Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Gratis koffie

Meestal op zaterdag, maar ook wel door de weeks strijk ik neer bij de koffie-automaat van de Jumbo of de Albert H., ik zit of sta dan mijn verse koffie te drinken, terwijl even verderop mensen iets van twee euro betalen voor hetzelfde goedje. Door mijn onverzorgde baardgroei zie ik eruit als een zwerver, zo iemand die te ontregeld is om straatkranten te verkopen. Ik draag meestal dezelfde kleren wekenlang, omdat ik me daar prettig bij voel en ook uit gemakzucht.

Ik kan zoveel koffie drinken als ik wil, want er staat nergens een bordje van zoveel plastic bekers per persoon, er worden zelfs gebroken koeken bij geserveerd door een lieftallige jongedame, die meewarig naar mij kijkt, alsof ik een oorlogsinvalide ben. Toen het nog Super de Boer was, stond er een lange tafel met riante stoelen naast de lectuur, toen ving ik leuke verhalen van mijn medesloebers op.
Een Indisch ogende man wist hoe hij met enkele handelingen een ander kon doden, de koffie klokte hoorbaar door mijn keelgat.
Een vader werd ongeduldig en liep weg bij zijn kind, die gekluisterd tekenfilms keek.
Een oude man vertelde me dat hij nog tegen de Duitsers had gevochten, hij dacht datzelfde van mij.

Nu staat er een ronde bank in de Jumbo, heel onhandig midden in het gangpad, iedereen zit nu met de ruggen naar elkaar toe en jachtige kooplustigen rijden met hun volgestouwde karren jaloers voorbij, omdat zij geen tijd denken te hebben voor een beker koffie, die meestal eerst nog vijf minuten moet afkoelen. Het Jumbo-meisje vult de in plastic gehulde beeldbuisknabbels aan, op haar rug staat 'Jumbo, elke dag beter', een rare slogan, alsof ze nooit eens een dagje tegen hebben, dat het minder gaat, zoals bij de gemiddelde Nederlander. Ik wil haar er nog over aanspreken, maar besluit het niet te doen, want wie weet mag ik dan wel geen gratis koffie meer komen drinken. Laat ik het ook maar vrolijk houden, op kritiek zit niemand te wachten.
Ik kan ook brutaal zeggen 'Dat slaat in ieder geval niet op de koffie, schatje, smerig slootwater!', maar dat soort dingen denk ik alleen nog maar, uit ervaring wijzer geworden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 november 2010


Geplaatst in de categorie: drank

3.8 met 4 stemmen 398Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)