Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Trauma´s

Natuurlijk is dat drama in Alphen verschrikkelijk en natuurlijk is het volkomen terecht dat hulpverleners trachten betrokkenen te behoeden voor blijvende trauma´s. Maar ik zie wel dat in grofweg dertig jaar de visie op de kwetsbaarheid van mensen in dit land bijna is omgeslagen.

Eind zeventiger jaren gaf ik les op een school voor voortgezet onderwijs ergens in het Noorden. Op een maandagochtend kregen wij op het school het bericht dat drie kinderen tussen de zestien en de twintig bij een ongeluk om het leven waren gekomen. Ze waren na overvloedig drankgebruik in de auto gestapt en ook de bestuurder had een paar glaasjes op. Vervolgens zijn ze met tegen de tweehonderd kilometer per uur tegen een boom gereden. Schokkend.

Eén van de leerlingen zat in een klas die ik ook had en de klasgenootjes vroegen of ze vrij kregen voor de begrafenis. Uiteraard kregen ze vrij. Gejuich. Toen was ik daar boos over, nu ben ik geneigd aan te nemen dat het ook een manier is om met je pijn om te gaan.

Twee of drie dagen later was de begrafenis. Een paar mensen deden hun zegje en dat was het dan. De dag daarna draaide de school weer als normaal en ik kan mij niet herinneren ooit nog iets over het drama te hebben gehoord. Ook niet over diepe trauma´s bij klasgenoten.

Schrijver: Jacob, 11 april 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.3 met 9 stemmen 2.566Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jacob
Datum:
13 april 2011
Email:
Tijsterblomlive.nl
Met wat je zegt ben het ik helemaal eens, Wilma. Het maakt heel veel uit of je op afstand hoort wat voor verschrikkelijks er is gebeurd, of dat je het van nabij meemaakt.
Ik heb ook niet gesuggereerd dat de hulpverlening in Alphen overbodig zou zijn. Wel houd ik staande dat er pakweg veertig geleden nauwelijks aandacht was voor mensen die betrokken waren bij gebeurtenissen die men nu zeer traumatiserend zou noemen.
Naam:
wilma montanje
Datum:
12 april 2011
Email:
wilmamontanjegmail.com
Dat komt omdat ze er niet bij waren, niet hebben gezien hoe die mensen zich te pletter reden. Maar deze mensen en kinderen hebben het allemaal zien gebeuren. Veel Alphenaren hebben last van het feit dat ze daar normaal óók hun boodschappen doen. Inclusief ondergetekende. Te weten dat misschien het níet starten van de auto, het telefoontje dat je nog net opnam of de buurvrouw die je nog even aan de praat hield en zélfs die vermaledijde brug die weer openstond het verschil uitmaakte tussen leven en dood....daar slaap je voorlopig nog wel even onrustig van.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)