Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Nieuwste kunstwerk

Ik kreeg dit weekend een fotomail van Dieuwer Verhagen, beeldend kunstenares in mijn woonplaats Gouda. Zij is een goede vriendin van mij en uiterst integer. Haar atelier in de Garenspinnerij staat op de tocht, omdat de gemeente er Kunstpuntgouda wil gaan huisvesten, dat is de muziekschool en een kunstenaarscentrum ineen. De al jaren bestaande ateliers aldaar zullen (grotendeels) komen te verdwijnen. Ook Dieuwer dus. De gemeente belooft vervangende ruimte, maar voor beloften koop je vooralsnog niets. Misschien kunnen ze de voormalige gaarkeuken voor een aantal gedupeerden kopen, want die staat al geruime tijd te koop! +
Zo ga je niet met mensen die mooie dingen maken om, ik schaam me bij voorbaat voor het gemeentebestuur, maar laat nog wat ruimte open voor een genereus gebaar zijnerzijds...

Dan haar nieuwste keramische kunstwerk. Ik zie een vrouw (hermafrodiet?) met een stijve piemel, deze binnenfiguur vertoont gelijkenissen qua gezicht met de kunstenares. Ik voelde na de eerste schrik de blijde boodschap, ze overstijgt hiermee het sexeverschil, de naakte binnenfiguur wordt veilig omringd door de beschermende houding van de koningin der rupsen, een moederfiguur, want de wandelpoten lijken op voedzame melkborsten, al lijken ze eveneens op voedzame penissen, dat is maar hoe ik kijk.
Het getuigt van de behoefte aan verwarmende veiligheid, vrije erotiekbeleving en zelfacceptatie, maar wel in relatie met de omhullende rupsfiguur. De ogen van zowel de naakte vrouwman als de rups doen me denken aan het werk van Munch, angstogen, maar in primitieve culturen duiden wijdopengesperde ogen op het afschrikken van vijanden.

Dieuwer heeft me wederom versteld doen staan en ze maakt me blij met haar originele, trefzekere, fantasierijke, sprookjesachtige kunst, hoe doet ze dat toch? Droomt ze zoiets eerst of gaat ze geleidelijk en intuïtief te werk? Wees er heel voorzichtig mee, inlieve schepper, want het is buitengewoon uniek! Het kan in uitvergrote vorm zo in de pronktuinen van het Kröller Müller Museum!

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 jan. 2011


Geplaatst in de categorie: bedankt

3,8 met 10 stemmen 266Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)