Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Machteloos

Sommige dingen zijn te groot voor onze geest en dan verzinnen we symbolen om er toch iets mee te kunnen. Met kwaad is net zo iets aan de hand. Wordt het te groot, dan kunnen we het niet bevatten. Vloeken en schelden ervaren we dan als volkomen zinloos en en er rest niets dan een gevoel van machteloosheid. Sommige kunstenaars trachten dan in woorden, beelden of muziek aan hun woede of afkeer vorm te geven, maar meer dan een benadering wordt dat zelden of nooit.

In mijn jeugd heb ik afschuwelijke dingen gehoord die zijn gebeurd in WO II en in de Gordel van Smaragd. Die verhalen en het kwaad dat ik als kind heb meegemaakt en gezien kon ik niet bevatten. Verdringing is dan de enig mogelijke reactie, met als gevolg in je latere leven zware depressies.

Gelukkig mag ik wel zeggen dat ik een sterke geest heb en dat ik toch nog aardig door het leven ben gerold. In mijn schilderen en schrijven heb ik middelen tot zingeving gevonden. Maar nu ik hoor dat zelfs op een internaat voor blinde kinderen misbruik is gemaakt van pupillen, kom ik toch weer niet verder dan machteloze woorden en verwensingen.

Schrijver: Jacob, 20 maart 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 9 stemmen 722Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Eva Mensch
Datum:
28 maart 2010
Herkenbaar die machteloosheid, heel knap van je dat je je gevoelens in schilderen en schrijven kwijt kunt.(kunt afreageren?)
Ik vraag me af of door machteloosheid creativiteit is ontstaan?
Uit pure verveling vermoedelijk niet, misschien ook wel uit een soort scheppingsdrang.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)