Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Schrappen

Niet het schrijven, maar het schrappen is de kunst. Of dat voor iedereen zo is, weet ik niet. Enkele schrijvers zouden er volgens mij wel eens over mogen denken. Maar ik oordeel niet negatief over het werk van anderen. Ik ben dertig jaar leraar geweest en heb mijn zakken vol van kritiek leveren. Als ik iets goed vind meld ik dat een enkele keer graag, maar van mij krijgt niemand kritiek.

Dat de uitspraak voor mij geldt , staat vast. Naast mijn werk als leraar heb ik voor verschillende tijdschriften artikelen geschreven. Sommige bladen wilden per nummer vijf bladzijden leesvoer, andere twee met heldere informatie. Het eerste was veel makkelijker dan het tweede.
Momenteel heb ik er weer mee te maken. Mijn streven is in mijn gedichten sober, eenvoudig en kort te zijn. De speurtocht naar overtolligheid is een kwelling. Je blijft schrappen. Gedichten die ik een jaar geleden nog goed vond, brengen mij nu het schaamrood op de kaken. In de prullenmand, die troep.
Stapje voor stapje bouw ik nu toch weer een bescheiden verzameling gedichten op. Oud werk waar ik nog wat mee kan en nieuw waarvan ik hoop dat het iets voorstelt. Applaus heb ik gelukkig niet echt nodig, dus berg ik voorlopig alles maar op in mijn archief.

Schrijver: Jacob, 7 april 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 7 stemmen 328Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
9 april 2011
Email:
ag.schulztiscali.nl
Zeer herkenbaar; ik worstel al jaren met dit probleem. Chapeau!
Naam:
J.de Groot
Datum:
8 april 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Dat zouden meer mensen/schrijvers moeten doen, denk vaak mag het een onsje minder zijn...
Bravo Jacob.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
8 april 2011
Precies! Woorden en zinnen komen makkelijk en waar ik eerder gewoon alles neerknalde, bekijk ik nu wat beter. Van die oude schrijfsels pluk ik hier en daar wat tussenuit en maak gewoon weer nieuwe, zodat ze klinken zoals ze moesten zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)