Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Nederland Republiek of Monarchie?

Ik ben aan het surfen op www.wuz.nl en mijn oog valt op een schrijven genaamd “Nederland Republiek of Monarchie?” In nog geen 6 regels wordt ons verteld dat Nederland maar een republiek moet worden, want dat zou democratischer zijn. Het stuk mist elke vorm van argumentatie, en met reden.
Een grote multinational heeft een CEO, of president-directeur of eigenaar. De kans dat deze persoon ook de functie van hoofd PR of Marketing uitoefent is waanzinnig klein.

Waarom? Omdat beide taken volledige inzet van de betreffende persoon vragen!
Die takenverdeling staat ongeveer gelijk aan de structuur van de Nederlandse monarchie. Er is een minister-president die zich bezig houdt met het daadwerkelijke bestuur van het land en een Koning of Koningin die zich bezig houdt met de promotie van dit land.
Als Beatrix op staatsiebezoek gaat volgen belangrijke mensen uit de zakenwereld haar, en zo worden er weer nieuwe economische kansen voor Nederland gecreëerd.
Vergelijk dit nu eens met een republiek. Daar is één persoon verantwoordelijk voor beide taken. Managementtechnisch zou je dit een gemiste kans noemen of op zijn minst niet al te efficiënt. Bovendien blijkt uit vergelijkingen met andere landen dat het de kosten ook zeker niet omlaag brengt.

Maar ja, het is wel democratisch ja. Kijk maar naar Amerika. Leuk land. Is de meest controversiële oorlog begonnen sinds de Vietnam-oorlog, de huizenmarkt staat op klappen, het land is half failliet, gekleurde medemensen en Latino’s worden er openlijk gediscrimineerd en dat de president een verleden van cocaïne en alcoholverslaving heeft mag al jaren niet hard op gezegd worden. Maar gelukkig is die Bush wel democratisch gekozen, want anders zou het pas erg zijn. Democratie is een groot goed en een recht dat iedere wereldburger zou moeten hebben, maar het is zeker niet onfeilbaar en moet dus ook niet heilig verklaard worden. Om maar eens een extreem voorbeeld te geven: Hitler is ook democratisch verkozen dames en heren.

Formele politieke macht is een mooi woord en het doet voorkomen alsof die macht ook daadwerkelijk iets voorstelt. Maar iedere scholier die Maatschappijleer heeft kan uitleggen dat dit niet het geval is. De functie van staatshoofd is in Nederland een ceremoniële functie.
Mensen die gaan roepen dat Nederland maar een republiek zou moeten worden omdat dit zogenaamd democratischer zou zijn, zonder daarvoor daadwerkelijke argumenten op tafel te leggen, gaan te kort door de bocht.
Het scheelt geen geld, het heeft geen toegevoegde waarde, en het zou alleen maar een hoop internationale rompslomp met zich meebrengen, plus de nodige grondwettelijke aanpassingen, wat op zijn beurt weer klauwen met geld kost.
De toegevoegde waarde van het Koningshuis is het internationale aanzien, de efficiënte verdeling van taken, plus het feit dat het Nederlanders bind.
En er is al zo weinig dat Nederlanders nog bindt.
Erfrecht mag dan zo zijn nadelen hebben, maar het garandeert wel dat het staatshoofd al vanaf de geboorte wordt voorbereidt op zijn of haar taak. Weinig beroepstakken hebben een opleiding die al zo vroeg begint.

“Ja maar”, roepen de tegenstanders nu, “denk eens aan het foute verleden van het Koningshuis. Tuurlijk, Margerita is zo gek als een deur. Maar dat is Bush ook. En die gek bestuurd een groot land, onze ‘dorpsgek’ functioneert alleen als behang bij feestjes van het koningshuis. En Claus heeft een hitlerjugend-uniform aangehad. Om even een sprongetje te maken naar het land waar ik nu woon, ik ken ook Roemenen die communist zijn geweest. Sterker nog, de president is er een geweest! Afschieten dan maar? Nou nee, want die president was zeekapitein en had twee keuzemogelijkheden, of je solidair verklaren met de communisten, of je baan kwijtraken en tot vijand van de staat verklaard worden, met alle gevolgen van dien. Wat zou u doen als u een vrouw en dochter te onderhouden had? Juist. Mijn stiefmoeder is zelfs communist geweest. Wat ze daarvoor gedaan heeft? Nou, niet zoveel, ze heeft haar kleuterschool afgemaakt en toen werd ze volledig automatisch uitgeroepen tot minicommunist. Kortom, zo’n uniform zegt dus niets, het gaat om de motivatie. En Maxima, kind van een foute vader. Dat hele regime heeft ze al tig keer publiekelijk afgekeurd en je kunt helaas niet kiezen in welke wieg je geboren wordt. Och, en Bernhard, die ouwe snoepert. Zoiets kan toch zeker alleen in een koninklijke familie? Of wacht, was er niet ooit een Franse president aan wiens graf zowel zijn vrouw als zijn minnares stonden te rouwen?

Waar zouden we zijn zonder onze Oranjes? Zonder Claus had het Nederlandse volk misschien nog jaren langer erover gedaan weer positief over Duitsers te denken. En de heren onder ons zouden nog steeds niet symbolisch bevrijd zijn van het juk dat een stropdas heet. Katie Melua was wellicht nooit doorgebroken in Nederland. Zonder Maxima hing Alex nog steeds in de kroeg, zonder Alex zou de wereld wellicht al lang vergeten zijn dat Nederland HET land is om bij aan te kloppen als je last hebt van water. Ons hele elftal zou in een nieuwe kleur gestoken moeten worden, en wat zouden we moeten vieren op koninginnedag? En klein detail, zonder een zekere Willem zou er helemaal geen Nederland zijn, en spraken we nu allemaal Spaans.

Nee hoor, van mij mogen ze nog wel even blijven, die koninklijke familie van ons.

Lang leve de Koningin! Hoera! Hoera! Hoera!

Schrijver: SillyCrazyMe
Inzender: J. den Hollander, 25 december 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.1 met 14 stemmen 1.146Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Julia V.
Datum:
5 oktober 2011
"Hitler is ook democratisch verkozen dames en heren."
Slecht argument. Hitler werd gekozen in de tijd dat Duitsland zo goed als failliet was vanwege de herstelbetalingen van de eerste wereldoorlog. in tijden van wanhoop gaan mensen stemmen op de persoon met de grootste beloften. Nederland heeft geen belachelijk hoge werkloosheid, wanhoop heerst hier niet. Nederland met Duitsland ten tijde van de eerste wereldoorlog vergelijken is dus onmogelijk.

"Kijk maar naar Amerika." Zijn de problemen omtrent Amerika gevolgen van het feit dat ze geen koningshuis hebben? dacht het niet.

"De functie van staatshoofd is in Nederland een ceremoniële functie." Het koningshuis in Nederland is een constitutionele monarchie. We mochten willen dat het een ceremoniële functie had.

"Plus het feit dat het Nederlanders bindt." Is dat gebleken uit onderzoek? Organiseer eerst maar een referendum, en kom dan met het percentage dat bewijst dat Nederlanders zich verbonden voelen door de koningin.

Grappig trouwens dat je Bush er steeds bijhaalt, die heeft gesjoemeld met stemmen en dus niet het typische voorbeeld is van een eerlijk gekozen president.

"Claus heeft een hitlerjugend-uniform aangehad. Om even een sprongetje te maken naar het land waar ik nu woon, ik ken ook Roemenen die communist zijn geweest." Nazi's en communisten zijn compleet verschillend. Hitler liet de hele communistische partij in Duitsland elimineren om zo zelf makkelijker aan de macht te kunnen komen. Daarbij zijn communisten in principe gewoon personen met extreem linkse gedachten, iedereen gelijk. Dat kan je niet vergelijken met het nazisme van Hitler, hij streefde naar een puur Arisch ras en om dat te bereiken vermoordde hij homoseksuelen, joden en zigeuners.

"Katie Melua was wellicht nooit doorgebroken in Nederland." Wauw, stel je voor dat dat niet was gebeurd, wat hadden we zonder Katie Melua gemoeten!?

"Waar zouden we zijn zonder onze Oranjes?" in het hele stuk dat die zin volgt noem je geen enkel argument dat bewijst dat de Oranjes iets belangrijks hebben toegevoegd aan Nederland. je noemt de kleur van het tenue van het voetbal elftal, Katie Melua, en Alex die aan de bar hangt.

Het was waarschijnlijk al lang duidelijk, maar dit vind ik een van de slechtste betogen die ik ooit gelezen hebt.
Naam:
Ben Van Herwijnen
Datum:
24 november 2008
Email:
republikeinentele2.nl
Ja de Republiek Nederland

zie
www.republikeinen.org
www.benvanherwijnen.com
magazinepresident.blogspot.com

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)