Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Waarom Jan Cremer niet getapt is

Oude koeien uit het vorige jaar. In de nacht loeien ze me uit mijn slaap. Vreselijke beesten. In je blote bips in bed en dan die uitstaande uiers met lodderogen vlak voor je hoofd. Vannacht ook weer. Je wordt gekwetst tot in je intiemste bestaansdelen. Ik tenminste wel.
Zei vannacht om 03.53 zo'n kolos 'pak nou je tas van de Cornelis Lelylaan 'ns uit.'

Het stomme beest gaat niet weg voor ik het gedaan heb. Zoeken, lag bij het gereedschap in de werkkast. Op zich logisch want er zit een nieuwe schoevendraaiersset in. Maar meestal zijn het blikjes - sardines, erwten, soep, ham - en dan ligt het in de keuken. Of wasmiddelen, lotion, gel, soap - in de bathroom. Story Linda of voor mijn zoon Penthouse Voetbal International - onder de secretaire tegen vreemde inkijkers.

Pak ik uit en zie wat Mevrouw Koe bedoelt. Een interview met Jan Cremer in Het Parool. Heb ik bewaard na het bezoek aan mijn hartsvriendin Lenie. Vanwege de hufterigheid. Uit ergernis. Om me gefundeerd en precieselijk te uiten. Trouwens ook voor Lenie.

Wat een nul-komma-nul macho. Alleen maar opscheppen over zijn gekroel in de vrouwtjes. Mijn oma zou gezegd hebben 'laat die ouwe kwast z'n kaneelstokkie met peperbolletjes stevig vasthouden, misschien dat er nog wat nadruppelt in het knuisje.'
Wereldberoemd is de man, zegt hijzelf. Allemaal bluf en nog eens bluf. Misschien bij frustraten from far over the ocean. Die hebben 'I Jan Cremer' nog op het toilet hangen. En bij elk bezoek missen ze weer paginaatjes want geen gewoon mens die zo'n opgepoetste motorbikkel jaren zestig nog leest. HOPELOOS achterhaald die Hongaarse snikkel.
Was het alleen daar maar bij gebleven. De man schildert tenslotte alleen koeienkonten sinds mensenheugenis. Gewone modellen kan-ie al niet meer betalen.

Verrek zeg, daarom komt die koe. Dat is Jung, een opstandig afgezant van de Dierenpartij. Heremetijden, zo heb ik het nog nooit vergeleken. Er zit een koeienlink in al die nachtmerries misschien wel.
Terug naar die zelfverklaarde zaadmitrailleur - die Cremer. Hij kwam 's nachts in zo'n ballentent achter het Amsterdamse Concertgebouw. Ja hier staat het - in Café Welling. Parool coole krant. Hij werd niet bediend.
En daar is me die stramme kabouter toch kwaad geworden. Hij zegt in dat interview dat-ie ze ter plekke een kop kleiner had willen maken. Sterker dat-ie nu nog op het punt staat om ze te 'fileren'. Dat een hele 'compagnie blauwaderige yoghurtpompiers'(z'n vrinden), hem tegen moesten houden.

Meneer de narcist van het zuiverste rozewater deed het niet naar eigen zeggen uit mededogen. Heel erg veel mededogen. En terwijl de kroeg nota bene eigendom is van 'een vriend'. Ene Bas Lubberhuizen, maar die was er blijkbaar niet.

Je houdt het niet voor mogelijk. Wat een patser, die Jan.
Gaat de man klagen over 'die studentjes achter de tap die 'm niet tapten.' Terwijl hij lazarus binnen kwam - naar al weer eigen zeggen.
Beste Jan Cremer, ik zal me intomen. Ook u is bekend dat elke ober in een Amsterdams café of etablissement zelf op grond van leeskrediet uitmaakt of een schrijver getapt is of niet. Vaak speelt daar ongetwijfeld de smaak van de clientèle in mee. Hangt af van de personality en de mate van de marktgedweeë oriëntatie (volgens het Cursusboek Horeca) van de betrokkene.
Een beetje ober vertrouwt op zijn of haar eigen literaire voorkeuren, dat is bekend. Harry Mulisch bij wijlen Tante Marie in de Jordaan? Was ik zelf bij - kwam er niet in.

Simon Vinkenoog in Krasnapolsky? Mocht gaan zitten en blijven zitten, maar camillethee met citroenjenever? Ho maar!
Heleen van Royen bij Eijlders? Daar was het gat van de deur, pas nog. Julius Vischjager van de Daily Invisible was erbij! Schrijft er niet over - vanwege jurisprudentie.
Hans Plomp ook niet getapt bij Hoppe. Henk Hofland heeft nog bemiddeld maar Hans hoefde al niet meer.
Alleen Simon Carmiggelt had vroeger een passepartout.

Dus Jan, wees voorzichtig met bedienend personeel. Ze hebben eigen meningen, niet voor onder stoelen of tafels.
Ze hebben terecht taprecht als gevolgtrekking van de Vrijheid van Meningsuiting. Verdrag van Rome. En voor je het weet ben je er uit geknikkerd. Zelfs bij nuchter op de maag!

Schrijver: AlissaTamara, 16 januari 2007


Geplaatst in de categorie: drank

3.5 met 11 stemmen 4.078Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ronaldus
Datum:
19 juli 2007
Email:
r.spatiscali.nl
Ik heb alles gelezen wat met Jan Cremer te maken
heeft. Grappig, maar als je één boek hebt
gelezen heb je alles gelezen.

Inderdaad het is allemaal gebakken lucht.
Hij ***t alles aan elkaar en moet wel heel
dikke duimen hebben. Als je dat allemaal
hebt beleefd ben je zo oud als sinterklaas.
Net zoals zijn oorlogsherinneringen.
Toen de krieg was afgelopen was Jan
pas vijf jaar.

Jan is met 'Ik Jan' en zijn schilderkunst
steenrijk geworden. Hij heeft zijn hele
leven de wereld rondgereisd.
Dat moet ik nog maar zien te presteren.

Maar hij heeft zijn tijd gehad.
Ook 'Ik Jan' is vergangkelijk.

Dan kies ik toch liever voor een
bescheiden kunstenaar als Wolkers
of Armando.

Cremer is een schreeuwlelijk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)