Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Televisie-gewauwel

Als ik de televisie aandoe, dan open ik de deur naar een achterafwoning, waar flink geroddeld wordt en niet echt iets nieuws verteld wordt, snij de slagroomtaart maar aan, neem een extra groot stuk, ja, dat chocolaatje mag jij erbij, deel de flesjes gerstenat uit, laat de flessenopener rouleren. Iedereen zin in een portie bitterballen met Franse mosterd? De frituur gaat aan en de sigaretten worden gemoedelijk gedeeld. Het staat al gauw blauw van de damp en de gesprekken kelderen tot onderbroekenlol en huis-satire. Er wordt flink gevit op politici en showmasters, sleurse films en openhartige documentaires. Kunstprogramma's worden getypeerd als afgezaagd gezeik, hoogmoedig geflirt met de mensvreemde excessen.

De duurbetaalde kabeltelevisie dient als afreageermachine, als therapeutisch object, overheersende psychiater, die de beelden bepaalt, die de mate van genezing bepaalt. Nooit bepaalt, dat is de valstrik. Televisieverslaving is alom, wereldwijd en waarschijnlijk ongeneeslijk, daar het dé ontspanning van de moderne mens is, passief informatie voorbij laten glijden, vaak in onhaalbaar tempo te incasseren, flits-flits-gedoe waar we niets mee opschieten, wat aan de oppervlakte blijft hangen, nooit de ziel raakt, enkel het vluchtige verstand, het hart slechts op valse wijze.
Al dat oeverloos gelul in al die programma's op al die zenders, het komt de spuigaten uit, maar niemand protesteert ertegen, omdat het de kritische actie ondermijnt, de gezellige gezapigheid 's avonds na een dag hard werken tenietdoet, want samenzijn is met name samen naar die flitsmachine loeren, elkaar soms wat aankijken, misschien een beetje knuffelen, maar vooral gaperig en bewegingloos ja en amen knikken naar totale onzin.

En er wordt wat onzinnigheid op die slappetinusbuis verkocht, het is een verlengstuk in de vergrotende trap van de stompzinnige burgerlijkheid, die de aarde terroriseert. Het houdt de mensen dom en afhankelijk en creatiefloos. Ze verslapen hun leven achter dat energieslurpende kreng. Wat een uitvinding tot verrijking van de geest had willen zijn, is het tegendeel geworden. De macht is aan de ordinaire, sensatiezuchtige, geldlustige, op primaire behoeften inspelende al te gladde jokers, zich niets van de kijkers aantrekkend, geen deugden nastrevend, slechts populair vertier, dat wordt gevuld met nietszeggende woorden en een duidelijke greep om de macht, hoe bedroevend slecht ook qua inhoud, ze zijn nog minder waard dan hun kijkers en dat zegt heel wat, het bewijst vooral hun trouwe bijval.

Zelf kijk ik nauwelijks nog naar al die onzinprogramma's, wil nog wel wat op de hoogte blijven, maar ben sterk geneigd om die bak van een kwalijke machine voorgoed de deur uit te doen, om weer helemaal mezelf te kunnen zijn en om al die leugens van mij af te schudden, al dat kortzichtige geharrewar.

Doet me denken aan een kunstwerk van Herman Brood, dat ik ooit life gezien heb, het was een beschilderde televisie met op de beeldbuis de magische woorden 'The End'. Het einde van de televisie, als we dat nog eens mogen beleven, dat zou een hele vooruitgang zijn!

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 november 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 2 stemmen 191Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)