zes van Antwerpen': Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Marina Yee en Dirk Van Saene. Deze zes beroemde mode-ontwerpers studeerden allemaal aan de Antwerpse Mode-academie in de Modenatie aan de Antwerpse Nationalestraat. Walter is geboren op 4 februari 1957 in Brecht en hij is ook een sieradenontwerper. Hij is fors gebouwd en hij heeft een flinke baard. In 1997 ontwierp hij de kostuums voor de 'Pop Mart'-tournee voor de 4 heren van U2. Dirk Van Saene is geboren op 1 maart 1959 in Leuven. Hij heeft de winkel 'Beauties and Heroes' op de Henri Van Heurckstraat 3 in Antwerpen. Hij is ook een kunstenaar. In 2021 exposeerde hij schilderijen en keramiek in Galerie Sofie Van de Velde op de Lange Leemstraat 262 en de Léon Stynenstraat 21 in Antwerpen. Dirk Van Saene en Walter Van Beirendonck vormen een liefdespaar en zij wonen in een eeuwenoude notariswoning in de Kempen. Jij werkte geregeld samen met Dirk en Walter. Met Dirk had jij een speciale band, hij maakte lange tijd al zijn creaties op jouw lichaam. Jij was zijn/hun ideale paspop en muze.

Baron Dries Van Noten is geboren op 12 mei 1958 in Antwerpen. Hij heeft een winkel aan de Quai Malaquais in Parijs, in Milaan, Tokio, Hongkong en Antwerpen. Op 25 augustus 1999 overleed zijn zakenpartner/mede-oprichter Christine Mathys in Wilrijk. Zij werd 49 jaar en dit was een verschrikkelijk groot verlies voor hem. Hij woont in het Hof van Ringen/kasteel Ringenhof uit 1849 aan de Mechelsesteenweg in Lier. Dirk Bikkembergs is geboren op 2 januari 1959 in Keulen. Hij ontwierp vanaf 1996 vooral voetbalkleding (Inter Milaan). Ann Verhelst (Demeulemeester) is geboren op 29 december 1959 in Kortrijk. Haar man is de fotograaf Patrick Robyn. Zij verliet in 2014 de modewereld en zij ontwerpt nog serviesgoed en verlichting. In 2020 is haar label door Claudio Antonioli overgenomen. Ann en Patrick wonen in Kasteel Kesselhof in Kessel, gekocht van Barones Diane Caroline Van Zuylen Van Nyevelt. Marina Yee is geboren in 1958 in Antwerpen en zij had een relatie met de mode-ontwerper Martin Margiela (1957, Genk). Jij droeg graag Catherine Hamnett mode en ondergoed van Chantal Thomas. Jij was jarenlang een medewerkster van de Plus Magazine, waarvoor jij modereportaties deed. Jij reed gemakkelijk 60.000 kilometer per jaar, in jouw Alfa Sprint Veloce, Triumph Spitfire en Golf Turbo. Van 1985 tot 1997 presenteerde jij voor de BRT de modeprogramma's 'Blikvanger' en 'Look'. Bij Radio Donna had jij in het programma 'Vrouwentongen' een lifestylerubriek.

Op VTM was jij enkele seizoenen jurylid van 'Topmodel' en 'Benelux' Next Top Model'. Jij presenteerde de jaarlijkse modellenwedstrijd van 'Plus' voor 50-plusmodellen. Jij begeleidde hen met rust en vriendelijkheid. Jouw Plus-collega Sonja Mertens zei: 'Ghislaine was de meest integere en warme persoon, die je je kan inbeelden. Ze was superprofessioneel en punctueel, maar tegelijk zo zacht en lief!'. Jij was een uitzonderlijke en hoogstaande mode-experte en in 'Topmodel' waren de andere juryleden de make-up artiest Vasko Todorof en de styliste Lieve Gerrits. Jij had een bijzonder zachtaardig karakter en jij zat en stond meestal met jouw rug kaarsrecht. Jij deed aan Natural Face Lifting, de manuele verjongingstechniek voor het gelaat, de hals en het decolleté. Hierbij kreeg jij massage van Inge Deceuninck. Jij deed ook aan scrub in een Noord-Afrikaanse hamam, ayurvedische behandeling in India en watercultuur in Scandinavië. De modejournaliste Veerle Windels zegt over jou: 'Ze was veel meer dan een model. Ze was zeer voornaam en elegant, maar ook zeer intelligent.'. 'Blikvanger' en 'Look' waren de enige modeprogramma's ooit op de Belgische televisie. In het voorjaar van 1985 presenteerde jij de eerste aflevering van 'Blikvanger'. Dit werd gezien door de Humo-journalist/schrijver Wilfried Hendrickx, die meteen smoorverliefd op jou werd. Jouw zachtaardige tact en kennis van zaken waarmee jij jouw vragen stelde, ontroerden hem zéér. De volgende dag drong hij er bij Guy Mortier op aan om jou meteen te interviewen.

Wilfried Hendrickx is geboren op 12 maart 1947. Hij si bekend vanwege zijn interviews in het weekblad 'Humo', met o.a. Andy Warhol, Lou Reed, Jean-Pierre Van Rossem, Jean-Marie Pfaff en Willem Frederik Hermans. Bij die laatste snoeshaan/knorrepot verliep het zoals gewoonlijk moeizaam. In 1974 debuteerde Wilfried met 'De goddelijke etter' en in 2016 verscheen zijn 7-de boek 'De solipsist'. 'Humo' bracht jullie bij elkaar. Hij bezocht jou om jou te interviewen. Jij liep blootsvoets in jouw sober ingerichte, Borgerhoutse flat. Jij droeg een Indische pareo met bloemmotief en een zwart, satijnen T-shirt met de tekst 'Stay Alive in Eighty- Five'. Je was amper opgemaakt. Jij vlijde je aan zijn voeten en voor jullie stond een grote, rode doos met jouw modefoto's. Vanaf toen bleven jullie samen en jullie zijn getrouwd. In 2009 werd jij ongeneeslijk ziek. Vanaf dat jaar hield Wilfried een dagboek over jouw lijden bij. Jij overleed op dinsdagavond 18 januari 2022 in Mechelen door een hartstilstand. Jij werd 67 jaar. Op 7 november 2022 verscheen Wilfried's eerbetoonboek 'Vaarwel Ghislaine' bij zijn uitgeverij Houtekiet. Hij zegt over jou: 'Zij had geen kapsones, zij was onschuldig.'. Jullie waren 37 jaar een liefdespaar en dat is nogal wat. Het boek gaat o.a. over de begindagen van jullie gepassioneerde liefdesrelatie en jullie idyllische verblijf op jullie boerderij in Zuid-Afrika. Jij was en bent een hoogst elegante edelvrouw, op natuurlijke wijze verlicht geraakt en opengebloeid, intens Licht, Licht gevend en puur liefdevol!


Helder wit licht

Bij 't begin van de tijd
Was zij helder wit licht
Toen werd ze Ghislaine
Met het blije gezicht
Werd lichaam en geest
Op de wereld gericht
Zo mooi en fragiel
Als helder wit licht

Nu keert ze terug
Naar waar alles begon
Het stralen der sterren
Het licht van de zon
Niet langer Ghislaine
Met het blije gezicht
Maar één met de kosmos
En het helder wit licht

Alles verandert
Niets blijft bestaan
Alles keert weer
Met een andere naam
Het leven beproeving
Op de wereld gericht
Bevrijding de dood
In helder wit licht


Wilfried Hendrickx

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
5 november 2022


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 6 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)