Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Rijke ronding

Mooi weer. Mínder goede omstandigheden. (Buiten)gewoon slecht weer. Terecht! Welke informatie de meteorologische meter ook gaf/geeft, geplukt moe(s)t er worden. Juist natuurlijk. Veiling, groothandel, (groente- en) fruitzaken, maar bovenal wij als consumenten appreciëren te kunnen kijken, beoordelen, grijpen en eten. U en jij, net als ik, vinden het (gelukkig) de normaalste zaak van de wereld dat alles gewoon aanwezig is. Het is niet prettig als jouw product van voorkeur niet voorhanden is. Teleurgesteld over de weggegriste laatste Conference-peer of gekaapte Elstar-appel, besluit je de fruitla in de koelkast en de fruitschaal op het dressoir weer eens kleurrijk te vullen; bekijk vóór consumptie eens de rijke ronding van een Conference of de steeldiepte van een Elstar.

Meningen die worden gevormd en conclusies die worden getrokken, zullen vaak, maar zeker niet altijd met de heersende smaak overeenkomen. Ook geenszins de bedoeling; zoveel mensen, zoveel smaken. De fruitteler in combinatie met het weer, meest besproken dagelijks onderwerp in huis, tuin en keuken. Op het werk en in de (koffie)kamers van alle zorginstellingen en op straat. Slecht weer is funest. Groeizaam en kleurrijk weer is een feest. Groeizaam betreffende de grootte van al dat gezonde ooft en kleurrijk vanwege de verleidelijke Elstar-blos. De gespikkelde peren smaken zowel hard als minder hard vooral fantastisch door hun sap, terwijl de appels een smaak-explosie genereren die zijn weerga, laat staan gelijke, niet kent.

Tussen het loof hangen zowel de peren als appels van onder naar boven. Onder en halverwege vaak iets groter en groener. Géén of niet voldoende zon zorgt net als bij mensen voor een behoudende of geen kleur. De zon draagt bij aan blos en baren. Kraak noch smaak óf juist super sappig. Mét een rake smaak. Ze zijn als gesneden verse chrysanten; kleurrijk met een heerlijk aroma... Deze uit Oost-Azië afkomstige samengesteldbloemige plant met grote, stervormige bloemen wordt geplant, geteeld en gesneden en/of geplukt in diverse kleuren en over de hele wereld geëxporteerd. Tot in Japan. De basis wordt in (Zuid-) Afrika gelegd. Als de zaadjes stekjes zijn geworden, komen ze aan op Schiphol. Vanaf onze (inter)nationale luchthaven gaan ze richting de kassen. Hier worden ze machinaal (begeleid) gepoot. Begeleid tijdens de groei door middel van sproeien en uiteindelijk gesneden en per bossen van vijf chrysanten, in folie verpakt. Klaar voor de veiling en daarna distributie en verspreiding naar de diverse afnemers. Uiteindelijk komen ze bij u en jou als consument terecht. Groothandel en bloemenzaken, tegenwoordig steeds meer 'flowershops' genoemd, dragen hier zorg voor.

EEN HEERLIJKE RUIKER VOOR U ALS LEZER EN LIEFHEBBER VAN PRACHT EN LUISTER...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 9 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

2.8 met 9 stemmen 1.776Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)