Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Altijd een vrij kind gebleven

(voor Maurice Carême (1899 - 1978))

Jij bent geboren op 12 mei 1899 aan de Rue des Fontaines in Waver/Wavre. Het 18-de eeuwse stadhuis daar was eerder een kerk van de Karmelieten. De Maca is een standbeeld van de kleine jongen, die de muur van het stadhuis probeert te beklimmen. Raak je de billen van de Maca aan, dan krijg je een jaar geluk. Het Maca-beeld is in 1962 door de beeldhouwer Jean Godard (1921 - 1967) gemaakt. Jouw vader was een huisschilder/stoffeerder/kruidenier en jouw moeder was een winkelier. Jij had een gelukkige jeugd. Bijna al jouw voorouders kwamen uit Waver of uit de omliggende dorpen Limal, Bierges en Rosières. Voor de kerk van Saint-Martin uit 1692 in Limal staat een standbeeld van Cubitus, een grappig stripfiguur van Luc Dupanloup, die op de begraafplaats van Limal is begraven. Cubitus is door de stripauteur Michel Rodrigue voortgezet. Jij had 2 zussen, Josephine (1898), die na 1 dag overleed, en Germaine (1901). En jij had 2 broers, Georges (1904), die na 8 maanden overleed, en Marcel (1907), die na 8 jaar overleed. Jij ging in Waver naar de lagere en middelbare school.

Op jouw 15-de schreef jij jouw eerste gedichten, geïnspireerd door jouw jeugdliefde Berthe Detry, een brunette met blauwe ogen. Jij bleef schrijven en als uitstekende leerling won jij een beurs en ging jij naar de École normale primaire in Tienen. In 1918 ben jij afgestudeerd en werd jij leraar aan een lagere school in Anderlecht. In 1919 heb jij het literaire tijdschrift 'Nos Jeunes' opgericht, wat in 1920 'La Revue indépendante' werd. Jij werkte samen met het futuristische tijdschrift 'Anthologie' van de dichter/schrijver/leraar Georges Linze, geboren op 12 maart 1900 in Luik. Zijn neef was de dichter/schrijver Jacques-Gérard Linze. In 1922 heb jij jezelf bij 'La Revue sincère' aangesloten. In 1924 trouwde jij met Andrée Marguerite Jeanne Thérèse Gobron (1897 - 1990), een collega-lerares/schrijfster uit Dison en de zus van de kunstschilder Roger Gobron. Zij kreeg van jou de bijnaam Caprine (Geit), wat al gauw haar vaste voornaam werd. Haar ouders waren Hubert Joseph Alphonse Gobron en Joséphine Antoinette Lassine. Zij hadden een spiegelfabriek. Roger is geboren op 9 oktober 1899 in Brussel. In 1930 trouwde hij met Elise Weymans (1894 1983). In 1937 verliet hij Elise voor Cléo Brown en hij kreeg een relatie met zijn model Fabienne Roman. In 1946 trouwde hij met de dichteres Marie-Jo Coevoet en Fabienne woonde bij hen. In 1954 werd de zoon Jean-Noël geboren, die in 1987 de documentaire 'Portrait of my father watercolourist' voltooide en in 2008 de documentaire 'Portrait de ma mère poète'.

In 1926 verscheen jouw dichtbundel 'Hotel Bourgois' en in 1930 verscheen 'Chansons pour Caprine' bij Éditions Henriquez. In 1935 verscheen 'Mère', waarvoor jij de Driejaarlijkse Prijs voor Poëzie kreeg. In Voor 'Petite Flore' uit 1937 kreeg jij de Edgar Poe Prijs. In 1948 verscheen 'Contes pour Caprine' en voor 'La Maison Blanche' uit 1949 kreeg jij de Prix d'Académie française. Jullie woonden zo'n 40 jaar in 'La Maison Blanche' in Anderlecht, wat nu het Musée Maurice Carême is. Jij dichtte over de kindertijd en over de grootsheid en ellende van de mens. Jij vertaalde ook Nederlandse dichters in het Frans. Voor 'L'eau passe' uit 1952 kreeg jij de Prix International Syracuse en de Prix Auguste-Capdeville de l'Académie française. Voor 'Heure de grace' uit 1957 kreeg jij de Prix de poésie religieuse. Voor 'Brabant'uit 1967 kreeg jij de Prijs van de Provincie Brabant. In 1977 verschenen nog 'Figuren', met tekeningen van Marcel Delmotte (1901 - 1984), en 'Au clair de la lune', met tekeningen van de surrealistische schilder/beeldhouwer Henri-Victor Wolvens. Voor het tienerboek 'La Marble de verre' uit 1951 maakte de Moldavische schilderes Elisabeth Andreevna Ivanovskaia de omslag en 9 illustraties. Met haar man, de dichter/etnograaf René Meurant, kreeg Elisabeth de dochter Anne, een kunsthistorica/musicologe, en de zonen Serge, een dichter, en Georges, een kunstschilder, getrouwd met de kunstschilderes Anne Kellens (1954, Etterbeek). Hun zoon is Arthur. Anne's ouders waren de schilders Jean Kellens en Marthe Gryson. Voor 'Twee kleine honden, een egel' uit 1988 maakte Elisabeth de omslag en 29 tekeningen.

Vanaf 1954 bezocht jij geregeld de abdij van Orval, waar jij grote (ook oosterse) mystici en filosofen bestudeerde. In mei 1972 kreeg jij in café Procope in Parijs de titel Prince des poètes, met eerbiedwaardige voorgangers als Jean Cocteau, Stéphane Mallarmé, Paul Verlaine, Victor Hugo en Pierre de Ronsard.

Jij overleed op 13 januari 1978 in Anderlecht. Jij werd 78 jaar en jij bent in een mausoleum bij de Cimetière Communal de Wavre begraven. Op jouw grafsteen staat: 'Mag ik, wanneer de dood mijn handen vouwt, terwijl mijn geest uw heuvels zal vervoegen, rust voor altijd op jouw brede borst, als een slapend kind, vergeten in het hooi.'. Bertha Detry overleed enkele maanden na jou in Waver, waar zij altijd is blijven wonen. Er verschenen postuum nog minstens 12 boeken van jou. De Maurice Carême Stichting publiceert vanaf 1978 een tijdschrift over jou en jouw werk. De dichteres Jeannine Burny was de voorzitster. Jij ontmoette Jeannine in 1943 en zij was jouw secretaresse, metgezellin en muze. De dichtbundel 'La Bien-aimée' schreef jij voor haar. De karakters van Caprine en jou botsten nogal eens, maar jullie bleven wel bij elkaar. In 2007 verscheen Jeannine's boek 'Le jour s'en va toujours trop tôt: Sur les pas de Maurice Carême' over haar relatie met jou. In jouw museum/huis op de Nellie Melbalaan 14 in Anderlecht zijn schilderijen en tekeningen van o.a. Paul Delvaux, Felix De Boeck, Luc De Decker, Henri-Victor Wolvens, Jules Lismonde, Marcel Delmotte, Roger Somville en Léon Navez, die jouw dichtbundels 'Mère' en 'La Bien-aimée' illustreerde. Eddy van Vliet vond dat de museumcollectie het verleden weliswaar bestendigt, maar tegelijkertijd ook het onherroepelijke voorbije karakter benadrukt.

Caprine (Andrée) overleed op 8 februari 1990 in het ziekenhuis AZ Damiaan op de Gouwelozestraat 100 in Oostende. Zij werd 91 jaar en zij is naast jou begraven. Jeannine overleed op 10 november 2020. Op de Ile de la Cité in Parijs is sinds 2000 de promenade Maurice-Carême. Très chic. In Waver is L'Athénée Royal Maurice Carême op de Avenue Lepage 4-6 en er zijn een lagere en middelbare school naar jou vernoemd. Er is een school in Flémalle-Haute naar jou vernoemd en in Frankrijk zijn er 16 scholen naar jou vernoemd.

O ja, ik weet het,
ik neem niets mee, zelfs niet
een enkele wolkenschaduw,
maar ze is zo mooi, kijk naar haar,
deze wilde aardbei in mijn hand!

Maurice

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
21 december 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)