Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

In plaats van Cohen

Zo zie ik hem live twee meter voor me en zo zie ik hem bij 'Pauw en Witteman' aan de tafel praten. Over wie ik het heb? De diplomaat Frans Timmermans, iets ouder dan ikzelf, maar veel meer flappen in zijn achterzak. Hij doet uitspraken over de WikiLeaks-held Julian Assange, die ik meteen omarm, Nederland als vrijstaat voor Assange, perfect.

Ik had meneer Timmermans toevallig meegemaakt tijdens een debatavond over de Marokkaanse jeugd met de Marokkaanse jeugd. Dat was in een jeugdhonk van met name allochtonen. Op de folder stond dat Job Cohen zou komen spreken en dat was de reden dat ik present was, maar eenmaal binnen vernam ik dat ene Timmermans zou invallen, daar Job een spoeddebat had. Daar zat ik dan, ik kreeg heerlijke muntthee, nooit eerder zo lekker gedronken en men bood mij lekkere broodjes aan. Een rapband stond pal voor mij van alles te schreeuwen en ik maar doen alsof ik genoot, terwijl ik de tranen in mijn ogen moest bedwingen. Timmermans had vertraging. Ik haalde nog een muntthee. De rapband ging weer heftig tekeer. Daar was hij dan, observeerde zijn spreekterrein en hield een gedreven speech over nooit opgeven, ook al schrijven de media jullie af. Geloof in je eigen kunnen. Hij had dat geleerd van zijn ooms, die mijnwerkers waren en ook altijd tegen de stroom in moesten voeren, gediscrimineerd werden. Als Hollander in België had hij zich ook gediscrimineerd gevoeld, er was een gezegde over Hollanders, dat ze hun vinger in hun aars steken, omdat daar de goedkoopste chocolade zit. Dat zal hij niet hebben gedaan, want diplomaten behoren tot de betere kringen, die zich gemakkelijk de duurste Belgische chocolade kunnen permitteren.

Enfin, op de televisie bepleitte hij een politiek asiel voor Julian Assange en dat sierde hem, daarin herkende ik de ware socialist, hij kon niet meer stuk voor mij.
Na zijn verhaal in dat koddige jeugdhonk vertrok hij al snel, want hij moest de trein naar Heerlen halen, waar het goed vertoeven is, zei hij nog, hopend net zo goed als in Gouda, ondanks al die opgeblazen negativiteit. De begeleidster van die avond knoopte nog een lief gesprek met mij aan, maar zodra zij uit beeld was, ging ik ervan door. Zeker toen een orthodoxe moslim zijn beklag deed en agressief 'die kutmedia!' scandeerde. Toen hoefde ik even geen muntthee meer, maar een jonge, fragiele Marokkaanse sprak heel mooi over het vrijuit jezelf mogen en kunnen zijn, dat nam ik mee. Die zette zich nergens tegen af, was enkel zichzelf en vol liefde, nederig en kwetsbaar, trots en weerbaar.


Zie ook: http://nos.nl/audio/20173...timmermans-over-wikileaks.html

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 december 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.3 met 7 stemmen 327Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)