Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek zal nog wel jaren in discussie blijven. Ik doe daarom ook maar een duit in het zakje. Als men de hypotheekschuld overhevelt naar box 3 (wat al is voorgesteld) en dus in mindering brengt op iemands totale vermogen, daalt zijn vermogensrendementheffing.
Mijn suggestie is de hypotheekschuld te vermenigvuldigen met een nog te bepalen factor, zodat de vermindering van de vermogensrendementheffing het wegvallen van het voordeel van de renteaftrek compenseert. Stel dat deze factor 2 is. Op de schuld komt dan dus een extra aftrek van 100%. Als je elk jaar 2 procentpunten van deze opslag aftrekt, is na 50 jaar de aftrek verdwenen. Met naar mijn mening de minst mogelijke pijn.
Als men hierbij uitgaat van een redelijke hypotheekrente, straft men in een moeite door oneigenlijk gebruik van de bestaande regelingen af.
Deze constructie maakt dat niet langer de hoogste inkomens het meeste voordeel hebben van de renteaftrek, doordat in box 3 een "vlaktax" geldt van 30% over 4% van het vermogen. De progressiviteit in de belastingen speelt dus geen rol meer in mijn voorstel.
Bij mensen die alleen maar schuld hebben moet men de vermogensrendementheffing uiteraard ook negatief maken. Zij krijgen dan voorlopig hetzelfde terug van de belasting als in de bestaande situatie.

Natuurlijk is dit nog maar een simpel voorstel. Voor de verdere uitwerking zal het nodige rekenwerk nodig zijn.

Schrijver: Jacob, 1 juni 2010


Geplaatst in de categorie: economie

3.0 met 2 stemmen 717Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)