Inloggen
voeg je column toe

Columns

Pindakaas

Niets anders dan pinda's. Naturel 100% pindakaas. Dat staat op de pot die nu leeg is. Voor mij ligt nog een halve boterham, besmeerd met de aangeprezen notenpasta. De andere helft heb ik net op. Want je wilt als mens goed voor jezelf zorgen. En gewone pindakaas, daar zit een flinke hoeveelheid palmvet in. En ook nog zout. Dat is niet goed voor de bloeddruk. Daarom telt gewone pindakaas niet mee voor de dagelijkse hoeveelheid noten die we in onze voeding nodig hebben. Iedere dag een handje is het advies. Vroeger at je iedere dag een appel om uit de spreekkamer van je huisarts te blijven. Maar de meeste appels zijn tegenwoordig zo giftig gespoten, dat spontaan jeuk uitbreekt als je er een hap van neemt. Dus komt er bij mij alleen nog biologisch fruit in huis. En honderd procent pindakaas.

Ik neem nog een espresso, want nu ik besloten heb een stukje te schrijven, kom ik met één kopje niet toe. De hond ligt braaf te wachten op een wandeling. Maar net toen ik aanstalten maakte, diende zich een frisse herfstbui aan. Met bakken uit de hemel. Opeens schijnt er een zonnetje achteraan. Snel naar buiten gelopen, want dan is de kans op een regenboog groot. Maar hij is er nog niet, of hij is al weer voorbij. Want regenbogen blijven maar even staan. Net als het leven zelf. Ben nog even aan het verwerken dat iemand die ik overzee wilde bezoeken er opeens niet meer blijkt te zijn. Je wacht, neemt de tijd, allebei druk, zo gaan die dingen. En voor je het weet, is het voorbij, het leven. En plotsklaps besef ik me weer hoe kwetsbaar we zijn. Iedereen. Hoe kwetsbaar het leven is. Voor niemand uitgezonderd. Mensen met succes, mensen met veel geld, het doet er niet toe, ze gaan allemaal dood.

Tijd is geld, hoor ik regelmatig mensen zeggen die het druk hebben. Ze beseffen totaal niet meer de werkelijke waarde van tijd. Ze denken dat tijd kostbaar is omdat het in geld uit te drukken is. Maar dat is helemaal niet zo. Tijd is veel meer waard dan geld. Tijd is onbetaalbaar. Wie al zijn tijd in geld omrekent, zal aan het einde van zijn leven bedrogen uitkomen. Rekensommetje klopte niet. Blijkt opeens dat je niets kunt meenemen van al dat geld. Een doodskleed heeft geen zakken. Wie de waarde van tijd kent, besteedt zijn tijd aan dingen die met geld niet te koop zijn. Aandacht. Ergens de tijd voor nemen. Iemand bellen en voor de vierde keer naar hetzelfde verhaal luisteren. Omdat die ander het kwijt moet. Luisteren naar de vogel die buiten zingt. Vogelpindakaas ophangen, zodat hij de winter doorkomt en blijft zingen. Een stukje schrijven voor een site die zoveel mensen met elkaar verbindt. Schoenen en jas aantrekken om die wandeling te maken met je trouwe viervoeter. De zon begroeten. Naar de buren zwaaien. Iemand goeiedag zeggen die je nog niet eerder gezien hebt. Maar je glimlacht allebei. Een seconde aandacht. Onbetaalbaar.

Schrijver: Gabriëla Mommers, 17 december 2017


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.5 met 11 stemmen 188Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
17 december 2017
Mooi, warm stukje, Gabriëla.
Naam:
An Terlouw
Datum:
17 december 2017
Geweldig graag gelezen, de gewone dingen van het leven! En ook ik eet nog steeds pindakaas! Alleen voor Joanan geldt, niet slim om die ketjap erdoor te doen, er zit in 1 klein flesje iets van 9 suikerklontjes!
Leuke column.
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
17 december 2017
Afgelopen middag was ik aan het werk, 'k werk buiten en terwijl de najaarszon scheen, begon het, weliswaar kort, maar hevig te regenen...! De regenboog die aan het gewelf verscheen, was werkelijk waar subliem...! Sinds 'Petje Pitamientje' en ook reeds (ver) daarvoor is de pindakaas van Calvé niet meer uit mijn voorraadkast weg te denken, hoewel ik ook eens, net als jij, aan de biologische variant kan/moet gaan denken...! Fijne column die ik met plezier heb gelezen en beoordeeld.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 december 2017
Ik heb al jaren geen pindakaas meer gegeten, maar gezien jouw warmhartige inzending ga ik die doping toch maar eens proberen. Natuurlijk met een beetje sambal manis(ch) erbij. Je weeft 'Memento Mori' en 'Carpe Diem' perfect ineen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en toch zijn er nog steeds kortzichtige aardlingen, die op kapitalistische wijze het geld/het gouden kalf aanbidden! Zij houden de 'zaligmakende' illusie van geld, macht en status intact, incluis hun megavervuilingen, waardoor de aardbol vierkant naar de bliksem gaat. De dwalende, narcistische mensen, die hier voor het totale, eigengereide genot gaan. En die bovendien ook nog eens neerkijken op de minderbedeelden en de armen, terwijl die vaak meer ware liefde hebben en uitstralen. Dat doet me denken aan de Zaligsprekingen van Christus Jezus, waar best nog eens extra over gemediteerd mag worden! Ik was op de berg, waar Hij dat heeft uitgesproken en dat deed mij heel erg veel. Ik voelde dat het een bijzondere krachtplek was. 'Zalig de zuiveren van hart, want zij zullen God zien!' is mijn lievelingszaligspreking.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)