Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In hemelse sferen met HAEVN

Op enkele stoelen na was de Goudse Schouwburg compleet uitverkocht en er waren gelukkig opvallend veel jongeren aanwezig. Op 25 april 2023 speelde de indiepop-ambient band HAEVN de sterren van de hemel. Zij begonnen in rookwolken en achter een wazig scherm te spelen, wat unieke beelden met betoverende lichteffecten opleverde. Er werd van het begin tot het einde van de show vlekkeloos gezongen en gespeeld. Het was werkelijk van een bewonderenswaardig en verbluffend hoog niveau. HAEVN is in 2015 opgericht door de singer-songwriter Marijn van der Meer en de filmsoundtrackcomponist Jorrit Kleijnen. Zij leerden elkaar kennen bij het maken van de muzieknummers 'Where The Heart Is' en 'Finding Out More' voor commercials voor BMW en Volvo. Marijn is geboren op 28 juli 1978 in Apeldoorn en hij is in Rosmalen opgegroeid. Van 2006 tot 2009 vocht hij tegen Arterioveneuze Malformatie en speelde hij gitaar op bed. Daarna is hij met zijn gitaar Europa gaan verkennen. Jorrit is geboren op 4 oktober 1986 in Kerkrade. De andere bandleden zijn: de gitarist Bram Doreleijers, de bassist Mart Jeninga en de drummer David Broeders. Er speelt ook een topcellist mee, al weet ik niet hoe hij heet. Hun huidige tourmanager is Evelien Spruijt, die ook fantastisch zingen kan en een duet met Marijn deed.

Na de nummers voor commercials gingen Marijn en Jorrit volledige nummers maken met Tim Bran van de elektronische band Dreadzone. Tim deed ook productiewerk voor Birdy en London Grammar, met de de singer-songwriter Hannah Felicity May Reid. De eerste gitarist van HAEVN was Tom Veugen, lid van de Belgische rockgroep Sir Yes Sir. Op 17 september 2015 was het eerste optreden van HAEVN op het reizende muziekfestival Popronde. Op 21 mei 2016 was er een concert in Paradiso. Ze speelden op Eurosonic Noorderslag, Paaspop, Dauwpop, Retropop, Indian Summer Festival, Concert At Sea, Huntenpop, Appelpop en Royal Park Live at Soestdijk Palace. Op 2 april 2017 stonden zij in het Carré Theater. In 2018 werd Tom Veugen door Bram Doreleijers vervangen. Op 25 mei 2018 verscheen hun debuutalbum 'Eyes Closed', met 'The Sea', 'Bright Lights', 'Mind Games', 'City Lights', 'Back In The Water', 'Let Love Tear Me Down', 'Where The Heart Is', 'Finding Out More', 'Interlude', 'Sinner Love', 'We Are', 'Love Is A Game', 'Hold On' en 'Fortitude'. De songtitels 'Bright Lights' en 'City Lights' doen mij meteen aan de film 'Bright Lights, Big City' met Michael J. Fox denken. In 2018 verscheen ook de EP 'Back In The Water'. Eind april 2019 verscheen het live-album 'Symphonic Tales', met 'The Sea', 'We Are', 'City Lights', 'Other Side Of The Sea', 'Bright Lights' en 'No Man's Land'. Deze 6 nummers zijn samen met een 50-koppig orkest gemaakt, inclusief professionele videoclips. Op 8 januari 2021 verschenen de nummers 'Throw Me A Line' en 'Open Hearts'. Dat laatste nummer is samen met Birdy gemaakt.

De slanke en zeer sympathieke Marijn heeft een schitterende en volmaakte stem vol diepgaande emoties. Door een technische truc weergalmt zijn stem voortdurend, wat het extra innemend en boeiend maakt. Hij maakt veel gebruik van een hoge stem, zeg maar, de vrouwelijke kant van zijn toverstem. Dat deed George Michael minder vaak, maar qua zangniveau zit Marijn absoluut op gelijke hoogte met deze popgigant. Ik vergelijk hem ook met die unieke, diepontroerende, volop intrigerende stem van Hozier, bekend van 'Take Me To Church'. En ik vergelijk zijn zangvermogen met dat van Daniel Coulter Reynolds van Imagine Dragons. HAEVN maakt verhalende songs met een emotionele diepgang. Het is de perfecte mix tussen klassieke muziek en folkrock. Heel zuiver en oprecht. Er is duidelijk een typische HAEVN-stijl herkenbaar in alle songs. Alle bandleden spelen optimaal en voor de volle 100%. Zij verliezen geen enkel moment hun concentratie en zij spelen in een perfecte harmonie met elkaar. Het elektrische gitaarspel van Bram ging door merg en been en sleepte me helemaal mee naar heerlijke droomwerelden. Ook het volume was perfect afgesteld. David ging helemaal los en evenaarde Cesar Zuiderwijk en Phil Collins. Mart liet zijn bastoon uiterst aangenaam de ondergrond bepalen en creëerde op zijn manier geneeskrachtige geluiden. Jorrit speelde geniaal achter zijn keyboard/piano en wipte somtijds in de roes van zijn gedrevenheid vrolijk op en neer op zijn bankje. Hij deed mij aan de keyboardspeler Ray Manzarak van The Doors denken. Diezelfde soort van muzikale bezetenheid en uitvoering. De eerste klas cellist is op zich een ode aan Jacqueline du Pré.

Tussen de songs door vertelden Marijn en Jorrit belangrijke en grappige anekdoten. Zo had Jorrit zijn pianomuziek voor 'Other Side Of The Sea' pas na een hele nacht doorwerken en rond zeven uur 's ochtends klaar. Marijn schreef dit nummer n.a.v. zijn ziekteperiode. De met een vrouw getrouwde Marijn vertelde hoe hij geregeld op straat werd herkend, echter niet als Marijn, maar als Duncan Laurence (de Moor), waar hij inderdaad veel op lijkt. Nadat Duncan het Eurovisiesongfestival won, belde de moeder van Marijn Marijn op om hem met de Eurovisiesongfestivalwinst te feliciteren. Hier moest ik echt heel hard om lachen. Superkomisch toch! Het viel mij op hoe professioneel en serieus de hoogst intelligente Marijn daarna weer één van zijn liederen wist te zingen. Bij Marijn en de cellist heb ik de sjamanenblik gezien. Die vergeestelijkte blik, die dwars door de ziel van een ander weet heen te kijken. Het volop geopende derde oog. Marijn zong ook zijn versie van 'I'm On Fire' van Bruce Springsteen, met een opvallend lang intro. Hij zong het subtiel hoog en gevoelig, waarbij hij als een vloeiende balletdanser over de zenuwen van zijn toehoorders wist te dansen. Met zijn vrouwelijke stem kalmeerde hij de anders best wel masculiene, testosteron-achtige zang van Springsteen.

Al tijdens het concert werd er door het publiek na ieder nummer volop geapplaudisseerd. Ik kreeg de indruk dat er een groot deel van de HAEVN-fanclub aanwezig was. Het laatste nummer wat zij speelden, was 'Back In The Water', over iemand, die een vrouw onder water redt. In de videoclip is er een depressieve en suïcidale vrouw, die na een miskraam voor de verdrinkingsdood kiest. Marijn speelt daarin de depressieve echtgenoot en diegene, die zijn vrouw weet te redden. Voor de opnamen zong Marijn onder water. In de videoclip bij het navrante 'Throw Me A Line' is volgens mij een getrouwde vrouw te zien, die nog steeds op een oude geliefde verliefd is, waardoor je haar ziet worstelen binnen haar gezin, omdat haar hart zeer heftig naar haar oude geliefde verlangt. Maar ook zonder die videoclip is het lied steengoed, een delicaat juweel, te mooi om te grabbel te gooien', net als 'We Are' en in feite alle songs van HAEVN, die meestal een verdrietige ondertoon hebben, voortkomend uit een 'gebroken ziel'. Overigens is het een heel goed idee om HAEVN of Marijn alleen naar het volgende Eurovisiesongfestival te sturen. Dan is de nummer één plek alvast verzekerd. Ik vond het mooi om te zien dat HAEVN samen met hun tourmanager/invalzangeres Evelien het overweldigende eindapplaus in ontvangst nam. Wat ik ook super vond, is dat deze oprechte rasartiesten klapten voor hun publiek. Net als met hun glansrijke muziek weten zij perfect te communiceren en iedereen en alles verlichting te schenken. Bright Lights.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
26 april 2023


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 4 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)