Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ridderlijke Vredeswens

Onze voorouders prevelden: "Nooit meer oorlog." Ze deden dat omdat ze veel geleden hadden in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Vandaag klinken die woorden precies als een Belgenmop, een schotelvod.
De IJzertoren in Diksmuide waar letters als strijdkreet tot de wolken reiken “Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus (AVV,VVK)". Dergelijke partijdigheid waarbij Christus op het strijdtoneel wordt gevoerd opdat hij bezittelijk een kant zou kiezen in het conflict. Vreemd genoeg waren de tegenstanders ervan overtuigd dat” dezelfde God” hun kant had gekozen/ of dat God aan hun kant stond.

Christus' lijden' werd niet begrepen. Wat men Christus aandeed, deden ze elkaar aan. Gruwelijke taferelen.

De oorlogsgraven, rond vooral Ieper, de grotere Westhoek getuigen van een oorlog die men doorgaans als ‘loopgravenoorlog’ herinnert. In een oorlog is het altijd iemands kind of iemands vader die sneuvelt, sterft in oorlogsgebied.” Oekraïne in oorlog “ tonen opnieuw” een loopgravenoorlog” waar de uitzichtloosheid voelbaar is. Men spreekt van een ‘smerige oorlog’ waarin desinformatie het publiek bespeelt. Vervalsen van oorlogsbeelden schering en inslag is.”Liegen en bedriegen" het nieuwe Modernisme is.Misleiden in wereldwijdse oorlogsgebieden de norm geworden is.

Binnen het huidig conflict in Israël en Oekraïne zijn de combines van strijdende betrokken partijen nu ook wat groter. De betrokken partijen die naar volume toe zowel in Israël als Oekraïne betrokken zijn in het oorlogsgeweld. Besmette handen in misdragen voeten.
De internationale verankering met standpunten, partijdigheid, bewapening, oorlogstaal, polarisatie die werkt als koren op de molen. Bitter brood. De uitspraak ”Nooit meer oorlog” overboord gegooid. De geschiedenis die zich steeds opnieuw herhaalt. Burgers, die telkens opnieuw de prijs betalen in een oorlogsconflict, vaak dienen als menselijk schild .Burgers die niet houden van een oorlogsconflict. Burgers die gekooid zijn of op de vlucht.Burgers die uitgebuit en honger,dorst lijden in oorlogen.Burgers die strategisch misbruikt worden in een conflict .Leiders die “de oorlog” ontketend hebben. Oorlogszucht.

We zijn aan de vooravond van de herdenking van de “Wapenstilstand”. Gisteren werd “de val van de Berlijnse muur” herdacht. De scheidingslijn van het communisme en kapitalisme. Sint-Maarten doet ook op de dag van “Wapenstilstand” zijn intrede. ”Zwarte Piet” bij nacht onzichtbaar voor het oog die ontwapenend 'Speels' is.
Vredesklanken nabootst. De ”Zwarte Piet“ die enige verlichting,geschenken brengt.Kerstman is in zijn nachtelijke donkere verschijnen zoals een Poolster die dicht. Sint-Maarten die opnieuw zijn mantel in twee snijdt en als een warm deken op iedereen legt. Warme mensen maken warme vrienden. Elke oorlog wordt dan beslecht. Ontwapenende Zwaarden. Elk kruis neergelegd. Ridders van een “Ronde Tafel”. Sint-Maartens Ridderlijke vredeswens is nog niet voltooid. "Geef ons het dagelijks levensbrood."

Schrijver: Erembrecht Niemandsland, 10 november 2023


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 1 stemmen 225



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)