Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Stempels

Dat lichaam en geest een geheel zijn, hoort niemand mij ontkennen. Dus zal ik zeker niet bestrijden dat psychische klachten tot uitdrukking kunnen komen in lichamelijk lijden.
We kennen allemaal het voorbeeld van spanningshoofdpijn.

Een oogarts vertelde mij eens dat mensen als gevolg van een jeugdtrauma ernstige problemen bij het zien kunnen krijgen. Ergens heb ik ook gelezen dat mensen met een bipolaire stemmingsstoornis verschillende brillen nodig kunnen hebben in verschillende stemmingsperioden. Dat is dan wel goed verklaarbaar: innerlijke spanningen komen tot uitdrukking in spierspanningen, ook bij de oogspieren.

Waar het mij om gaat is dat men de oorzaak van een aandoening niet tussen de oren mag parkeren zonder een positieve onderbouwing. Een negatief argument als: ik kan niets lichamelijks vinden dus is het psychisch, is beledigend en kwetsend voor de patiënt.

Vervolgens mag men met een psychologisch of psychiatrisch onderzoek ook wel weer heel voorzichtig zijn. Begin vorige eeuw hebben volgens publicaties vele honderden mensen het stempel schizofreen gekregen, zonder dat daar grond voor was. Inmiddels is gebleken dat schizofrenie een ziekte van de hersenen is.

Zou het een goed idee zijn om heel veel stempeltjes maar weg te gooien?

Schrijver: Jacob, 30 mei 2010


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.3 met 6 stemmen 1.035Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)