Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sandy Denny - Live At The BBC (1971)

Jij bent geboren als Alexandra Elene McLean Denny op 6 januari 1947 in het Nelson Hospital aan Kingston Road in Merton Park, Londen. Jouw ouders waren Neil en Edna Denny. Jouw opa van vaderskant kwam uit Dundee en zijn vrouw was een Schots-Gaelische zangeres van traditionele liederen. Op jonge leeftijd hield jij al van zingen, maar jouw strenge ouders zagen daar geen brood in. Jij ging naar de Coombe Girls' School aan de Clarence Avenue in New Malden, opgericht in 1955, net als de schrijfster Lady Jacqueline Aitken-Wilson, wiens dochter de schrijfster Emma Wilson is. Emma is ook hooglerares Franse literatuur en beeldende kunst aan de Universiteit van Cambridge. Jij deed korte tijd een opleiding tot verpleegster in het Royal Brompton Hospital aan Sydney Street in Chelsea. In september 1965 begon jij een basiscursus aan het Kingston College of Art, net als de gitarist/songwriter John Renbourn.

Jij deed jouw eerste optreden in de Barge in Kingston upon Thames. Jij ging in het folkclubcircuit werken en jij zong o.a. songs van Thomas Richard Paxton en traditionele volksliederen. Op 2 december 1966 debuteerde jij in het BBC Cecil Sharp House aan Gloucester Avenue in Camden. Jij zong 'Fir a Bhata' en 'Green Grow the Laurels'. Midden 1967 maakte jij opnamen voor het Saga-label, met traditionele songs en covers van folktijdgenoten, zoals van jouw vriend Jackson Carey Frank (1943 - 1999), die op 3 maart 1999 overleed door een longontsteking en een hartstilstand in Great Barrington. Hij werd 56 jaar en hij leed aan paranoïde schizofrenie. Zijn enige album verscheen in december 1965, geproduceerd door Paul Simon. In 1967 verscheen het album 'Sandy & Johnny', met de folk- en blueszanger Johnny Silvox (1936 - 2011). In 1967 verscheen jij ook met drie songs op het album 'Alex Campbell & his friends'. Alex (1931 - 1987) was een Schotse folkzanger. In mei 1968 deed jij auditie voor de band Fairport Convention, nadat Judith Aileen Dyble na hun debuutalbum was vertrokken. De andere leden van Fairport Convention waren de zanger Ian Matthews MacDonald, Richard Thompson, Simon Nicol, Ashley Hutchings en de drummer Martin Francis Lamble.

Op 12 mei 1969 kregen jullie op de M1 snelweg nabij Scratchwood Services een ongeluk met jullie bandbus. De roadmanager, die reed, viel in slaap. Martin Lamble en de vriendin van Richard Thompson, Jeannie Franklyn, overleden. Jeannie was mode-ontwerpster, boetiekhoudster en columniste. Ze had beroemde klanten als The Monkees, David Crosby, Donovan, Cass Elliot, The Raiders, Coco Dolenz en waarschijnlijk Elton John. Martin werd 19 jaar en Jeannie werd 27 jaar. Jij en de andere bandleden hadden verwondingen. David Mattacks verving Lamble.

In januari 1969 verscheen het album 'What We Did On Our Holidays'. In mei 1969 kreeg jij een liefdesrelatie met Trevor George Lucas. In juli 1969 verscheen 'Unhalfbricking', waarop Trevor in het nummer 'Si Tu Dois Partir' triangle speelde. In december 1969 verscheen 'Liege & Lief', met o.a. 'Come All Ye', 'Reynaert', 'Matty Groves', 'Tam Lin', 'Sir Patrick Spens' en 'Crazy Man Michael'. Na dit album vertrok jij en heb jij in 1970 jouw eigen band Fotheringay opgericht, die slechts 1 titelloos album uitbracht. Trevor was gitarist bij Fotheringay. In 1970 verscheen het verzamelalbum 'It's Sandy Denny'. Jij had jouw studie aan de kunstacademie opgegeven om fulltime muziek te maken. In 1971 begon jij een solo-carrière, gesteund door Trevor, die ook een platenproducer was, o.a. voor Julie Covington, Al Stewart en Richard en Linda Thompson. In september 1971 verscheen jouw solo-debuutalbum 'The North Star Grassman and the Ravens'. Op 8 november 1971 verscheen het lied 'The battle of Evermore', en duet met Robert Plant, wat op het album 'Led Zeppelin IV' verscheen, naast o.a. 'Stairway to Heaven'. In september 1972 verscheen 'Sandy'.

In de folkclub Troubadour op 265 Old Brompton Road hoorde David Joseph Hindson (Dave Cousins) van de Strawbs jou en werd jij lid van die band, waarmee jij in 1973 in Kopenhagen het album 'All Our Own Work' maakte, met o.a. 'Who Knows Where The Time Goes?', wat door Judy Collins werd gecoverd. Op 20 september 1973 trouwde jij in de Fulham Register Office met Trevor George Lucas. In juni 1974 verscheen 'Like an Old Fashioned Waltz', met naast de titelsong o.a. jouw geliefde lied 'Solo', 'Whispering Grass', 'Dark The Night', 'At The End Of The Day', 'No End' en 'Walking The Floor Over You'. Rond 1975 verhuisden jullie naar Byfield en in juli 1977 werd jullie dochter Georgia Rose Lucas geboren. Jij was verslaafd aan alcohol en drugs. Eind maart 1978 was jij met jouw ouders en Georgia op vakantie in Cornwall. Jij viel van een trap en jouw hoofd sloeg tegen het beton. Jij kreeg de pijnstiller Distalgetic, wat in combinatie met alcohol fatale bijwerkingen geeft. Jij leed aan depressie en stemmingswisselingen. Jij was manisch-depressief.

Jij crashte met jouw auto en jij liet Georgia achter in een kroeg. De zangeres Linda Pettifer-Thompson zag jou in 1976 echt bergafwaarts gaan. Zij was toen met Richard Thompson getrouwd. Door jouw toenemende alcoholisme viel jij per ongeluk en opzettelijk van barkrukken en trappen. In mei 1977 verscheen jouw vierde en laatste solo-album 'Rendezvous', met o.a. 'Gold Dust', 'Candle in the Wind', geschreven door Sir Elton John en Bernard John Taupin, 'Take Me Away', 'I am a Dreamer', 'All Our Days', 'Silver Threads and Golden Needles', 'No More Sad Refrains' en 'Full Moon'. Op 27 november 1977 was het laatste optreden van de Rendezvous-tournee in het Royalty Theatre aan Portugal Street in Londen, wat nu het Peacock Theatre is. Het werd opgenomen en het live-album 'Gold Dust' verscheen in juni 1998.

Op 13 april 1978 vreesde Trevor voor de veiligheid van Georgia en nam hij haar mee naar zijn geboorteland Australië, zonder jou daarover in te lichten. Voor de reis had hij jullie Austin Princess auto verkocht. Jij ging bij jouw vriendin Miranda Ward logeren, waar jij op 17 april in coma raakte. Jon Cole, de zanger van The Movies, vond jou onder aan de trap. Jij werd met spoed door een ambulance naar het Queen Mary's Hospital aan Roehampton Lane gebracht. Op 19 april werd jij naar het Atkinson Morley's Hospital in Copse Hill, Merton, Londen, gebracht. Trevor keerde naar Engeland terug en hij liet Georgia bij zijn ouders achter. De artsen vertelden hem, dat jij hersendood was en niet zou verbeteren.

Jij overleed op 21 april 1978 zonder nog bij bewustzijn te zijn gekomen. Jij bent overleden door een traumatische bloeding in het midden van de hersenen en een stomp krachttrauma aan jouw hoofd. Jij werd 31 jaar en jij bent op 27 april 1978 in de Putney Vale Cemetery begraven. De dominee las jouw favoriete psalm, psalm 23 'The Lord is my shepherd', en een doedelzakspeler speelde 'Flowers of the Forest', een volksmelodie ter herdenking aan de nederlaag van het Schotse leger en het overlijden van koning James IV in de Slag bij Flodden in september 1513. Dit lied stond op het album 'Full House' van Fairport Convention uit juli 1970, toen jij vertrokken was. Trevor hertrouwde met Elizabeth Hurtt, met wie hij de zoon Clancy kreeg. Trevor overleed op 4 februari 1989 in Sydney door een hartaanval en hij werd 45 jaar. Georgia woont in Sydney en zij is artieste, DJ en producer.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
20 april 2023


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 91Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)