Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

HET FENOMEEN SMIT

Ik droom van een betere wereld. Eén van de dingen die dat doel dichterbij kan brengen is: smaakontwikkeling. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. We zouden moeten voorkomen dat jonge kinderen worden blootgesteld aan wansmakelijkheden (negatieve smaakontwikkeling). Ze moeten namelijk niet gaan denken dat iets ‘zo hoort’, alleen maar omdat het op tv komt. Daarom is het belangrijk ze te behoeden voor het meeste wat commerciële zenders te bieden hebben. Verder kan je kinderen laten kennismaken met voorbeelden van goede smaak en personen waar ze een voorbeeld aan kunnen nemen (positieve smaakontwikkeling).

Wat ten alle tijde vermeden moet worden, is dat jonge, weerloze kinderen geconfronteerd worden met muziek of afbeeldingen van Jan Smit. Deze figuur die meer en meer op een voetstuk wordt gezet, is het beste voorbeeld van wansmaak dat je je kan voorstellen.
Het zegt tegen kinderen: wees maar niks bijzonders, span je vooral niet in, want je ziet, je hoeft helemaal niks te kunnen om rijk te worden en in de belangstelling te staan. Kijk maar naar mij. Ik ben de populairste zanger van Nederland en ik hoef er niet eens voor te kunnen zingen!

Zeg nou zelf: zou onze maatschappij er niet een stuk beter voor staan, als een figuur als Jan Smit geen poot aan de grond kreeg? Als iedereen zou zeggen: Nee, dat vinden wij niet mooi. Hij klinkt als een verkouden zeehond. Dat is toch geen zingen! De teksten zijn van lage kwaliteit en hangen van cliché’s aan elkaar. Bepaald geen reden om die uit volle borst mee te kwelen.

Maar om met die andere volkszanger te spreken: ‘t is te lâââât, ‘t is te lâââât! Als het in de toekomst allemaal is misgegaan, en we met z’n allen nog verder zijn afgezakt op de smaakladder, kom niet bij mij: ik heb gewaarschuwd.

Schrijver: Luíz Indepels, 18 april 2007


Geplaatst in de categorie: idool

2.2 met 5 stemmen 2.424Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Natasja
Datum:
4 juli 2007
Email:
ratelaartjehotmail.com
Maar hij heeft wel een leuk koppie en Goddank worden de kinderen van tegenwoordig weer leergierig door de prestratiedrang waar ze via de ouders onder te lijden krijgen.
Daarbij, juist door ze van Jantjes te onthouden; ontdekken ze misschien niet eens hun eigen wansmaak met daarmee gepaard gaande talenten.

Wie weet vindt Miesje Jantje zo verschrikkelijk dat we over tien jaar een ware Mies te zien krijgen, waar Jan niets bij is :)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)