Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Vriendschap

Herman Brood zong 'Als je wint heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden!', André Hazes zong 'Ga hier nu maar weg, de koek is op!' en Het Goede Doel zong 'Vriendschap is een illusie, een pakketje schroot met een dun laagje chroom', zie aan, drie pessimistische voorbeelden aangaande vriendschap.
Er was eens een katholieke profeet, die een en al lof zong over de vriendschap, die dat het hoogste goed op aarde vond.
'Een goede buur is beter dan een verre vriend' is ook al zo vriendschapsdiscriminerend.
Toon Hermans schreef zo lekker simpel over vriendschap, maar hij had wel gelijk, pure menselijkheid is een van de mooiste dingen op aarde. 'Een vriend is iemand die met je lacht en met je huilt', kortom iemand met medegevoel, medeleven, liefde in zijn donder.

Ik had bij sommige mensen liever een diepe vriendschap opgebouwd, dan kortdurende passies uitgeleefd. Snel opbranden is nooit leuk. Langdurige contacten met diepgaande inhoud is veel bevredigender dan rauwe seks, die voorbij schiet als een bizarre nachtmerrie, hoe hemels ook de hoogtepunten.
Ik had op school goede vrienden en later in mijn therapiecircuits en nog later helemaal niet meer, wat nawalmen, flarden van het ondergane, maar in wezen bloedde alles dood. Ik hardde me tegen de eenzaamheid, creëerde mijn eigen overlevingsinstincten. Vriendschap staat voor mij synoniem aan verraad, ik heb er teveel ellende van ondervonden.

Nu ik geen enkele vriend of vriendin meer heb, voel ik me ook eindelijk bevrijd van die ellendige vriendschapstoestanden, die altijd hartzeer opleveren. Laatst leefde ik volop mee met een goede vriendin (dacht ik), die een woning zocht. Ze kreeg er een. Ik feliciteerde haar spontaan en vroeg: 'Waar staat je woning?' Zij antwoordde: 'Dat is toch niet belangrijk!' daarmee mij volkomen afwijzend, na jaren trouwe dienst.
Als het zo moet, laat dat huis van haar dan maar instorten en onze vriendschap daarbij!
Vriendschap drijft je naar verbittering, maakt je langzaam maar zeker gek van verdriet en ontgoocheling. Maakt dat je alle wegen tot vriendschap afsluit, torpedeert, vergrendelt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 juni 2011


Geplaatst in de categorie: vriendschap

2.1 met 16 stemmen 529Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
De Hertog
Datum:
1 juli 2011
Volgens mij heb jij in taal een goede vriend gevonden

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)