Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Verbazingwekkende stupiditeit

Ik heb het al vaker geconstateerd, dat de aangepaste, schijnheilige, betweterige massa niet echt gevoelig is voor extreme, vooruitstrevende, subtiele, baandoorbrekende, taboevermorzelende, geniale kunstuitingen. Gebrek aan noodzakelijke kennis en uitzuiverende levenservaring doet hun mening tot niveau Neanderthaler uitspringen.

Zie Van Gogh, die werd pas door de carnavaleske burgers gerespecteerd toen zijn werk op drinkmokken en keukenshorts verscheen. Als de schilderkunst wordt verlaagd tot huis-, tuin- en keukengerei, dan pas vinden ze het ook leuk, zonnebloemen op plastic eetborden en bloeiende amandelbomen op raar gevormde drinkbekers. Als het meest sublieme maar uiterst goedkoop wordt gemaakt, dan slikken ze het wel, want dan ligt het binnen hun hebberige bereik, onbereikbare kunst kunnen ze niet waarderen, omdat ze hebben, hebben, hebben als grootste verdienste zien, de primitieve malloten!
Dat de Apple-uitvinder als grote vernieuwer wordt gezien is op zich al bizar en onartistiek, want de technische vernieuwingen sluiten ware kunstvormen uit. Hoe leg je zo'n idolate rage uit aan Rembrandt van Rijn? Vermeer? Hals? Ze zouden zich doodschrikken.
Snelheid heeft kunstzinnigheid nooit goed gedaan, op enkele uitzonderingen na, maar die waren dan ook waarlijk begeesterd, hadden via hun karmawetten al genoeg kaliber, konden gerust zijn. Ware kunstenaars zijn hun tijd ver vooruit, wat hen vaak conflicten met de gevestigde orde oplevert, rottige tegenaanvallen, smerige praktijken.
Ik zie portretten van Hella Haasse in de boekwinkelruiten, commerciële uitbuiting denk ik, ik voel me verdrietig om haar, omdat ze zoveel heeft geïnvesteerd in de literatuur. De nazorg doet haar grote onrecht. Ze was verdomme veel meer. God blijft dus altijd groter dan de mensenkennis. Mensen zijn zo droevig beperkt in hun eindvisies, om je te bescheuren! Persoonlijk geloof ik in geen enkele ratio meer, ben ratio-dood zeg maar, zie ratio als westerse misvatting, ben dus meer een mens uit India, op en top intuïtie, kinderlijk naïef, onbeperkt artistiek, zonder miezerige vooroordelen.

Ik weet dat ik meer van het Oosten houd, dan van het beknevelende Westen, waar ware kunstuitingen onkundig worden kapot gemaakt. Ratio is keihard! Emotie is liefdevol! Mijn ziel is anti-westers, ik droom dan ook vaak van mijzelf in oosterse sferen, zonder al die onzinnige akeligheden, die teveel mensen het leven zuur maken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: kunst

3.6 met 8 stemmen 180Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marijke Vos
Datum:
8 oktober 2011
Email:
marijke.voshome.nl
Tja, dááááááglijks ondervinden wij hoe de mens wordt geklopt, want bij de Mens klopt er een hart en bij de onmens klopt er iets niet!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)