Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een wereld van verschil

Ik ga u, nogmaals, lastig vallen met mijn werk, de zorg.
Afgelopen week ben ik, onder andere, langs geweest bij hulpbehoevende mannen, toevallig allebei 91 jaren jong.

De eerste was dinsdagochtend, na dagen regen een zonovergoten dag, het adres was nogal een beetje uit de richting. Ik ben op tijd, hekel aan te laat komen. Hij is van het gemakkelijke type, wijst mij waar alles staat en laat mij mijn gang gaan. Ik begin met afstoffen, zet tussendoor de plee in de wc-reiniger, en sluit het het uur af met stofzuigen.

Dan neem ik een pauze, een rookpauze, die neem ik het liefst in de tuin of op het balkon, al naar gelang de situatie van de zorghebbende. En dan zit meneer in de keuken met twee mokken koffie, mag ik zomaar roken in zijn huis. Normaal rookt hijzelf nooit, behalve als er iemand langs komt die dat wel doet. Afijn, ik draai dus twee shaggies en wij genieten zo'n tien minuten samen aan de keukentafel.
Had ik al verteld dat hij hardhorend en slechtziend is? Ik heb nog nooit zo hard moeten praten en mijn lelijke kop lip laten lezen. Voordat ik weg ga, vraag ik hem of ik een shaggie voor hem achter moet laten. In eerste instantie begrijpt hij mij niet, en dan valt plots het kwartje, oh het is voor mij! Heerlijk menneke, op weg naar de volgende klant stop ik even in het Zuiderpark, geniet van de zon en de rust in mijn hart.

Vrijdagmiddag, normaal werk ik niet op deze dag, maar als men mij nodig heeft maak ik gaarne een uitzondering. Het is droog als ik mijn stalen ros bestijg, maar ik zie de bui al hangen. Ook nog een opgebroken fietspad, ik slinger mij tussen de afzettingen door en ben precies op tijd bij de tweede 91-jarige van deze week.
Zeiknat, dat dan weer wel, broos lepelt een klant achter het raam een beker chocoladevla weg en ik kom binnen. Hij hangt gemakkelijk voor de tv met voetenbankje, ik stel mij voor en besef dat hij eigenlijk niets wil. Dat gaat er bij niet in, ik wil zuigen, dweilen, uitblinken. Stofzuigen wil hij echt niet, kan niet tegen het geluid, dus bezem ik de ruimten schoon. Ik doe mijn best, veeg de vloer en het zweet van mijn voorhoofd, duik de koelkast in voor een glaasje melk en daar ging het fout. Dat had ik dus moeten vragen, ik zeg nog sorry maar daar koopt hij niets voor. Typische ouwelullen opmerking, denk ik en ik zeg hem ook nog dat ik een pak melk (halfvol) voor hem wil halen. Neem mij niet kwalijk, maar dan denk ik, godverdomme, dan ben je 91 en je maakt je druk om een glaasje melk.

Op weg naar huis viel de hemel op mij neer.

Schrijver: Fred, 5 december 2009


Geplaatst in de categorie: mannen

4.8 met 6 stemmen 342Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Tom Poes
Datum:
6 december 2009
Ja, Fred, oude mensen zijn vaak lastig, dat is bekend. Om jou te troosten wil ik graag een toepasselijk plaatje aan je opdragen: "No milk today" van Herman's Hermits. Geniet ervan op www.youtube.com/watch?v=ClQepFF-Sr0

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)