Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Onnozel vertrouwen

Mijn hele leven heb ik een kinderlijk vertrouwen in mensen gehad, door niets te breken.
Vele malen heb ik mij in de maling laten nemen en laten belazeren. Dat heeft mij nog aardig wat geld gekost ook.
Aan iemand die mij heel na stond heb ik in mijn jeugd in diep vertrouwen eens een geheim verteld. Binnen korte tijd was het bijna algemeen bekend, zo leek het wel. Ik heb niet met die persoon gebroken en ik ben niet wantrouwend geworden.

Altijd ben ik mensen met vertrouwen blijven benaderen, al leer je in de loop van de tijd wel meer je verstand te laten spreken en je gevoel te onderdrukken. Dat voorkomt toch wel dat je helemaal bankroet raakt.

Een echt onthutsende ervaring heb ik gehad in Afrika, ik was toen de 55 al gepasseerd. Daar heb ik mensen ontmoet met een glimlach die zo open, hartelijk en ontwapenend was, dat je niet anders kon dan smelten. Niet verstandig, want het bleken dieven en zelfs moordenaars te zijn.
De eerste kiem van wantrouwen is toen gezaaid. Toen besefte ik voor het eerst diep van binnen dat ik de mensen niet kan beoordelen.
Dat gevoel is gebleven, maar ik heb het steeds min of meer genegeerd. Tot voor heel kort. Iemand heeft mij beloofd iets voor mij te doen, een kleinigheid maar. Inmiddels is mij duidelijk dat het nooit de bedoeling is geweest die belofte na te komen.

Waarom dit kleine gebeuren mij zo schokt, begrijp ik niet. Ik kan het alleen maar verklaren als ik het zie als de druppel die de emmer doet overlopen. Een paar dagen heb ik gedacht dat het nu gedaan was met mijn kinderlijk vertrouwen. Maar daar werd ik zo triest van, dat ik heb besloten maar een onnozelaar te blijven. Maar wel een onnozelaar die weet dat hij de mensen niet kan beoordelen.

Schrijver: Jacob, 2 januari 2011


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.7 met 9 stemmen 244Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
2 januari 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Ja Jacob er zijn mensen die op de een of andere manier daar hun hele leven mee kampen...
net zo als er mensen zijn die direct aanvoelen dat er iets niet klopt,
"intuïtie" dat heb je of je hebt het niet...en het is niet te koop.
En weet je van jezelf dat je dat niet in je hebt,
overal afblijven en tien keer nadenken voor je iets doet, of dat je iemand kunt vertrouwen, en dat nog 10 keer herhalen ...en dan niets doen wat niet goed bij je past.
Maar ik denk dat je daar zelf nu ook wel achter bent.
Dus doe voorzichtig.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)