Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Er mag weer gerookt worden

Per 1 juli 2008 mag er nergens meer in de horeca in Nederland worden gerookt. Deze wet is dus nog geen jaar oud. Helaas is de wet nu al onderhevig aan allerlei rechtszaken, waar onlangs weer een hoofdstuk aan is toegevoegd.

Wat is er aan de hand? Heel kleine cafés zonder personeel (er is dus alleen een eigenaar) kunnen het hoofd financieel niet boven water houden. De klanten rennen naar de grotere cafés waar een rookruimte is ingebouwd en waar dus naar hartenlust tegelijk gezopen en gepaft kan worden. Proost! Verschillende kleine cafés hebben rechtszaken aangespannen tegen de regering. De één met succes en de ander zonder.

Nu dus weer eens een succesje. De minister van Volksgezondheid (Ab Klink) is momenteel in Singapore (snoepreisje?), maar wordt eerder teruggehaald om bij een spoeddebat aanwezig te zijn over hoe het nu verder moet met die akelige kleine cafeetjes waar weer stevig gerookt mag worden. De regering rookt over dit onderwerp een zware pijp en ziet de nog maar prille wet in rook opgaan.

Wie kan de rookvrije mens nog een onvervalst avondje gezelligheid garanderen, zonder de walm van een ander te moeten inademen? Duidelijk is dat de rookhaters het niet van de PVV van Wilders moeten hebben. Wilders zal in het spoeddebat pleiten voor algehele afschaffing van de wet. Hij zegt namelijk dat door afschaffing van het Rookverbod voor de kleintjes, de groten ook weer last krijgen omdat er dan sprake is van oneerlijke concurrentie. Daar zit natuurlijk wat in.

Hmm, misschien gaan we weer terug naar de tijd dat je je buurman in de kroeg niet meer kunt zien staan wegens de rook, je kleren weer een uur in de wind stinken en je op de koop toe over tig jaar een erg vervelende ziekte op kan lopen.

Maar goed, de niet-rokers hebben bijna een jaar kunnen genieten van een rookvrije horeca. Misschien was het allemaal toch wat te mooi en ging het een beetje te gemakkelijk. Hoe moet het nu verder? Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, dus dat is nog even afwachten. Toch denk ik dat ondanks de goede bedoelingen een compleet rookvrije horeca van tafel is en dat is slecht nieuws voor al die mensen die wél overtuigd zijn van de negatieve gevolgen van een sigaret.

Schrijver: Harry van der Meulen, 13 mei 2009


Geplaatst in de categorie: welzijn

1.3 met 6 stemmen 279Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)