Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

OVERDOSIS RECHT

Heb je het al gehoord? Dat was wel even schrikken. Ik bedoel: ik ben blij dat ik het weet. Ik heb alvast een aantekening in m’n agenda gemaakt. Wat? Weet je het nog niet? Nou, Izaan M., je weet wel, M., die komt waarschijnlijk binnen een maand naar Nederland! Ja, daar kijk je van op, hè?

Als ik zoiets op het NOS-journaal hoor, dan denk ik: wat moet ik daar mee? Eén van de hoofdverdachten van de ontvoering van Claudia Melchers (sorry, maar tot het moment dat ze ontvoerd werd, had ik nog nooit van haar gehoord) zat vast in Brazilië en nu lijkt zijn uitlevering aan Nederland aanstaande. Nou en? Was het echt onverantwoord om te wachten tot het moment van de daadwerkelijke uitlevering alvorens zoiets in het journaal te melden?

Zo worden we dagelijks overspoeld door nutteloze ‘nieuwsberichten’, met name over justitiële zaken. Ik hoop dat me de volgende nieuwsberichten bespaard blijven: Izaan M. heeft zijn Braziliaanse cel verlaten, Izaan M. op weg naar het vliegveld, Izaan M. aangekomen op het vliegveld, Izaan M. opgestegen, Izaan M. geland op Schiphol, Izaan M. overgebracht naar Huis van Bewaring. En dan de rechtszaak zelf: M. heeft z’n cel verlaten, is op weg naar de rechtszaal, is aangekomen in de rechtszaal, enzovoort. .. . . Wat een gekte!

De rechtspraak dreigt, net als de politiek, een zaak van personen te worden. Advocaten zijn inmiddels bekende Nederlanders en het is zelfs gebruikelijk om de namen van de rechters onder in beeld te zetten als ze op tv hun uitspraken doen. Wat is daar de meerwaarde van? Is het de bedoeling dat de kijkers dan gaan zeggen: oh ja, die en die, ja, dat vind ik wel een goeie rechter.

Laat het recht toch in alle rust z’n loop hebben. Ik hoef echt niet te weten wat er geëist is, en dan twee weken later wat de uitspraak is geworden. Meld wat mij betreft, als je het echt niet kan laten, tot welke straf iemand uiteindelijk is veroordeeld. Dat lijkt me meer dan voldoende.

Schrijver: Luíz Indepels, 15 maart 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 813Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)