Inloggen
voeg je column toe

Columns

over de muur in berlijn

OVER DE MUUR

Het enige stukje geschiedenis dat ik heb meegemaakt is de val van de berlijnse muur. Het was op het nieuws in de jaren tachtig net voor het ek voetbal waarbij nederland won. Het was net op de radio en toen dacht ik er aan er een stukkie over te schrijven aan het einde van deze lege dag. Ik ben toen in der tijd twee maal in berlijn geweest. Eerst stond de muur er nog. Dat was razend spannend. Ik moest ook heel lang wachten voor mijn stempel in het paspoort. De muur zelf was dreigend daarachter loerde het russische gevaar. Erg moest de tweede wereldoorlog zijn geweest realiseerde ik mij. In west berlijn zelf was het een vrolijke boel en de gedachniskirche maakte ook indruk. Het was ook een heel eind rijden vond ik. De nederlands popgroep het klein orkest had er een liedje over, over de muur en dat vond ik prachtig want de vogels vliegen over oost en west berlijn omdat ze soms in het oosten en soms ook in het westen willen zijn. Berlijn leek uit een andere verre buitenlandse wereld te komen en de brandeburger tor en de friedesengel vond ik geweldig en ik was er met mijn duitse vriendin.

Dat het juist van de presidenten reagan en gorbatsjov kwam die ik beiden wel mocht maar ook een beetje wantrouwde snap ik nog steeds niet. Op tv werd de muur dan echt geslecht met hamers en de duitsers waren laaiend enthousiast en een gevoel van bevrijding maakte zich van iedereen meester.
Enkele jaren was ik er weer met een schoolreisje en toen viel het allemaal wel wat mee. Ik ging nog even naar checkpoint charlie en bekeek een stukje muur en nam een miniatuur trabant mee. Verder was alles vrij gewoon alweer geworden. Ik begon daar echter toch wat psychotisch te worden voor de zoveelste keer maar ik wist nog steeds niet wat er aan de hand was zodat ik mijn eigen oorlog in mijn hoofd later moest voeren om te overleven maar ook dat ligt al ver achter mij. Bijzonder vind ik ook hoe die muur er kwam en de uitspraak van kennedy ich bin ein berliner, in het zwart wit uit een andere tijd.
Later kwamen er nog meer oorlogen op tv maar dat vind ik helemaal niet leuk en ik ben blij dat het met berlijn goed is afgelopen en hoop dat het maar zo blijft. Het lijkt al lang geleden he maar toen vond ik het echt geweldig.

Schrijver: foppe oostenbrug, 13 juni 2012


Geplaatst in de categorie: reizen

4.1 met 9 stemmen 314Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
16 juni 2012
Email:
moi636yahoo.com
Blijf in je eigen stijl schrijven, dat is alleen maar goed. Wij blijven je lezen.
Naam:
foppe oostenbrug
Datum:
16 juni 2012
het is inderdaad wat op zijn fops dagboek stijl
fijn dat jullie dat waarderen
fop
Naam:
J.de Groot
Datum:
15 juni 2012
Email:
joke190411telfort.nl
Foppe wat Günter schrijft, zo is het precies.
Jij schrijft op je eigen manier, daar gaat het om.
En jij schildert op je eigen manier, heel goed van je.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
14 juni 2012
Inderdaad hebben bijdragen van Foppe een eigen sfeer. Een mix van realiteit, afstand nemen en persoonlijke ervaringen. Die Kennedy wist overigens van speechen. Alleen zijn moraal- zo bleek later- was minder stevig. Maar wellicht stond dat los van zijn beleid.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
13 juni 2012
Email:
ag.schulztiscali.nl
"...de uitspraak van kennedy ich bin ein berliner, in het zwart wit uit een andere tijd."
Een heel rake omschrijving met een treffende woordspeling, die voor een verstaander veel meer beelden en situaties oproept dan men vermoedt. Tof Foppe, jij hebt gelukkig altijd veel gevarieerde en boeiende onderwerpen, die je zo treffend op jouw eigen manier weet te verwoorden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)