Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Taalpolitie

Kop in de krant: "Bij het krieken van de dag werd het slachtoffer gevonden met een kogel in het hoofd.
De politie vermoedt dat er een misdrijf in het spel is."(??)
Krieken! Bestaat dat woord nog? En zo ja: wie gebruikt het, behalve de schrijver van het artikel, dan nog? Dat woord valt in de categorie van "kijvende vrouwen", "ijs en weder dienende" en "spoorslags de benen nemen". Met dat woord hoef je bij de sms-junks niet aan te komen. Dan roep je de problemen op je af.

Omdat ik altijd met mijn tijd meega probeer ik dat SMS-taaltje nog steeds onder de knie te krijgen. Met wisselend succes overigens hetgeen mij dwingt voortdurend alert te zijn op nieuwe ontwikkelingen in het sms-jargon.
Gelukkig heb ik een dochter die gediplomeerd sms-gestoord is en geen enkel bericht stuurt waarin niet minstens 90% van de woorden zijn ingekort. Ik heb al haar berichten op mijn pc gedownload en leer dagelijks de afkortingen uit mijn hoofd als ware het geneeskrachtige mantra's.
Toch eens kijken of ze enige kennis van zaken met betrekking tot het woord "krieken" heeft, dus stuur ik haar een SMS-bericht: "Hi! Vr.opgest. vm of l uitgesl?" (vert: vroeg opgestaan vanmorgen of lang uitgeslapen?) Binnen twee seconden zoeft haar antwoord mijn GSM binnen: "Yo.lg ng i bd. En j?" (vertaling: hoi.lig nog in bed.En jij?)
Mijn antwoord:"b kr v d.i h hst ds nm I spsl d bn, ij e wd dnde" (bij krieken van de dag, ik heb haast dus neem ik spoorslags de benen, ijs en weder dienende)
Haar antwoord: ??????????????????????????????????????????
Mijn hele mobiele scherm vult zich met vraagtekens hetgeen bewijst dat de tweedeling op het gebied van begrijpelijk en algemeen geaccepteerd Nederlands, onstuitbaar heeft toegeslagen. Nog even en onze Maatschappij bestaat uit "bejaarde taalpurteinen" en SMS-ende taalverkrachters.

Kan er alvast een commissie in het leven worden geroepen om de noodzaak van een "taalpolitie" te onderzoeken? Of gaan wij liever met een roedel tolken aan de slag wanneer wij in discussie gaan met een sms-gestoorde hangjongere? Want voor je het weet moet je over tien jaar de krant op de navolgende wijze ontcijferen: "B ht kr vd d wd ht slaof gevd m e kg I h hd. D pl verm d e e msdr I h sl I"
Vertaling: "Bij het krieken van de dag werd het slachtoffer gevonden met een kogel in het hoofd. De politie vermoedt dat er een misdrijf in het spel is".

Misdrijf?? Vraag mij af waar dat vermoeden vandaan komt...
Of zou er iemand gelekt hebben...?


Zie ook: http://www.pacopainter.punt.nl

Schrijver: paco, 8 mei 2007


Geplaatst in de categorie: taal

3.8 met 10 stemmen 1.210Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
11 mei 2007
Email:
ag.schulztiscali.nl
Met een ''big smile'' (mag dit voor een keertje?) gelezen. Voor mij niet alleen zeer herkenbaar door vergelijkbaar sms-gedrag van vier kleinkinderen, maar ook omdat taal en uitingen daarvan mij iedere dag nog kunnen boeien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)