Inloggen
voeg je column toe

Columns

Dynamo

In de weilanden van mijn zwager en zijn vrouw, mijn zus, staat een aantal windmolens. Vanwege het vlakke Friese landschap en ongehinderde vrije windvlagen over Gods akkers verwachten ze daar, samen met de Energie maatschappij en de bankschieters, een goed rendement van. Elektriciteit. Kilowatten, Mega, Giga, Tera, Peta, Exa, Zetta, Yotta, Xona Watten, Watts. Elektrische stroom. Elektrische hoeveelheden energie.

Staan die 60 meter hoge masten met hun drieschoepige propellers te draaien, dan leveren ze stroom.
Opwekken heet dat. Opgewekt. Is een vrolijk en optimistisch woord. Maar hoe gaat dat in z'n werk?
Als mensen opgewekt zijn of anderen opwekken om iets te doen, dan hebben we wel een voorstelling van wat er dan en hoe dat dan gebeurt.
In het eerste geval zijn ze aanstekelijk (als een lucifer) en ontsteken het vuurtje in anderen door hun energieke gedrag.
In het tweede geval kan het ook wat dwangmatig zijn: Hé, schiet es op joh! Het is al zeven uur! Druit!! Hup, aan het werk.
Maar als de wind de aerodynamische rotorbladen van de molen of turbine in een draaiende beweging zet, dan wordt die draaiing van de as gebruikt om een generator aan te drijven die werkt als een ouderwetse fietsdynamo.
Hé, hé, dat lijkt een stuk minder ingewikkeld dan zo'n enorme toren met onmenselijke afmetingen en reusachtige krachten. Ooooo, het is dus gewoon een fietsdynamo, zo'n flesvormig metalen apparaatje met als kurk een plastic of metalen geribbeld wieltje dat langs de zijkant van de fietsband wrijft en dan gaat draaien. Met binnenin een asje met daarop magneetjes die op mysterieuze maar effectieve wijze de stroom voor de lampjes maakte.

Helaas, de vraag: waar komt die stroom vandaan? blijft staan. Daar helpt geen atoommodel van Rutherford ons bij. Hoezo gaat er een stroom lopen? Is het als lucht? Is het als water? Is het als opgewektheid?
Waar komt die stroom vandaan? Wat doen die magneten daar? Wat hebben die magneten met stroom te maken? Is elektriciteit dan magnetisme? Kan ik met mijn magneet stroom hypnotiseren? Teleporteren?

"Als ik tot vijf tel, dan zult u in een diepe slaap vallen en alles doen wat ik zeg" Zegt de magneet tegen de stroomdraad. "U zult als een bezetene gaan lopen van min naar plus en dat noemen we van plus naar min." "Als ik daarna stop met draaien, zult u stil blijven staan en zich niets meer hiervan herinneren."

Ik heb alles afgezocht, alle filmpjes bekeken die beloofden uit te leggen waar de elektriciteit vandaan komt, maar iedereen doet net alsof die stroom al in die draad zit, terwijl iedereen weet dat je niet straffeloos aan de ene kant iets kan wegnemen zonder er aan de andere kant iets in te stoppen.

Dus, heb ik voor jullie een PRIMEUR. Dit is de enige site op het hele web, die deze verborgen informatie, deze staatsgevaarlijke kennis, dit zorgvuldig bewaarde en beschermde en potentieel dodelijke geheim zal onthullen. En wel zonder verder gedoe, en geheel gratis.

Die elektriciteit komt

UIT DE LUCHT
UIT DE WIND
UIT DE ATMOSFEER VAN DE AARDE
UIT DE ETHER
UIT DE VRIJE EN ONBETAALBAAR KOSTBARE LAAG GASSEN DIE ONS OMGEVEN.

Wel, hoe is dat? Niet mis hé? Toch wel goed dat je hebt doorgezet tot het triomfantelijke eind..
Nietwaar.....?

Schrijver: Ton Hettema, 6 september 2015


Geplaatst in de categorie: natuur

3.3 met 3 stemmen 91Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
6 september 2015
Jaja Ton en weet je: ze staan niet alleen bij jouw familie hoor, ze staan in het ganse land jawel. Heb met plezier je gehele uitleg gelezen en vindt dan ook dat je naam moet worden gewijzigd in: Willie Wortel. Haha
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
6 september 2015
Grappig geschreven. Toch heeft elektriciteit ook een minder opgewekte kant. Want als kleine kinderen hun vingertjes in het stopcontact steken, dan gaat het mis. Daarom: veiligheid boven alles! Verder vind ik onze oude windmolens wat mooier staan in het Hollandse landschap. Ach... nostalgie...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)