Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zeer velen zullen het leven laten

Komen dystopieën, toekomststaten van verwerpelijk karakter, steeds dichterbij? Zou het kunnen dat het nazisme eng dichtbij komt of heerst het inmiddels in landen die deze vorm van politieke stromingen misschien verwerpen, maar er langzaam maar zeker door worden opgeslokt...?
Wij zien het op (vrijwel) alle continenten, (ook) dichterbij in ons kikkerlandje, maar zeker in grote Europese landen aan zowel onze oostelijke flank als ten zuiden van ons land in respectievelijk België en met name Frankrijk. Natuurlijk is het huidige vluchtelingenprobleem te linken aan de Tweede Wereldoorlog. Verschil is dat de joden en zigeuners van toen de huidige, in het bijzonder Afrikaanse vluchtelingen zijn. Een overeenkomst is niet hun gemiddeld welvaartsniveau, maar wel de reden waarop zij worden geïntimideerd; joden en zigeuners vanwege hun afkomst en Afrikaanse vluchtelingen vanwege een gebrek aan alles: het gemiddelde aan bezittingen is slechts alles dat zij bij zich dragen. Doorgaans een plunjezak met het meest dierbare, alles dat een vluchteling met zich meezeult...!

Vluchtelingen verlaten nooit zonder reden hun (geboorte)land; (godsdienst)oorlogen, honger en dorst, dictaturen en klimaatverandering met alle gevolgen vandien zijn begrijpelijke redenen om geboortegrond te verlaten. Wat klimaatverandering betreft, is de kans groot dat ook Nederlanders huis en haard moeten verlaten; misschien wel binnen afzienbare tijd...! Aangezien de situatie steeds nijpender wordt. Zeer velen zullen het leven laten, maar Arken van Noach daarentegen ook vele levens redden. De eerder door mij beschreven 'toekomststaten van een verwerpelijk karakter' zullen waarschijnlijk niet van de grond komen, maar de grootste vragen te allen tijden blijven:

- Als het tegendeel het geval zal zijn, wat is dan de staatsvorm waarin wij moeten (gaan) leven?

- Zal onze rijke cultuur zich handhaven of creëren wij met z'n allen een eenheidsworst?

&

'last, but certainly not least': slinkt de overcapaciteit aan mensen, ofwel de overbevolking, zodat met name in de steden zowel mens als dier weer enigszins normaal kunnen ademhalen en mobiel zijn ZONDER UITSTOOT...?

Komt tijd, komt raad?!

Schrijver: Annejan Kuperus
7 januari 2023


Geplaatst in de categorie: milieu

4.0 met 1 stemmen 210Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)