Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Forza Fortuyn!

Wie zorgvuldig het interview in de Volkskrant van 9 februari met Pim Fortuyn gelezen heeft, kan daarin een ironisch pleidooi hebben gelezen om artikel 1* in de Grondwet te nuanceren.

Fortuyn verwoordt wat psychotherapeuten al jaren hun cliënten leren: je bent vrij in het hebben van je gevoelens en gedachten!
Gedragingen zijn uiteraard onderhevig aan talloze beperkingen van maatschappelijke, religieuze, morele, juridische, praktische etc. aard.

Met de absolute formulering van het huidige artikel 1 in de Grondwet wordt de lat zo hoog gelegd dat de burger ook niet discriminatoir mag denken en voelen, een verbod dat onherroepelijk tot hypocrisie leidt. Een hypocrisie waar Fortuyn juist zo op tegen is, zoals hij ook laat blijken in zijn boutades tegen het stroperige Den Haag, tegen de masculiene superioriteit van vele moslimmannen en tegen de leugenachtigheid van meerdere christenen van gereformeerde huize.

In het katholieke geloof, waarin Pimmetje in de jaren 50 is opgevoed, was de tweespalt tussen doen en denken al uitdrukkelijk verwoord in de 10 geboden van god: men mocht in die tijd geen onkuisheid doen (gebod 6), maar ook niet begeren (gebod 9). Het is niet ondenkbaar dat ook Pim destijds ernstig geleden heeft onder dat onmogelijke verbod op het beleven van gevoelens zoals je ze voelt.

Het ware te wensen dat gevestigd politiek Nederland de intelligente en voor discussie vatbare opvattingen van Fortuyn op zijn inhoudelijke merites zou beoordelen. Maar de genante haast waarmee de fractieleiders van de in hun zetelaantal bedreigde partijen over elkaar heen struikelden in het neersabelen van zijn kwetsbare stellingen deed deze hoop teniet.
Premier in spe Dijkstal beweerde zelfs dat artikel 1 van de Grondwet nóóit ter discussie mag komen omdat ‘ dat artikel het hart van onze beschaving vormt’.

Kennelijk voelde ook de partij van Fortuyn zich bedreigd in zijn voorspelde zetelwinst, want LN loosde in recordtijd zijn markante lijsttrekker. Moet LN nu soms verder met het illustere lijsttrekkersduo Pinto & Bik?! Een fraai vooruitzicht voor Schandaalminnend Nederland…

Rest Fortuyn niets anders dan met een eigen lijst uit te komen. Hij dient dan op zeer korte termijn in de 19 kiesdistricten een aantal geschikte mensen te rekruteren uit met name bedrijfsleven en overheidsinstellingen.
Wie weet komt dan het intellectuele niveau van de discussies, dat juist ook onder Paars zo’n knauw heeft gekregen, weer op peil. Zelfs in de Tweede Kamer.

Forza Fortuyn!

* Art. 1: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond ook, is niet toegestaan.

Schrijver: commentator
Inzender: MHD, 11 februari 2002


Geplaatst in de categorie: politiek

2.9 met 28 stemmen 1.330Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)