Inloggen
voeg je column toe

Columns

Van oude mensen de dingen die voorbij gaan

Natuurlijk weten alle lezers van mijn columns dat deze titel van Louis Couperus is. Wie het niet weet dient ogenblikkelijk op te houden met lezen. Eerst moet dat prachtige boek gelezen worden.
Zelf heb ik er niet alleen van genoten, maar ook veel van geleerd. Uit dit gigantische boek blijkt dat niet alle mensen jong door God werden gehaald. De arbeiders gingen vroeg naar hun Schepper door de erbarmelijke toestand waarin zij moesten leven. De beter gesitueerden hadden meer kans om oud te worden.
Voor bijna elke bezigheid kon iemand in dienst worden genomen. De ouderen werden niet verstoten, zij bleven gerespecteerde leden van de maatschappij. Niemand ging zo vlug mogelijk met pensioen. Ongestoord gingen die leeglopers door met hun onbeduidende leven. Zij werden door hun minder fortuinlijke bedienden gerespecteerd. Er werd een schamele boterham verdiend.
Tegenwoordig wil vrijwel iedereen zo vlug mogelijk met pensioen. Helaas blijkt dan dat vrijwel niemand de kunst van nutteloos zijn verstaat.
Moedeloos wachten de stakkers op hun dood. Veel van die oude mensen worden in een verzorgingshuis opgeborgen en wachten hoe het einde zal komen. Onder leiding van een gediplomeerde mafketel mogen de bejaarden flauwe spelletjes doen.
Waarom wordt er niet besloten dat er boven de leeftijd van 75 jaar geen mens meer leven mag? Dat kan veel lijden voorkomen en de oudere medemens wordt geen onkostenpost meer genoemd.
Natuurlijk wordt dit humane voorstel niet uitgevoerd. Evenmin als mijn idee om kale Diederik Samsom in een oord te laten wonen waar iedere bewoner hetzelfde mankeert als hij.

Schrijver: Eelt, 1 maart 2015


Geplaatst in de categorie: woonoord

3.0 met 2 stemmen 2.133



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
1 maart 2015
Beste Joanan, Natuurlijk wil ik niemand laten doden. Het was satirisch bedoeld. Zelf ben ik ook de jongste niet meer.
Vriendelijke groet van Eelt.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 maart 2015
Ik heb die roman van Louis Couperus ook gelezen en natuurlijk is de verfilming ervan mij ook niet ontgaan. In de tijd van Couperus was er nog het terechte respect voor de grijsaards, bij oude culturen overigens ook. Ouderdom stond nog gelijk aan wijsheid, wat in de meeste gevallen natuurlijk een fabeltje was, want hoe ouder, hoe gekker. Bejaarden in bejaardentehuizen zijn inderdaad niet te benijden, omdat ze vaak voor infantiel en achterlijk worden versleten. Die balgooispelletjes zijn inderdaad hoogst vernederend. Ze worden vaak teveel in de watten gelegd en als kasplantjes verzorgd, maar om nou te stellen, dat alle ouderen boven de 75 afgemaakt moeten worden, is wel heel erg cru en respectloos, kortom, de omgekeerde wereld. Ondanks de oververhitte betutteling, hebben 75-plussers ook nog een sterk binnenleven, waarin ze hun dagelijkse beslommeringen verreweg weten te overstijgen. Dat ontgaat je blijkbaar. En hoezo te duur? Weet je wel hoe jouw leeftijdsgenoten vele malen meer aan voedsel en drank verorberen? Daar zijn die 75-plussers heiligen bij. Eelt, je hebt teveel eelt op je ziel gekweekt! Het wordt de hoogste tijd, dat je je hart weer eens gaat openen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)